Czy ktos wie jak zrobic tarte warzywna. Warzywka dobiore sobie sama ale poszukuje przepis na tarte i pomysl jakim sosem mozna polac tarte.
Za wszystkie przepisy dziekuje.
1. po 20 dag mąki i masła
2. 4 łyżki śmietany
3. żółtko
4. szczypta soli
MASA SEROWA:
1. 25 DAG TWAROGU
2. 2 JAJKA
3. ŚWIEŻE ZIOŁA (tymianek, opregano)
4. 1/2 KG MAŁYCH POMIDORKÓW
5. MIESZANKA CHIŃSKA - mrożonka
6. 15 DAG SERA ŻÓŁTEGO
7. PIEPRZ, SÓL
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:1. mąkę posiekać z masłem i solą, dodać żółtko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę owinąć w folię (włożyć na pół godz. do lodówki) 2. schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4mm, wylepić formę. piec 10 min. w temp. 200* C 3. mieszankę chińska przesmażyć na patelni, ostudzić. Twaróg utrzeć z jajkami, dodać chińskie jarzyny, sól i starty ser. Wymieszać 4. masę wyłożyć na upieczone ciacho i powciskać w nią pomidorki. Dołożyć świeże zioła. Przykryć folia aluminiową i piec 20 min. SMACZNEGO =)
Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
> http://www.marmiton.org/recettes/recherche_ok.cfm?criteria=Tarte%20&startr=1&ContenuRecherche=0&TypePlat=entr%C3%A9e
> a to... żeby Ci za dobrze nie było...
> A tak poważnie, to Aniu jeśli będziesz miała na coś ochotę - daj znać... bo
> tart zatrzęsienie. Jeśli to będzie kilka, to przetłumaczę. Szkoda tylko, że
> zdjęć nie ma. Wszystkie te przepisy są sprawdzone przez takich jak my, tyle
> tylko, że w kraju trochę bogatszym w warzywa różnorakie. Coś niecoś jednak
> można zrobić bez problemu. Oczywiście nie tylko z warzywami...
> I jeszcze jedna uwaga... nie robiłam tarty podanej przez Autes. Tej tarty. Z
> tej samej książki robiłam z tuńczykiem i pieczarkami, i chodzi mi tu ściślej
> mówiąc o to, że ciasto było takie samo. Czyli dobre. Się sprawdza. Więc
> polecam.
Borgia
jeśli możesz przetłumaczyć
kilka przepasow z podanej przez ciebie stronki byłabym wdzięczne. szczególnie interesują mnie tarty mięsne, z tuńczykiem, serowe i z cukinią. pozdrawiam Fruzielka
Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
> Tarta wegetwriańska z bakłażenem i cukinią
> Tarte végétarienne aux aubergines et courgettes
>
> Przygotowanie : 1 godzina
> Pieczenie : 20 - 30 min
>
> 4 porcje :
>
> Ciasto :
> - 30 dag mąki
> - 15 dag miękkiego masła
> - 50 ml wody
>
> Sos :
> - 3 duże pomidory
> - 1 cebula
> - 2 ząbki czosnku posiekane
> - 4 łyżki oliwy
> - zioła prowansalskie
> - ostre curry lub miesznka 4 korzeni (mieszanka jest bardzo czesto wymieniana
> w tych przepisach, niestety nie mam bladego pojęcia co tam wchodzi, ale
> podejrzewam, że goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, no i może imbir?)
> - sól, pieprz
> - oliwa
>
> Wierzch :
> - 1 cukinia ze skórką
> - 1 bakłażan
> - 2 łyżki oliwy
> - 1 kulka mozzarelli
W misce wymieszać mąkę i masło, potem dodać wodę. Szybko zagnieść i odstawić aby odpoczęło, na conajmniej 1 godzinę.
Uwaga: ciasto należy bardzo szybko zagniatać, aby nie straciło swej kruchości.
Posiekać drobno cebulę i czosnek, pokroić na małe kawałki pomidory. W rondelku zeszklić na oliwie cebulę, następnie dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i dodać łyżkę ziół prowansalskich (uuu, tu jest nawet duża łyżka), łyżeczkę do kawy curry lub mieszanki 4 korzeni, sól i pieprz. Przykryć i zostawić na delikatnym ogniu przez 30 minut.
Pokroić cukinię i bakłażana w cienkie krążki. Obsmażyć przez 5 minut w rozgrzanej na patelni oliwie. Zdjąć z ognia i odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średn. 30 cm.
Rozłożyć na spodzie sos pomidorowy, równo rozsmarować. Na wierzchu ułożyć krążki cukini i bakłażana wg uznania. Pokroić na małe kawałki mozzarellę, i posypać wierzch tarty. Posypać ziołami prowansalskimi, posolić, popieprzyć i
skropić odrobiną oliwy. Piec 20-30 minut.
Fruzielka napisz proszę jakie Cię interesują (chodzi mi o składniki). A może masz jakieś konketnie na oku, po prostu...
Borgia
głownie interesują mnie różne TARTY W SKŁAD KTÓRYCH WSCHODZ A TUŃCZYK, ROZMAITE SERY, CUKINIA, BAKŁAŻNY,
JEŚLI MOŻESZ PRZEŚLIJ KILKA. pozdrawiam Fruzielka
Czy ktos wie jak zrobic tarte warzywna. Warzywka dobiore sobie sama ale poszukuje przepis na tarte i pomysl jakim sosem mozna polac tarte.
Za wszystkie przepisy dziekuje.
moja tarta: 1 szkl. mąki pszennej przesianej, 1 jajo całe, 1/2 kostki margaryny, 1 łyzka gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia-szybko wyrobic ciasto, owinąć w folię, przełożyć do lodówki na 40 minut. inka21
TARTA Z TWAROGIEM I WARZYWAMI
CIASTO:
1. po 20 dag mąki i masła
2. 4 łyżki śmietany
3. żółtko
4. szczypta soli
MASA SEROWA:
1. 25 DAG TWAROGU
2. 2 JAJKA
3. ŚWIEŻE ZIOŁA (tymianek, opregano)
4. 1/2 KG MAŁYCH POMIDORKÓW
5. MIESZANKA CHIŃSKA - mrożonka
6. 15 DAG SERA ŻÓŁTEGO
7. PIEPRZ, SÓL
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:1. mąkę posiekać z masłem i solą, dodać żółtko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę owinąć w folię (włożyć na pół godz. do lodówki) 2. schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4mm, wylepić formę. piec 10 min. w temp. 200* C 3. mieszankę chińska przesmażyć na patelni, ostudzić. Twaróg utrzeć z jajkami, dodać chińskie jarzyny, sól i starty ser. Wymieszać 4. masę wyłożyć na upieczone ciacho i powciskać w nią pomidorki. Dołożyć świeże zioła. Przykryć folia aluminiową i piec 20 min. SMACZNEGO =)
Dzieki za przepisy az mi slinka cieknie .Pewnie zrobie male tarty by mogla sobie wszystkie nadzienia sprobowac.
Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
> http://www.marmiton.org/recettes/recherche_ok.cfm?criteria=Tarte%20&startr=1&ContenuRecherche=0&TypePlat=entr%C3%A9e
> a to... żeby Ci za dobrze nie było...
> A tak poważnie, to Aniu jeśli będziesz miała na coś ochotę - daj znać... bo
> tart zatrzęsienie. Jeśli to będzie kilka, to przetłumaczę. Szkoda tylko, że
> zdjęć nie ma. Wszystkie te przepisy są sprawdzone przez takich jak my, tyle
> tylko, że w kraju trochę bogatszym w warzywa różnorakie. Coś niecoś jednak
> można zrobić bez problemu. Oczywiście nie tylko z warzywami...
> I jeszcze jedna uwaga... nie robiłam tarty podanej przez Autes. Tej tarty. Z
> tej samej książki robiłam z tuńczykiem i pieczarkami, i chodzi mi tu ściślej
> mówiąc o to, że ciasto było takie samo. Czyli dobre. Się sprawdza. Więc
> polecam.
Borgia
jeśli możesz przetłumaczyć
kilka przepasow z podanej przez ciebie stronki byłabym wdzięczne. szczególnie interesują mnie tarty mięsne, z tuńczykiem, serowe i z cukinią. pozdrawiam Fruzielka
Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
> Tarta wegetwriańska z bakłażenem i cukinią
> Tarte végétarienne aux aubergines et courgettes
>
> Przygotowanie : 1 godzina
> Pieczenie : 20 - 30 min
>
> 4 porcje :
>
> Ciasto :
> - 30 dag mąki
> - 15 dag miękkiego masła
> - 50 ml wody
>
> Sos :
> - 3 duże pomidory
> - 1 cebula
> - 2 ząbki czosnku posiekane
> - 4 łyżki oliwy
> - zioła prowansalskie
> - ostre curry lub miesznka 4 korzeni (mieszanka jest bardzo czesto wymieniana
> w tych przepisach, niestety nie mam bladego pojęcia co tam wchodzi, ale
> podejrzewam, że goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, no i może imbir?)
> - sól, pieprz
> - oliwa
>
> Wierzch :
> - 1 cukinia ze skórką
> - 1 bakłażan
> - 2 łyżki oliwy
> - 1 kulka mozzarelli
W misce wymieszać mąkę i masło, potem dodać wodę. Szybko zagnieść i odstawić aby odpoczęło, na conajmniej 1 godzinę.
Uwaga: ciasto należy bardzo szybko zagniatać, aby nie straciło swej kruchości.
Posiekać drobno cebulę i czosnek, pokroić na małe kawałki pomidory. W rondelku zeszklić na oliwie cebulę, następnie dodać pomidory i czosnek. Wymieszać i dodać łyżkę ziół prowansalskich (uuu, tu jest nawet duża łyżka), łyżeczkę do kawy curry lub mieszanki 4 korzeni, sól i pieprz. Przykryć i zostawić na delikatnym ogniu przez 30 minut.
Pokroić cukinię i bakłażana w cienkie krążki. Obsmażyć przez 5 minut w rozgrzanej na patelni oliwie. Zdjąć z ognia i odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średn. 30 cm.
Rozłożyć na spodzie sos pomidorowy, równo rozsmarować. Na wierzchu ułożyć krążki cukini i bakłażana wg uznania. Pokroić na małe kawałki mozzarellę, i posypać wierzch tarty. Posypać ziołami prowansalskimi, posolić, popieprzyć i
skropić odrobiną oliwy. Piec 20-30 minut.
Fruzielka napisz proszę jakie Cię interesują (chodzi mi o składniki). A może masz jakieś konketnie na oku, po prostu...
Borgia
głownie interesują mnie różne TARTY W SKŁAD KTÓRYCH WSCHODZ A TUŃCZYK, ROZMAITE SERY, CUKINIA, BAKŁAŻNY,
JEŚLI MOŻESZ PRZEŚLIJ KILKA. pozdrawiam Fruzielka