Wczoraj byłam na treningu Curlingu. wróciłam w nocy ok 4. było super. Ludzie z całej Polski i tak sobie myśle że namówię na to Kogoś z WŻ. Atmosfera super extra. A może byłam wczoraj w mieście w którym mieszka Ktoś z WAS ? powiem Wam że uwielbiam to robić. Fotografia i Curling to moje dwa ulubione zajęcia..... no i oczywiście Czat ,,Wielkie Żarcie,,. A jeśli będę teraz częsciej odwiedzać polskie miasta - to moze Ktoś z Was wpadnie chociaż popatrzeć? :) byłoby super. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i bardzo chętnie odpowiem na pytania no i oczywiście z miłą chęcią namówię na ten sport. no a jak będę się wybierać gdzieś w Wasze strony to napisze tu na forum - i liczę na zaproszenie na herbatkę i dobre ciacho. hihihihiihihi
"Curling to gra sportowa, pochodząca ze Szkocji, rozgrywana na dwóch równoległych prostych torach lodowych. Polega na przesuwaniu po lodzie do celu (koła) ciężkich rzutków o masie 16-20 kg. W zawodach biorą udział 2 drużyny po 4 graczy; punktuje się celność rzutów.
Od 1998 curling jest w programie Igrzysk Olimpijskich.
Zasady gry są podobne do kręgli.
Każda drużyna na zmianę przesuwa rzutek po lodzie w kierunku koła składającego się z wewnętrznych kół. Chodzi o to aby rzutek przesunąć jak najbliżej najmniejszego koła centralnego zwanego "tee" (wymowa:tii).
Drużyna uzyskuje jeden punkt za każdy rzutek, który jest bliżej "tee" niż najbliższy rzutek przeciwników, pod warunkiem, że rzutek znajduje się w nie dalej niż 1.83m od " tee". Każda gra składa się z 10 rund. Podczas każdej z nich każdy członek drużyny - zawsze w tej samej kolejności - próbuje przesunąć w kierunku " tee" dwa rzutki. W kierowaniu, przyspieszaniu i zwalnianiu rzutka pomagają inni zawodnicy z drużyny, energicznie zamiatając powierzchnię lodu przed rzutkiem, którego nie mogą jednak dotknąć. Po przesunięciu wszystkich 16 rzutków podliczane są punkty.
Drużyna, która ma najwięcej punktów po zakończeniu 10 rund, zostaje zwycięzcą."
Wczoraj byłam na treningu Curlingu. wróciłam w nocy ok 4. było super. Ludzie z całej Polski i tak sobie myśle że namówię na to Kogoś z WŻ. Atmosfera super extra. A może byłam wczoraj w mieście w którym mieszka Ktoś z WAS ?
powiem Wam że uwielbiam to robić. Fotografia i Curling to moje dwa ulubione zajęcia..... no i oczywiście Czat ,,Wielkie Żarcie,,.
A jeśli będę teraz częsciej odwiedzać polskie miasta - to moze Ktoś z Was wpadnie chociaż popatrzeć? :) byłoby super. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i bardzo chętnie odpowiem na pytania no i oczywiście z miłą chęcią namówię na ten sport. no a jak będę się wybierać gdzieś w Wasze strony to napisze tu na forum - i liczę na zaproszenie na herbatkę i dobre ciacho. hihihihiihihi
A co to jest ten Curling?
Bahus
"Curling to gra sportowa, pochodząca ze Szkocji, rozgrywana na dwóch równoległych prostych torach lodowych. Polega na przesuwaniu po lodzie do celu (koła) ciężkich rzutków o masie 16-20 kg. W zawodach biorą udział 2 drużyny po 4 graczy; punktuje się celność rzutów.
Od 1998 curling jest w programie Igrzysk Olimpijskich.
Zasady gry są podobne do kręgli.
Każda drużyna na zmianę przesuwa rzutek po lodzie w kierunku koła składającego się z wewnętrznych kół. Chodzi o to aby rzutek przesunąć jak najbliżej najmniejszego koła centralnego zwanego "tee" (wymowa:tii).
Drużyna uzyskuje jeden punkt za każdy rzutek, który jest bliżej "tee" niż najbliższy rzutek przeciwników, pod warunkiem, że rzutek znajduje się w nie dalej niż 1.83m od " tee". Każda gra składa się z 10 rund. Podczas każdej z nich każdy członek drużyny - zawsze w tej samej kolejności - próbuje przesunąć w kierunku " tee" dwa rzutki. W kierowaniu, przyspieszaniu i zwalnianiu rzutka pomagają inni zawodnicy z drużyny, energicznie zamiatając powierzchnię lodu przed rzutkiem, którego nie mogą jednak dotknąć. Po przesunięciu wszystkich 16 rzutków podliczane są punkty.
Drużyna, która ma najwięcej punktów po zakończeniu 10 rund, zostaje zwycięzcą."
źródło: http://www.bbc.co.uk/polish/special_slc_events/11.shtml
pozdrawiam serdecznie :))