ja mam przepis na zakwas z Gali.
Buraki obrac, pokroic w plasterki.Ulozyc w sloju, zalac letnia przegotowana woda.Na wierzch polozyc kromke razowca.Przykryc gaza i odstawic w cieple miejsce.Po 4-ch dniach zakwas jest gotowy.Jezeli wszystkiego nie wykorzystamy za jednym razem, pozostalosc mozna zlac w butelke i trzymac w lodowce. Zakwas dolewamy do barszczu po koniec, nie doprowadzamy do wrzenia.Pozdrawiam i smacznego.
Hej! Czy zna ktos przepis na zakwas z burakow? Barszczyk czerwony na takim zakwasie podobno jak marzenie, tylko jak sie ten zakwas robi?
ja mam przepis na zakwas z Gali.
Buraki obrac, pokroic w plasterki.Ulozyc w sloju, zalac letnia przegotowana woda.Na wierzch polozyc kromke razowca.Przykryc gaza i odstawic w cieple miejsce.Po 4-ch dniach zakwas jest gotowy.Jezeli wszystkiego nie wykorzystamy za jednym razem, pozostalosc mozna zlac w butelke i trzymac w lodowce. Zakwas dolewamy do barszczu po koniec, nie doprowadzamy do wrzenia.Pozdrawiam i smacznego.