Zakwas z buraków robi się bardzo prosto. Obrane buraki kroi się w plastry i układa w kamiennym garnku lub słoju, dodaje się koper/lub kminek/, czosnek i zalewa cieplą, przegotowaną wodą. Na wierzch daje się skórkę chleba razowego i przykrywa. Po kilku dniach /ok.tygodnia/, zakwas gotowy. Oczywiście słój powinien stać w ciepłym miejscu.
A jak go robisz????
U mnie w domu tez sie robi barszczyk czerwony na swiezych buraczkach. Z tego co wiem w wielu domach sie tak robi, jednak ciekawi mnie jak inni taki barszczyk zakwaszaja. Szkoly sa rozne, a u mnie stosuje sie do tego kwas z kiszonej kapusty.
przeważnie zaprawiam buraczki na zime i przechowuje w piwnicy, a jak najdzie nas ochota na barszcz to odkręcam słoik i do rosołu wrzucam buraczki, dodaje czosnek, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie, maggi- gotuje na malym gazie przez 5 minut , odcedzam , dodaje słodkiej smietanki i gotowe,
buraczki w slojach: buraki iliśc dowolna umyc i w lupinach gotowac do miękkości, nast epnie zala zimna wodą i obierac natychmiast z łupin rękami( ładnie schodzi skorka), następnie potrzec buraki na tarce o grubych oczkach, przełoży do dużej miski, ososbno zrobic zalewę: z wody , cukru, kwasku cytrynowego , pieprzu i soli, zala pozagotowaniu i lekkim przestudzeniu starte buraczki. Wymieszac ,przekladac do sloikow w ten sposób ,ąby buraczki dostawały się do naczynia wraz z sokiem( to ważne , ponieważ sok pozwala na niezepsucie się burakom ,czyli je konserwuje). sloje pasteryzowa duże 1/2 godziny, mniejsze 20 minut od zagotowania soie wody.
Przepis na zakwas jest bardzo dobry, a taki zakwas jest bardzo leczniczy.W mojej rodzinie w czasie wielu chorób pije się taki zakwas jako środek wspomagający leczenie.Często robimy zakwas tylko do picia.Jest bardzo skuteczny.Moja cocia wyleczyła się z raka węzłów chłonnych.(Między innymi dzięki temu zakwasowi)Bardzo pomaga w chorobach układu krążenia.Warto go zrobić.My co prawda robimy z buraków nie obranych tylko dokładnie wyszorowanych.
Przepis na zakwas
1 kg buraków
skórka od chleba razowego
czosnek
buraki namoczyć na kilka godzin, obrać i pokroić w talarki. Ułożyć w słoiku (ja mam 3 litrowy - to kilogram starcza na 2), dodać czosnek, zalać letnią wodą, dodać skórkę od chleba. Nakryć gazą, zostawić na tydzień. Po upływie czasu zdjąć ewentualną pleść, przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonych butelek (najlepsze takie z zamknięciem, jak kiedyś były do oranżady. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Spokojnie nawet po roku jest dobry do użycia - sprawdzone doświadczalnie. Nie potrzeba pasteryzować.
Hej! Czy zna ktos przepis na zakwas z burakow? Barszczyk czerwony na takim zakwasie podobno jak marzenie, tylko jak sie ten zakwas robi?
Zakwas z buraków robi się bardzo prosto. Obrane buraki kroi się w plastry i układa w kamiennym garnku lub słoju, dodaje się koper/lub kminek/, czosnek i zalewa cieplą, przegotowaną wodą. Na wierzch daje się skórkę chleba razowego i przykrywa. Po kilku dniach /ok.tygodnia/, zakwas gotowy. Oczywiście słój powinien stać w ciepłym miejscu.
JA ROBIĘ BARSZCZYK ZE SLODKICH BURAKOW , JEST PYSZNY, INKA21
A jak go robisz????
U mnie w domu tez sie robi barszczyk czerwony na swiezych buraczkach. Z tego co wiem w wielu domach sie tak robi, jednak ciekawi mnie jak inni taki barszczyk zakwaszaja. Szkoly sa rozne, a u mnie stosuje sie do tego kwas z kiszonej kapusty.
przeważnie zaprawiam buraczki na zime i przechowuje w piwnicy, a jak najdzie nas ochota na barszcz to odkręcam słoik i do rosołu wrzucam buraczki, dodaje czosnek, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie, maggi- gotuje na malym gazie przez 5 minut , odcedzam , dodaje słodkiej smietanki i gotowe,
buraczki w slojach: buraki iliśc dowolna umyc i w lupinach gotowac do miękkości, nast epnie zala zimna wodą i obierac natychmiast z łupin rękami( ładnie schodzi skorka), następnie potrzec buraki na tarce o grubych oczkach, przełoży do dużej miski, ososbno zrobic zalewę: z wody , cukru, kwasku cytrynowego , pieprzu i soli, zala pozagotowaniu i lekkim przestudzeniu starte buraczki. Wymieszac ,przekladac do sloikow w ten sposób ,ąby buraczki dostawały się do naczynia wraz z sokiem( to ważne , ponieważ sok pozwala na niezepsucie się burakom ,czyli je konserwuje). sloje pasteryzowa duże 1/2 godziny, mniejsze 20 minut od zagotowania soie wody.
inka21
Przepis na zakwas jest bardzo dobry, a taki zakwas jest bardzo leczniczy.W mojej rodzinie w czasie wielu chorób pije się taki zakwas jako środek wspomagający leczenie.Często robimy zakwas tylko do picia.Jest bardzo skuteczny.Moja cocia wyleczyła się z raka węzłów chłonnych.(Między innymi dzięki temu zakwasowi)Bardzo pomaga w chorobach układu krążenia.Warto go zrobić.My co prawda robimy z buraków nie obranych tylko dokładnie wyszorowanych.
Przepis na zakwas
1 kg buraków
skórka od chleba razowego
czosnek
buraki namoczyć na kilka godzin, obrać i pokroić w talarki. Ułożyć w słoiku (ja mam 3 litrowy - to kilogram starcza na 2), dodać czosnek, zalać letnią wodą, dodać skórkę od chleba. Nakryć gazą, zostawić na tydzień. Po upływie czasu zdjąć ewentualną pleść, przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonych butelek (najlepsze takie z zamknięciem, jak kiedyś były do oranżady. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Spokojnie nawet po roku jest dobry do użycia - sprawdzone doświadczalnie. Nie potrzeba pasteryzować.