Pare tygodni temu jadlam przepyszne muszle makaronowe z roznymi nadzieniami i palanymi extra kremowymi sosami.
Chialabym zrobic takie w domu.Jesli ktos ma jakies przepisy na nadzienia i sosy bylabym bardzo wdzieczna.
dziekuje i pozdrawiam
I. "lekki" sos pomidorowy, i nie nalezy go "przegotowac"
=2lyzki estra-virgin olive oil
=2 duze zabki czosnku, rozetrzec /jak ktos lubi, moze dac wiecej/
=2 srednie cebule, drobno posiekac
=1/2 lyzeczki soli
=1 lyzka drobno posiekanego swiezego oregano lub 1/2 lyzki suszonego
=2 lyzki drobno posiekanej bazylii lub 2 lyzeczki suszonej
=1/4 lyzeczki czerwonego pieprzu-platki
=ok. 1 kg pomidorow /wygladaja jak duze sliwki albo gruszki, nie wiem jak sie nazywaja/, obrac skorke, wyjac nasionka i pokroic, albo uzyc z puszki, zrobic purre.
=1 lyzeczka cukru
=swiezo zmielony czarny pieprz
W duzym garnku, rozegrzac olej, dodac czosnek, i zeszklic ok. 1 min. Dodac cebule i smazyc az bedzie przezroczysta. Dodac sol, oregano, kazylie, i czerwony pieprz. Dobrze wymieszac..
Dodac pomidory i cukier, zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic, czesciowo przykryty, ok. 30 min. Mieszac co 5 min. Doprawic do smaku.
Wlac do garnka mleko, czosnek, pieprz i liscie laurowe, postawic na srednm ogniu, Podgrzewac ale nie dopuscic do zagotowania, kiedy juz prawie gotowe do zagotowania, odstawic na bok, przykryc i trzymac tak przez 15 min. Przemieszac i odcedzic.
W czystym garnku/patelni/, rozpuscic margaryne, dodac make i dobrze zmieszac.Nie przepalic.Dodawac mleko, cienkim strumieniem i wolno, gotowac, az osiagnie konsystencje sosu, ok. 5 min. dodac sol i galke.
Ugotowac muszle zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Dobrze odsuszyc, polozyc na boku aby ostygly.
W misce, zmieszac 3 sery, smietane. bialka, pietruszke, oregano, skorke z cytryny i galke. Dobrze wymieszac.
Napelnic kazda muszle serem i ulozyc w blaszce, ma byc tylko jedna warstwa.
Polac sosem pomidorowym a po wierzchu bialym sosem, do polewania uzyc lyzki. Przykryc folia i piec w nagrzanym piekarniku 185 do chwili jak sos zacznie "bulgotac" i muszle beda gorace, ok. 25-30 min.Serwowac natychmiast.
= sosy jak i nadzienie doprawiac do wlasnego smaku, zawsze cos mozna dodac jak i ujac.
mam nadzieje, ze nic nie opuscilam ze skladnikow i , ze bedzie smakowac.Pozdrawiam i smacznego.
opakowanie makaronu
=2 szklanki ricotta, ale sadze, ze twarog tez moze byc
=1/4 szklanki parmezanu
=1/2 lyzeczki czosnku w pudrze
=1/8 lyzeczki bazylii, suszonej
=2 jajka
=1 mala cebula, drobno posiekac
=opakowanie mrozonego szpinaku ok.30dkg, rozmrozic i odcisnac wode
=1 szklanka sosu pomidorowego
=2 szklanki sera mozzarella
Nagrzac piekarnik na 185.
Ugotowac makaron wg przepisu na pudelku.Osaczyc.
Zmieszac wszystko razem - 7 skladnikow, bez sosu pomidorowego i sera mozzarella.
Wypelnic rurki /najlepiej uzyc worka/ nadzieniem ze szpinakiem.Polozyc w blaszce jedna warstwe, polac sosem i posypac mozzarela.przykryc i piec do czasu ser zacznie "bulgotac" ok. 25-30min.
Doprawiac do swojego smaku, ja czesc mozzareli dodaje do farszu.
Sadze, ze mozna to nadzienie tez uzyc do muszelek.Pozdrawiam
Pare tygodni temu jadlam przepyszne muszle makaronowe z roznymi nadzieniami i palanymi extra kremowymi sosami.
Chialabym zrobic takie w domu.Jesli ktos ma jakies przepisy na nadzienia i sosy bylabym bardzo wdzieczna.
dziekuje i pozdrawiam
I. "lekki" sos pomidorowy, i nie nalezy go "przegotowac"
=2lyzki estra-virgin olive oil
=2 duze zabki czosnku, rozetrzec /jak ktos lubi, moze dac wiecej/
=2 srednie cebule, drobno posiekac
=1/2 lyzeczki soli
=1 lyzka drobno posiekanego swiezego oregano lub 1/2 lyzki suszonego
=2 lyzki drobno posiekanej bazylii lub 2 lyzeczki suszonej
=1/4 lyzeczki czerwonego pieprzu-platki
=ok. 1 kg pomidorow /wygladaja jak duze sliwki albo gruszki, nie wiem jak sie nazywaja/, obrac skorke, wyjac nasionka i pokroic, albo uzyc z puszki, zrobic purre.
=1 lyzeczka cukru
=swiezo zmielony czarny pieprz
W duzym garnku, rozegrzac olej, dodac czosnek, i zeszklic ok. 1 min. Dodac cebule i smazyc az bedzie przezroczysta. Dodac sol, oregano, kazylie, i czerwony pieprz. Dobrze wymieszac..
Dodac pomidory i cukier, zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic, czesciowo przykryty, ok. 30 min. Mieszac co 5 min. Doprawic do smaku.
II. Bialy sos
=3 szklanki mleka 1%
=3 zabki czosnku, rozetrzec
=10 ziarenek czarnego pieprzu
=2 listki laurowe
=21/2 tyzki margaryny
=1/3 maki
=szczypta soli
=szczypta galki muszkatalowej
Wlac do garnka mleko, czosnek, pieprz i liscie laurowe, postawic na srednm ogniu, Podgrzewac ale nie dopuscic do zagotowania, kiedy juz prawie gotowe do zagotowania, odstawic na bok, przykryc i trzymac tak przez 15 min. Przemieszac i odcedzic.
W czystym garnku/patelni/, rozpuscic margaryne, dodac make i dobrze zmieszac.Nie przepalic.Dodawac mleko, cienkim strumieniem i wolno, gotowac, az osiagnie konsystencje sosu, ok. 5 min. dodac sol i galke.
Nadzienie
18 muszli
=11/2 szklanki sera
=1 szklanka mozzarelli
=2 lyzki startego parmezanu
=1/2 szklanki smietany /gdy bedzie zbyt suche dodac wiecej/
=2 bialek, lekko ubitych
=1/4 drobno posiekanej pietruszki
=1 lyzka drobno posiekanego oregano albo 1 lyzeczka suchego
=starta skorka z 1 cytryny
=1/3 lyzeczki galki muszkatalowej
Ugotowac muszle zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Dobrze odsuszyc, polozyc na boku aby ostygly.
W misce, zmieszac 3 sery, smietane. bialka, pietruszke, oregano, skorke z cytryny i galke. Dobrze wymieszac.
Napelnic kazda muszle serem i ulozyc w blaszce, ma byc tylko jedna warstwa.
Polac sosem pomidorowym a po wierzchu bialym sosem, do polewania uzyc lyzki. Przykryc folia i piec w nagrzanym piekarniku 185 do chwili jak sos zacznie "bulgotac" i muszle beda gorace, ok. 25-30 min.Serwowac natychmiast.
= sosy jak i nadzienie doprawiac do wlasnego smaku, zawsze cos mozna dodac jak i ujac.
mam nadzieje, ze nic nie opuscilam ze skladnikow i , ze bedzie smakowac.Pozdrawiam i smacznego.
To nadzienie uzywam do gruuuuubych rurek
opakowanie makaronu
=2 szklanki ricotta, ale sadze, ze twarog tez moze byc
=1/4 szklanki parmezanu
=1/2 lyzeczki czosnku w pudrze
=1/8 lyzeczki bazylii, suszonej
=2 jajka
=1 mala cebula, drobno posiekac
=opakowanie mrozonego szpinaku ok.30dkg, rozmrozic i odcisnac wode
=1 szklanka sosu pomidorowego
=2 szklanki sera mozzarella
Nagrzac piekarnik na 185.
Ugotowac makaron wg przepisu na pudelku.Osaczyc.
Zmieszac wszystko razem - 7 skladnikow, bez sosu pomidorowego i sera mozzarella.
Wypelnic rurki /najlepiej uzyc worka/ nadzieniem ze szpinakiem.Polozyc w blaszce jedna warstwe, polac sosem i posypac mozzarela.przykryc i piec do czasu ser zacznie "bulgotac" ok. 25-30min.
Doprawiac do swojego smaku, ja czesc mozzareli dodaje do farszu.
Sadze, ze mozna to nadzienie tez uzyc do muszelek.Pozdrawiam
Nawet nie wiem jak mam Ci podziekowac krista. Na samo czytanie tych przepisow slinka leci.Bardzo bardzo Ci dziekuje.
mam nadzieje, ze Ci posmakuje, ja lubie ten ze szpinakiem.I pamietaj zawsze cos mozna dodac i cos ujac, jak czuje, ze to nie dla mnie.