Forum

Kuchenne porady

muszle makaronowe??????

  • Autor: aniae Data: 2005-01-10 23:01:19

    Pare tygodni temu jadlam przepyszne muszle makaronowe z roznymi nadzieniami i palanymi extra kremowymi sosami.
    Chialabym zrobic takie w domu.Jesli ktos ma jakies przepisy na nadzienia i sosy bylabym bardzo wdzieczna.
    dziekuje i pozdrawiam

  • Autor: krista Data: 2005-01-11 06:46:44

    I. "lekki" sos pomidorowy, i nie nalezy go "przegotowac"
    =2lyzki estra-virgin olive oil
    =2 duze zabki czosnku, rozetrzec /jak ktos lubi, moze dac wiecej/
    =2 srednie cebule, drobno posiekac
    =1/2 lyzeczki soli
    =1 lyzka drobno posiekanego swiezego oregano lub 1/2 lyzki suszonego
    =2 lyzki drobno posiekanej bazylii lub 2 lyzeczki suszonej
    =1/4 lyzeczki czerwonego pieprzu-platki
    =ok. 1 kg pomidorow /wygladaja jak duze sliwki albo gruszki, nie wiem jak sie nazywaja/, obrac skorke, wyjac nasionka i pokroic, albo uzyc z puszki, zrobic purre.
    =1 lyzeczka cukru
    =swiezo zmielony czarny pieprz

    W duzym garnku, rozegrzac olej, dodac czosnek, i zeszklic ok. 1 min. Dodac cebule i smazyc az bedzie przezroczysta. Dodac sol, oregano, kazylie, i czerwony pieprz. Dobrze wymieszac..

    Dodac pomidory i cukier, zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic, czesciowo przykryty, ok. 30 min. Mieszac co 5 min. Doprawic do smaku.



    II. Bialy sos

    =3 szklanki mleka 1%
    =3 zabki czosnku, rozetrzec
    =10 ziarenek czarnego pieprzu
    =2 listki laurowe
    =21/2 tyzki margaryny
    =1/3 maki
    =szczypta soli
    =szczypta galki muszkatalowej

    Wlac do garnka mleko, czosnek, pieprz i liscie laurowe, postawic na srednm ogniu, Podgrzewac ale nie dopuscic do zagotowania, kiedy juz prawie gotowe do zagotowania, odstawic na bok, przykryc i trzymac tak przez 15 min. Przemieszac i odcedzic.
    W czystym garnku/patelni/, rozpuscic margaryne, dodac make i dobrze zmieszac.Nie przepalic.Dodawac mleko, cienkim strumieniem i wolno, gotowac, az osiagnie konsystencje sosu, ok. 5 min. dodac sol i galke.


    Nadzienie

    18 muszli
    =11/2 szklanki sera
    =1 szklanka mozzarelli
    =2 lyzki startego parmezanu
    =1/2 szklanki smietany /gdy bedzie zbyt suche dodac wiecej/
    =2 bialek, lekko ubitych
    =1/4 drobno posiekanej pietruszki
    =1 lyzka drobno posiekanego oregano albo 1 lyzeczka suchego
    =starta skorka z 1 cytryny
    =1/3 lyzeczki galki muszkatalowej

    Ugotowac muszle zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Dobrze odsuszyc, polozyc na boku aby ostygly.
    W misce, zmieszac 3 sery, smietane. bialka, pietruszke, oregano, skorke z cytryny i galke. Dobrze wymieszac.
    Napelnic kazda muszle serem i ulozyc w blaszce, ma byc tylko jedna warstwa.
    Polac sosem pomidorowym a po wierzchu bialym sosem, do polewania uzyc lyzki. Przykryc folia i piec w nagrzanym piekarniku 185 do chwili jak sos zacznie "bulgotac" i muszle beda gorace, ok. 25-30 min.Serwowac natychmiast.

    = sosy jak i nadzienie doprawiac do wlasnego smaku, zawsze cos mozna dodac jak i ujac.
    mam nadzieje, ze nic nie opuscilam ze skladnikow i , ze bedzie smakowac.Pozdrawiam i smacznego.

  • Autor: krista Data: 2005-01-11 07:25:55

    To nadzienie uzywam do gruuuuubych rurek

    opakowanie makaronu
    =2 szklanki ricotta, ale sadze, ze twarog tez moze byc
    =1/4 szklanki parmezanu
    =1/2 lyzeczki czosnku w pudrze
    =1/8 lyzeczki bazylii, suszonej
    =2 jajka
    =1 mala cebula, drobno posiekac
    =opakowanie mrozonego szpinaku ok.30dkg, rozmrozic i odcisnac wode
    =1 szklanka sosu pomidorowego
    =2 szklanki sera mozzarella

    Nagrzac piekarnik na 185.
    Ugotowac makaron wg przepisu na pudelku.Osaczyc.
    Zmieszac wszystko razem - 7 skladnikow, bez sosu pomidorowego i sera mozzarella.
    Wypelnic rurki /najlepiej uzyc worka/ nadzieniem ze szpinakiem.Polozyc w blaszce jedna warstwe, polac sosem i posypac mozzarela.przykryc i piec do czasu ser zacznie "bulgotac" ok. 25-30min.

    Doprawiac do swojego smaku, ja czesc mozzareli dodaje do farszu.
    Sadze, ze mozna to nadzienie tez uzyc do muszelek.Pozdrawiam

  • Autor: aniae Data: 2005-01-11 20:32:42

    Nawet nie wiem jak mam Ci podziekowac krista. Na samo czytanie tych przepisow slinka leci.Bardzo bardzo Ci dziekuje.

  • Autor: krista Data: 2005-01-11 21:43:02

    mam nadzieje, ze Ci posmakuje, ja lubie ten ze szpinakiem.I pamietaj zawsze cos mozna dodac i cos ujac, jak czuje, ze to nie dla mnie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu