{computer}W moim domu bardzo smakuje ryż, który przygotowuję w następujący sposób:
3 łyżki oleju rozgrzewam na patelni, wyciskam 2 ząbki czosnkui, jak się zezłoci wsypuję 1 szklankę ryżu , podsmażam do momentu, aż ryż stanie się szklisty - wtedy wlewam dwie szklanki wrzącego bulionu, przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i po około 20 minutach ryż jest gotowy. Chciałabym tak samo przyrządzić ryż brązowy, ale ponieeważ on gotuje się znacznie dłużej - nie wiem ile dać bulionu i jak długo trzymać go pod przykryciem. Proszę o pomoc
Ryż brązowy gotuję się(piszę na opakowaniu) ok.godziny.Może zrób więcej bulionu i jak będziesz widziała że już sporo odparowało to po prostu go dolewaj.
Faktycznie na opakowaniu jest napisane, że on tak strasznie długo ma się gotować, ale jak dla mnie to on się całkiem rozlatuje. Ja gotuję tylo troszkę dłużej niż biały - ok 30 minut. Mam taką samą metodę smażenia, ale zauważyłam, że tłuszcz nie wchłania się tak ładnie w brązowy jak w biały, więc daję go bardzo mało. A płynu daję tyle samo co do białego, czyli dwa razy tyle płynu co ryżu.
Pozdrawiam, Izunia
Dziękuję bardzo Izuniu - zrobiłam właśnie w ten sposób, ale gotowałam pod przykryciem 35 minut bo wydawał mi się trochę za twardy, mojej rodzinie smakował. Pozdrawiam
{computer}W moim domu bardzo smakuje ryż, który przygotowuję w następujący sposób:
3 łyżki oleju rozgrzewam na patelni, wyciskam 2 ząbki czosnkui, jak się zezłoci wsypuję 1 szklankę ryżu , podsmażam do momentu, aż ryż stanie się szklisty - wtedy wlewam dwie szklanki wrzącego bulionu, przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i po około 20 minutach ryż jest gotowy. Chciałabym tak samo przyrządzić ryż brązowy, ale ponieeważ on gotuje się znacznie dłużej - nie wiem ile dać bulionu i jak długo trzymać go pod przykryciem. Proszę o pomoc
Ryż brązowy gotuję się(piszę na opakowaniu) ok.godziny.Może zrób więcej bulionu i jak będziesz widziała że już sporo odparowało to po prostu go dolewaj.
Faktycznie na opakowaniu jest napisane, że on tak strasznie długo ma się gotować, ale jak dla mnie to on się całkiem rozlatuje. Ja gotuję tylo troszkę dłużej niż biały - ok 30 minut. Mam taką samą metodę smażenia, ale zauważyłam, że tłuszcz nie wchłania się tak ładnie w brązowy jak w biały, więc daję go bardzo mało. A płynu daję tyle samo co do białego, czyli dwa razy tyle płynu co ryżu.
Pozdrawiam, Izunia
Dziękuję bardzo Izuniu - zrobiłam właśnie w ten sposób, ale gotowałam pod przykryciem 35 minut bo wydawał mi się trochę za twardy, mojej rodzinie smakował. Pozdrawiam