Forum

Kuchenne porady

brązowy ryż

  • Autor: babiniec Data: 2005-01-12 08:22:40

    {computer}W moim domu bardzo smakuje ryż, który przygotowuję w następujący sposób:
    3 łyżki oleju rozgrzewam na patelni, wyciskam 2 ząbki czosnkui, jak się zezłoci wsypuję 1 szklankę ryżu , podsmażam do momentu, aż ryż stanie się szklisty - wtedy wlewam dwie szklanki wrzącego bulionu, przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i po około 20 minutach ryż jest gotowy. Chciałabym tak samo przyrządzić ryż brązowy, ale ponieeważ on gotuje się znacznie dłużej - nie wiem ile dać bulionu i jak długo trzymać go pod przykryciem. Proszę o pomoc

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-12 22:42:08

    Ryż brązowy gotuję się(piszę na opakowaniu) ok.godziny.Może zrób więcej bulionu i jak będziesz widziała że już sporo odparowało to po prostu go dolewaj.

  • Autor: Izunia T Data: 2005-01-12 23:18:48

    Faktycznie na opakowaniu jest napisane, że on tak strasznie długo ma się gotować, ale jak dla mnie to on się całkiem rozlatuje. Ja gotuję tylo troszkę dłużej niż biały - ok 30 minut. Mam taką samą metodę smażenia, ale zauważyłam, że tłuszcz nie wchłania się tak ładnie w brązowy jak w biały, więc daję go bardzo mało. A płynu daję tyle samo co do białego, czyli dwa razy tyle płynu co ryżu.
    Pozdrawiam, Izunia

  • Autor: babiniec Data: 2005-01-13 11:15:43

    Dziękuję bardzo Izuniu - zrobiłam właśnie w ten sposób, ale gotowałam pod przykryciem 35 minut bo wydawał mi się trochę za twardy, mojej rodzinie smakował. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu