Kochani czy ktoś ma sprawdzony i niezawodny przepis na to ciasto czyli tarte z owocami lub innym ale słodkim nadzieniem?Jeśli tak to proszę o pomoc,jest sporo w Wielkim Żarciu przepisów ,ale nie wiem ,,,,,,,,,która jest pewna,za pomoc z góry dziękuję lola
Polecam Ci mój przepis na tarty cytrynowe i tartę orzechową chciaż możesz zrobić tartę ze swoim ulubionym nadzieniem- podstawą jest ciasto. Ja zawsze robię takie kruche ciasto, jest bardzo dobre, trochę rośnie, nigdy nie jest twarde tylko kruchutkie:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
http://wielkiezarcie.com/przepis4986.html
Ciastem wylepiam dno i boki blaszki (natłuszczonej) do tart (albo tortownicy), nakładam nadzienie i z reszty ciasta na nadzieniu układam kratkę i zapiekam, potem kratkę posypuję cukrem pudrem albo lukruję. Czasem ciasto mozna lekko podpiec, przed nałożeniem nadzienia, ale moim zdaniemnie jest to konieczne.
Ja na nadzienie najbardziej lubię jabłka (surowe albo duszone z cynamonem) ale bardzo dobre są tez powidła, dżemy, konfitury (zwłaszcza domowej roboty), masa orzechowa; super są też inne owoce, np. sliwki, gruszki, wiśnie, truskawki, maliny czy jagody... niestety, nie sozon ale mam trochę zamrożonych:))))))
Tartę z jabłkami często robię z polewą śmietanową: wielkiezarcie.com/przepis6431
dobra jest też tarta orzechowa: wielkiezarcie.com/przepis2970. Robiłam też tarty z owocami i budyniem; wylepiałam blachęciastem, nakładałam budyń, owoce (najlepsze są jagody, których niestety teraz nie ma:(( ) i wszystko przykrywałam krążkiem ciasta, nakłutym w kilku miejscach
Serdeczne dzieki Nutello ,napewno skozystam z podanych przez Ciebie rad i przepisów,apetycznie wszystkie brzmią i co najwazniejsze są sprawdzone,ja też mam troszkę zamrożonych owoców maliny z mojej działki,wydrylowane wiśnie i śliwki ,aronię i jagody więc coś pokombinuję!! Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam Lola
Ja podpowiadam przepis na tartę z kremem i owocami, którą robię od lat. Jest naprawdę sprawdzona i pyszna. Przepis znajdziesz też pod hasłem: ciasta
Ciasto:
czubata szklanka mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
pół łyżeczki soli
Krem
4 żółtka
15 dag cukru (może być mniej, z tą ilością krem jest dość słodki)
szklanka śmietany kremówki
odrobina esencji waniliowej (albo cukru waniliowego)
ewentualnie ok. 2 łyżeczek żelatyny
Nadzienie
25 dag malin
10 dag czarnych porzeczek (niekoniecznie)
cukier puder
CIASTO
Z tych składników zagnieść szybko ktuche ciasto i włożyc na godzinę do lodówki (albo do zamrażalnika na 20 min.).
2. Formę do tarty, albo zwykłą średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem (żeby sie potem brzuszki w trakcie pieczenia nie robiły) i piec od 12-15 min. Trzeba patrzeć, żeby się zanadto nie zrumieniło, jak to kruche...
KREM
1. Żółtka i cukier ubić mikserem na parze na gęsty krem. Dno garnka nie może dotykać wody.
2. Śmietankę zagotować i zdjąć z ognia.
3. Nie przerywając ubijania żółtek dodać do nich (powoli) gorącą śmietankę.
4. I teraz są dwie szkoły. Pierwsza dla wytrwałych (ja się do nich nie zaliczam) zakłada, że krem ubijamy (cały czas na parze) do momentu aż zgęstnieje, czyli będzie trzymał się łyźki. Nie wiem ile to trwa... Druga szkoła dopuszcza dodanie do ciepłego kremu rozpuszczonej w odrobinie wody żelatyny. Ja tak robię, może krem jest trochę mniej puszysty, ale za to ile mam wolnego czasu dla siebie!
5. Potem, niezależnie od tego, czy dodamy żelatynę czy cierpliwie doczekamy do momentu aż krem zgęstnieje samoistnie, musimy odstawić go, żeby wystygł.
Zimy krem wylewamy na tartę i wkładamy na 10 minut do lodówki. Tartę obkładamy malinami, wokół robimy "szlaczek" z porzeczek. Do tarty możemy też użyć innych owoców np. truskawek, obgotowanych jabłek lub gruszek.
Ja bardzo gorąco polecam przepis na tartę jabłkową, znalazłam go kilka dni temu na jakiejś stronie poświęconej deserą i tarta jest tak pyszna że robiłam ją już trzy razy, jak tylko się kończyła to trzebabyło robić nową. No i z owocami nie ma problemu bo renety są teraz dostępne. Na prawdę polecam, oto przepis:
(Wszystkie proporcje są dobrane do formy na tartę o średnicy 25 cm.)
Składniki na ciasto
* 130 g mąki
* 100 g masła
* 50 g cukru pudru
* szczypta soli
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cienko utartej skórki z cytryny
Do mąki dodać pokrojone masło i resztę składników, wyrobić, a następnie owinąć w folię aluminiową i przechować w lodówce przez kilka/kilkanaście godzin.
Składniki na wierzch ciasta
* 3 jabłka najlepiej renety
* 150 ml gęstej śmietany
* 1 jajko
* 80 g cukru (z dodatkiem cukru waniliowego np. 1 torebka 16 g)
* sok z połowy cytryny
* cynamon
* szczypta przyprawy piernikowej
Przygotowanie
Wyjęte z lodówki ciasto uformować na spodzie i po brzegach formy. Schować z powrotem do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić je na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, dodać cynamonu.
Jabłka ułożyć na tarcie, posypać łyżeczką cukru i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 min.
W tym czasie przygotować sos mieszając cukier ze śmietaną i jajkiem oraz przyprawą piernikową, cukrem waniliowym.
Po 20 min pieczenia polać tartę sosem i piec jeszcze 30 min.
Uważać, aby jabłka z wierzchu się nie przypaliły.
Źródło: Alessandra Avallone 'Tartes sucrees et salees'
Osobiście polecam do sosu śmietanę 18%, sos ma wtedy na prawdę wyjątkowy smak i świetnie pasuje do jabłek. No i przepis na spód tarty(na ciasto) jest na prawdę dobry, tylko należy po wylepieniu formy ciastem ponakłówać je w kilku miejscach naj lepiej widelcem. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Kochani czy ktoś ma sprawdzony i niezawodny przepis na to ciasto czyli tarte z owocami lub innym ale słodkim nadzieniem?Jeśli tak to proszę o pomoc,jest sporo w Wielkim Żarciu przepisów ,ale nie wiem ,,,,,,,,,która jest pewna,za pomoc z góry dziękuję lola
Polecam Ci mój przepis na tarty cytrynowe i tartę orzechową chciaż możesz zrobić tartę ze swoim ulubionym nadzieniem- podstawą jest ciasto. Ja zawsze robię takie kruche ciasto, jest bardzo dobre, trochę rośnie, nigdy nie jest twarde tylko kruchutkie:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
http://wielkiezarcie.com/przepis4986.html
Ciastem wylepiam dno i boki blaszki (natłuszczonej) do tart (albo tortownicy), nakładam nadzienie i z reszty ciasta na nadzieniu układam kratkę i zapiekam, potem kratkę posypuję cukrem pudrem albo lukruję. Czasem ciasto mozna lekko podpiec, przed nałożeniem nadzienia, ale moim zdaniemnie jest to konieczne.
Ja na nadzienie najbardziej lubię jabłka (surowe albo duszone z cynamonem) ale bardzo dobre są tez powidła, dżemy, konfitury (zwłaszcza domowej roboty), masa orzechowa; super są też inne owoce, np. sliwki, gruszki, wiśnie, truskawki, maliny czy jagody... niestety, nie sozon ale mam trochę zamrożonych:))))))
Tartę z jabłkami często robię z polewą śmietanową: wielkiezarcie.com/przepis6431
dobra jest też tarta orzechowa: wielkiezarcie.com/przepis2970. Robiłam też tarty z owocami i budyniem; wylepiałam blachęciastem, nakładałam budyń, owoce (najlepsze są jagody, których niestety teraz nie ma:(( ) i wszystko przykrywałam krążkiem ciasta, nakłutym w kilku miejscach
Serdeczne dzieki Nutello ,napewno skozystam z podanych przez Ciebie rad i przepisów,apetycznie wszystkie brzmią i co najwazniejsze są sprawdzone,ja też mam troszkę zamrożonych owoców maliny z mojej działki,wydrylowane wiśnie i śliwki ,aronię i jagody więc coś pokombinuję!! Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam Lola
Ja podpowiadam przepis na tartę z kremem i owocami, którą robię od lat. Jest naprawdę sprawdzona i pyszna. Przepis znajdziesz też pod hasłem: ciasta
Ciasto:
czubata szklanka mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
pół łyżeczki soli
Krem
4 żółtka
15 dag cukru (może być mniej, z tą ilością krem jest dość słodki)
szklanka śmietany kremówki
odrobina esencji waniliowej (albo cukru waniliowego)
ewentualnie ok. 2 łyżeczek żelatyny
Nadzienie
25 dag malin
10 dag czarnych porzeczek (niekoniecznie)
cukier puder
CIASTO
Z tych składników zagnieść szybko ktuche ciasto i włożyc na godzinę do lodówki (albo do zamrażalnika na 20 min.).
2. Formę do tarty, albo zwykłą średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem (żeby sie potem brzuszki w trakcie pieczenia nie robiły) i piec od 12-15 min. Trzeba patrzeć, żeby się zanadto nie zrumieniło, jak to kruche...
KREM
1. Żółtka i cukier ubić mikserem na parze na gęsty krem. Dno garnka nie może dotykać wody.
2. Śmietankę zagotować i zdjąć z ognia.
3. Nie przerywając ubijania żółtek dodać do nich (powoli) gorącą śmietankę.
4. I teraz są dwie szkoły. Pierwsza dla wytrwałych (ja się do nich nie zaliczam) zakłada, że krem ubijamy (cały czas na parze) do momentu aż zgęstnieje, czyli będzie trzymał się łyźki. Nie wiem ile to trwa... Druga szkoła dopuszcza dodanie do ciepłego kremu rozpuszczonej w odrobinie wody żelatyny. Ja tak robię, może krem jest trochę mniej puszysty, ale za to ile mam wolnego czasu dla siebie!
5. Potem, niezależnie od tego, czy dodamy żelatynę czy cierpliwie doczekamy do momentu aż krem zgęstnieje samoistnie, musimy odstawić go, żeby wystygł.
Zimy krem wylewamy na tartę i wkładamy na 10 minut do lodówki. Tartę obkładamy malinami, wokół robimy "szlaczek" z porzeczek. Do tarty możemy też użyć innych owoców np. truskawek, obgotowanych jabłek lub gruszek.
Serdeczne dzieki za przepis!!! jestem bardzo wdzieczna ,pozdrawiam i ściskam
Ja bardzo gorąco polecam przepis na tartę jabłkową, znalazłam go kilka dni temu na jakiejś stronie poświęconej deserą i tarta jest tak pyszna że robiłam ją już trzy razy, jak tylko się kończyła to trzebabyło robić nową. No i z owocami nie ma problemu bo renety są teraz dostępne. Na prawdę polecam, oto przepis:
(Wszystkie proporcje są dobrane do formy na tartę o średnicy 25 cm.)
Składniki na ciasto
* 130 g mąki
* 100 g masła
* 50 g cukru pudru
* szczypta soli
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cienko utartej skórki z cytryny
Do mąki dodać pokrojone masło i resztę składników, wyrobić, a następnie owinąć w folię aluminiową i przechować w lodówce przez kilka/kilkanaście godzin.
Składniki na wierzch ciasta
* 3 jabłka najlepiej renety
* 150 ml gęstej śmietany
* 1 jajko
* 80 g cukru (z dodatkiem cukru waniliowego np. 1 torebka 16 g)
* sok z połowy cytryny
* cynamon
* szczypta przyprawy piernikowej
Przygotowanie
Wyjęte z lodówki ciasto uformować na spodzie i po brzegach formy. Schować z powrotem do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić je na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, dodać cynamonu.
Jabłka ułożyć na tarcie, posypać łyżeczką cukru i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 min.
W tym czasie przygotować sos mieszając cukier ze śmietaną i jajkiem oraz przyprawą piernikową, cukrem waniliowym.
Po 20 min pieczenia polać tartę sosem i piec jeszcze 30 min.
Uważać, aby jabłka z wierzchu się nie przypaliły.
Źródło: Alessandra Avallone 'Tartes sucrees et salees'
Osobiście polecam do sosu śmietanę 18%, sos ma wtedy na prawdę wyjątkowy smak i świetnie pasuje do jabłek. No i przepis na spód tarty(na ciasto) jest na prawdę dobry, tylko należy po wylepieniu formy ciastem ponakłówać je w kilku miejscach naj lepiej widelcem. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!