Forum

Kuchenne porady

wedliny dojrzewajace.

  • Autor: marinik Data: 2005-01-20 14:49:12

    Na ostatnim spotkaniu towarzyskim u znajomych wywiazala sie dyskusja o takich wedlinach robionych wlasnym sumptem. Wiekszosc wspominala to z dziecinstwa- z wizyt na wsiach, gdzie zapeklowane szynki, balerony i boczki suszyly sie potem wiszac w przewiewnym miejscu.
    czy ktos ma doswiadczenia w tym temacie i wie jak przystapic do tworzenia tych cudeniek??????

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-01-20 15:25:30

    Doświadczenia niestety nie mam,ale zakupiłam jakis czas temu "Peklosól" i przymierzam sie.Na opakowaniu jest instrukcja.Zawartość torebki rozpuscic w 2 l wody.Zagotowac i ostudzic,wlac do naczynia.Mięso ułozyć ściśle i obciązyc.Poziom zalewy w naczyniu uzupełnic do całkowitego przykrycia mięsa.Peklówkę przechowywać w temp. 2-8 st.CCzas peklowania wynosi 4-5 dni na kazdy kilogram mięsa (przepis jest na 3kg mięsiwa).
    Skład:sól.saletra,majeranek,pieprz naturalny.

  • Autor: marinik Data: 2005-01-20 15:28:14

    no tak, ale jak pozniej z tym suszeniem?? to chyba istotne- jak dlugo? w jakiej temperaturze? gdzie to zrobic??????

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-01-20 15:54:24

    To chyba nam sie nie uda,bo z tego co wiem mięsiwo to wieszało się gdzieś nad kuchnią węglową ,w tzw.cugu,.czyli ciągu powietrza ,gdzie "mucha nie siada".Przemysłowo pewnie stosuja jakis sztuczny nawiew?

  • Autor: 555 Data: 2005-01-20 18:19:48

    Mariniku, Kucharko, zajrzyjcie tutaj
    zdecydowanie polecam :)

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-01-20 19:21:39

    REWELACJA!!!Dzięki za te namiary!Musze kiedyś spróbowac,bo tez mam dosyc sklepowych wędlin i do tego puste szuflady w chlodziarko -zamrazarce odkad straciłam dojście do swojskich wyrobów.

  • Autor: inka21 Data: 2005-01-20 19:42:42

    ja osobiście od lat robie sama szynke w piwie oraz kotlet w ziołach na parze i nadal sie tymi wędlinami zachwyca cala rodzina i znajomi- są w moich przepisach, niezbyt pracochłonne a jakie smaczne, spróbuj a sie przekonasz, inka21

  • Autor: marinik Data: 2005-01-21 08:18:34

    dzieki Piateczki, ha- jeszcze nie przeczytalem, bo tyle tego.
    Swoja droga podziwiam Ciebie- jakze czesto dajesz zyczliwie linki do najprzedziwniejszych miejsc w sieci.
    :))))

  • Autor: 555 Data: 2005-01-21 11:38:56

    ciesze sie, jak moge pomoc :)

    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu