Forum

Gawędy o jedzeniu

Czechy - super żarcie

  • Autor: ekkore Data: 2005-01-22 17:33:07

    Nie podaję konkretnych namiarów, ale w Czechach jeżeli mamy naprawdę ochotę zakosztować ich kuchni są zasady:
    1. Unikać lokali ze współczesnym wyposażeniem- plastikowe krzesełka, czerwone, kratkowane obrusy
    2. Unikać moteli - tam jest generalnie drogo i zero kuchni czeskiej, co najwyżej tradycyjnie niemiecka
    2. jeżeli nie chcemy się narazić na rujnację portfela (bo można znaleźć i eleganckie lokale tylko sporo droższe i generalnie w dużych miastach) należy wybierać lekko zadymione lokale (nie jestem zwolenniczką palenia, ale tu robię wyjątek), o poplamionych obrusach - to nie jest oznaka niechlujstwa (jak często u nas) a jedynie ilości gości i tego, że dobrze i smacznie gotują. Nawet w Pradze można znaleźć takie super knajpki i to w samym centrum.

    polecam

    Smażony ser
    knedliki z gulaszem
    swiczkowiczka (to napisane fonetycznie) na śmietanie z knedlikami

    No i oczywiście piwo! z jedna uwagą - mają (mieli) 0% alkoholu we krwi)

  • Autor: cynthia Data: 2005-01-22 23:42:13

    Bylam w Pradze jadlam knedliczki,sam przewodnik nas zaprowadzil w czasie wolnym na zwiedzanie.Knajpka byla mala a knedliczki
    wspaniale.Polecam Basenowa- baseny termalne(50 st. nawet w zimie)niedrogo i niedaleko od granicy.

  • Autor: paradox Data: 2005-01-23 23:19:29

    wszystko sie zgadzqa
    czeska kuchnia jest absolutnie boska. Nieraz odwiedzalem Czechy i Slowacje w celach kulinarnych:)

  • Autor: stingman Data: 2006-04-20 16:07:29

    No Czechy rules:-)Do smażonego sera koniecznie zamówić trzeba bramborki - czyli po naszemu frytki.
    Co do Pragi to jedzenie pyszne jednak należy szukać tańszych knajpek w mniejszych uliczkach. Te przy głównych traktach spacerowiczów są koszmarnie drogie.
    Dwa, nawet trzy razy. Piwo tanie i dobre:-) Tańsze od Coli:-)
    Wybierając się do Czech warto zakupić przyprawy.
    Nie wspomnę o vegecie juz.
    Ja zawsze przywoże sol bylinkovą - czyli ziołową:-) i paprykową.
    Beherowka - ale to już nie przyprawa - zawsze znajduje się w moim powrotnym bagażu.
    Mógłbym o tym jedzeniu pisać i pisać...
    A - ha w drodze powrotnej ze stolicy Czech zatrzymaliśmy się w pewnym zajeździe i za równowartość 15 zł polskich zjedliśmy dwa olbrzymie talerze spagethi z boczkiem i warzywami.
    Oczywiście w cenie 100 Kcz było ten piwko.
    Żyć nie umierać.
    Spróbujcie zjeść coś za tą samą cenę w Polsce.

  • Autor: ekkore Data: 2006-04-21 16:25:48

    brambory to ziemniaki, bramboraczki to placki ziemniaczane mocno czosnkowe, a frytki to hranolki
    bromborowe knedliki to knedle ziemniaczane, a houskove to bułkowe

  • Autor: bahus Data: 2006-04-23 22:09:57

    po dwa razy...ze wszystkiego...zamawiam !!!, a bramberowy ....no powiedzmy ...napój (taki efekt destylacji) to też uświadczę?
    Bahus

  • Autor: kasia d Data: 2006-05-29 11:34:59

    ja to w czekach i na slowacji zawsze zupke czesnakowa spozywam. :) i oczywiscie wyprazany syr :)

  • Autor: zabki Data: 2006-07-16 16:03:34

    Bahusku ! mnie najbardziej Beherowka gruszkowa smakuje w Czechach i na Słowacji (ale musi być podana z kawałkiem gruszki co zaznaczam, bo nie zawsze chce im się włożyć.
    Ale zawsze, (zawsze !) bagażnik wypełniam whisky, która jest tam tańsza niż u nas, a najwięcej czymś, czego w Polsce nie ma  - bourbon " FOUR ROSES" ( "cztery róże", na etykiecie jest róża )- paluszki lizać!!!
    Do powyższych wypowiedzi się przyłączam, zawsze zajadam się ich pysznościami ! Polecam jeszcze Carpaccio - miodzio!

  • Autor: soszanka Data: 2006-07-29 20:27:22

    małe sprostowanie - vegeta jest Chorwacka :)

  • Autor: pawel1604 Data: 2006-10-01 22:01:34

    znam czechy kochamten kraj i mam  swoje  ulubione knajpki

  • Autor: Domi Data: 2006-10-02 21:12:55

    Mogę prosić o jakieś konkretne adresy? Zwłaszcza w Pradze - będę tu do grudnia, mam czas:) Polećcie coś:) I chętnie dowiem się czegoś o knajpkach w Kutnej Horze. Dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu