Czy wie ktoś może jak robi się syrop cukrowy, który dodaje sie do roznego typu drinków i koktajli mlecznych?
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie info.
Pozdrawiam.
Oj Pampas, to nie tak, ja też chciałem się dowiedzieć jak gotować wodę na herbatę, a że leniuchem nie jestem to wpisałem w wyszukiwarkę i co? I nic. Nadal nie wiem jak tę wodę gotować :))))
Bahus
generalnie syrop cukrowy to rozpuszczony cukier w wodzie :-)
1 kilogram cukru kryształu rozpuszczone w 420 ml wody daje tzw. syrop jedno normalny (każde kilo cukru zwiększa objetość o ~0,6 litra)
a jak się go robi?
Objętość wody (ciut więcej jak 420 ml - bo przecież woda paruje) zagotowuje się do temp. ok. 70-80 st. C (pojawiają się drobne bąbelki przy sciankach naczynia), wsypuje powoli odważony kilogram cukru, gotuje w warunkach wrzenia przez ok. 10 min, ściąga szumowiny; studzi. Mieszanina powinna dać objętość litra; jeśli tak nie jest - należy uzupełnić wodą do wskazanej objętości. Proporcje można oczywiście stosunkowo zmieniać.
Ale czy o taki syrop cukrowy Ci chodzi, to nie mam pojęcia?
Witam!
Czy wie ktoś może jak robi się syrop cukrowy, który dodaje sie do roznego typu drinków i koktajli mlecznych?
Bede bardzo wdzieczny za wszelkie info.
Pozdrawiam.
Bartek
djdwight@poczta.onet.pl
LENIUCH!!!!
Wystarczy wpisac w wyszukiwarce "syrop cukrowy" i już.
pozdrawiam
Pampas
Oj Pampas, to nie tak, ja też chciałem się dowiedzieć jak gotować wodę na herbatę, a że leniuchem nie jestem to wpisałem w wyszukiwarkę i co? I nic. Nadal nie wiem jak tę wodę gotować :))))
Bahus
oj bahusie, musiałeś coś źle wpisać. Ja wpisałem i co? I wiedzy jest masa.
Dla przykładu:
gotowanie wody - parzenie herbat
woda, temperatura wody, czas
Zerowymiarowy model dynamiczny czajnika :-)
gotowanie wody :-)
podawać więcej, czy już wiesz? :D
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
Ale ja wpisałem w wyszukiwarkę WŻ. :))))
Bahus
hm, dziwne, przecie pokazuje przepis...
W WŻ-cie zresztą
wkn
generalnie syrop cukrowy to rozpuszczony cukier w wodzie :-)
1 kilogram cukru kryształu rozpuszczone w 420 ml wody daje tzw. syrop jedno normalny (każde kilo cukru zwiększa objetość o ~0,6 litra)
a jak się go robi?
Objętość wody (ciut więcej jak 420 ml - bo przecież woda paruje) zagotowuje się do temp. ok. 70-80 st. C (pojawiają się drobne bąbelki przy sciankach naczynia), wsypuje powoli odważony kilogram cukru, gotuje w warunkach wrzenia przez ok. 10 min, ściąga szumowiny; studzi. Mieszanina powinna dać objętość litra; jeśli tak nie jest - należy uzupełnić wodą do wskazanej objętości. Proporcje można oczywiście stosunkowo zmieniać.
Ale czy o taki syrop cukrowy Ci chodzi, to nie mam pojęcia?
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................