Forum

Kuchenne porady

Teleziemniak z Telepizzy...

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-25 22:10:01

    macie może jakiś taki przepis na tą potrawę, jak to przyrządzić w domu???

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-27 11:31:24

    Zrobiłam takie ziemniaczki wczoraj na kolację!! Pychotka:))

  • Autor: 555 Data: 2005-01-27 12:33:36

    to moze podaj jakis przepis albo chociaz wskazowki, bo ja widzialam te ziemniaczki tylko na zdjeciach i nie bardzo wiem, czy w ogole warto sprobowac :))

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-27 22:23:41

    Ziemniaki ugotować w mundurkach(tak z 10-15min), nie za długo, żeby nie były zupełnie miękkie.
    Zrobić farsz.Ja robiłam taki:
    -30dag pieczarek drobno posiekać, poddusić na patelni,
    -kiełabsę, lub ok 25dag boczku wędzonego pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni
    -ser zółty pokroić na plaserki
    -czosnek(rozgnieciony)
    -zioła(bazylia , oregano)
    -sól, pieprz

    Ugotowane ziemniaki obrać, przekroić na pół, ułożyć na blasze z piekarnika, posmarować wierzch rozgniecionym czosnkiem, na to zioła, potem plasterek sera, trochę pieczarek, kiełbaska, przyprawy, znowu ser i do piiekarnika na ok 30-35min(aż ziemniaki się zarumienią i zrobi się taka chrupka skórka)
    Po upieczeniu można polać jakimś sosem lub po prostu keczupem:))
    Polecam!
    Naprawdę smaczne i syte!

    Ps.No i piwko do tego obowiązkowo :D

  • Autor: ekkore Data: 2005-01-28 08:20:20

    Ja też coś takiego robiłam, tyle, że inspiracją była przekąska z Pizza Hutu. I Twój przepis jest bardzo podobny do tego co ja sama wymyśliłam. Dodaj ten przepis do listy - będzie łatwiej korzystać, sama chętnie skorzystam, nie trzeba będzie się głowić nad proporcjami.
    A swoją drogą -ta super przekąska jak na mój gust jest ciut za droga w stosunku do oferowanej ilości, lepiej zrobić w domu.

  • Autor: ekkore Data: 2005-01-28 08:22:51

    aa, i jeszcze wydrążałam ziemniaki, tak aby powstała "miseczka" o ściankach grubosci 1 cm - mieści się więcej farszu. I jeżeli za bardzo się kolebały to ścinałam nożem niekształtne spody.

  • Autor: marinik Data: 2005-01-28 08:54:44

    he he - przepis fajny tyle, ze jaki on tam Teleziemniak z Telepizzy- jesli tak sie nazywa- to nazwe firmowa zastosowali do nieswojego pomyslu.
    U mnie od dawna sie robi takie pyry z roznymi farszami.
    Mam tylko jedna watpliwosc. Sam robie tak zapieczone ziemniaki, ktore jednak sa obrane. Tymczasem mialem okazje jest podobnie zapiekane ziemniaki z lupina. Nie wiem co na to powiedza fachowcy, podobno tuz pod skorka ziemniaka sa jakies szkodliwe substancje.
    Te, ktore jadlem jakos mi nie zaszkodzily.
    Dodatkowo powiem wam, ze z ronych wersji faszowych chyba najbardziej mi smakowaly takie pyrki z farszem z bryndzy dosmaczonej czosnkiem i przykryte plastrem boczku - ach coz za cudowna chrupkosc tego boczku i tych ziemniaczkow.

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-28 12:24:00

    Nazywa się : Ziemniaki pieczone z farszem.
    :)

  • Autor: seruś Data: 2005-01-28 14:46:53

    No i ide po ziemniaki...............bo mi smaka narobiliście hihihi

Przejdź do pełnej wersji serwisu