Ja też poszukuje i wlaśnie znalazłam przepis w internecie, jeszcze go nie przetestowałam, podaje za stroną http://www.ekoturystyka.com.pl/Index1.htm?przepis_na_chleb.htm
Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej,
wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250˚C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
Piec około 1 godz.
Tu na wielkim żarciu jest przepis Borgi chleb z czosnkeim. To jest najlepszy chleb jaki wogóle piekłam. Zamiast czosnku możesz dać np. kminek lub coś innego , ten chlebek jest już wypróbowany a co najważniejsze bez żadnego wysiłku -poprostu szbko sie robi POLECAM!!!!!!!!!
potrzebuje przepisu na chleb ,najzwyklejszy chleb,taki jaki kupujemy co rano w sklepie prosze o pomoc. my e mail oskar006@o2.pl
Ja też poszukuje i wlaśnie znalazłam przepis w internecie, jeszcze go nie przetestowałam, podaje za stroną http://www.ekoturystyka.com.pl/Index1.htm?przepis_na_chleb.htm
Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg mąki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do wyrośnięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać mąkę i olej,
wymieszać i posypać mąka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
Włożyć do wąskich blaszek, przykryć sćiereczką i odstawić do wyrośnięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250˚C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
Piec około 1 godz.
dobrze zamist wody dać wodę z ugotowanych ziemniaków
Tu na wielkim żarciu jest przepis Borgi chleb z czosnkeim. To jest najlepszy chleb jaki wogóle piekłam. Zamiast czosnku możesz dać np. kminek lub coś innego , ten chlebek jest już wypróbowany a co najważniejsze bez żadnego wysiłku -poprostu szbko sie robi POLECAM!!!!!!!!!
chlebowy temat jest nieskonczenie rozlegly.
Borgiowego nie pieklem, ale polecam tez bahusowy.
warto tez zajrzec na forum chlebowe GW.
Marinik, podaj link do tego forum chlebowego GW.