Forum

Kuchenne porady

Sprawdzone przepisy na pączki.

  • Autor: magda1711 Data: 2005-01-28 17:54:57

    Dysponujecie może takimi?
    Zbliża się Tłusty Czwartek, więc przydało by się zrobić, a że nigdy nie robiłam, to bardzo proszę o jakieś przepisy.
    Najlepiej takie żeby się szybko robiło(bo mam małego łobuziaka w domu:))

  • Autor: Nocny Data: 2005-01-28 19:57:19


    Paczki

    Składniki:
    1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    10 żółtek
    3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
    2 szkl mleka
    kostka masła

    Żółtka ucieram z cukrem na biało,
    drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną mąki -
    zostawiam do wyrośnięcia
    resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
    dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
    na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół godziny
    generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
    odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
    pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie, takie
    słodkawo - kwaśne
    smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po jednej
    stronie

  • Autor: 1957 Data: 2005-01-29 16:24:37

    0,5 kg mąki krupczatki
    0,5 kg mąki tortowej
    15 dkg margaryny
    10 dkg drożdzy
    1 piwo
    1,5 szkl mleka
    10 dkg cukru
    6 jaj
    cukier waniliowy

    drożdze rozrobić z ciepłym mlekiem mąką i odrobina cukru
    wsypać dwie mąki razem , margarynę rozpuścić wbić 5 żółtek i jedno całe jajo
    pozostały cukier wymieszać wlać to do mąki dodać drożdze i 3/4 puszki piwa wszystko razem wymieszać i odstawic do wyrosnięcia.po wyrośnięciu wykrawać szklanką nadziewac marmoladą,czym kto chce zlepic i odstawic do wyrośnięcia.nim skończysz ostatniego pączka pierwsze możesz już smażyc na głębokim tłuszczu.. są pyszne nie nabierają tłuszczu i nie pękają
    życzę smacznego.

  • Autor: 1957 Data: 2005-01-29 16:31:25

    chodziło mmi o 0,5 kg mąki a nie 1,2 kg
    tortowej
    i tyle samo krupczatki

  • Autor: shoffix Data: 2005-01-29 16:52:56

    Użytkownik 1957 napisał w wiadomości:
    > chodziło mmi o 0,5 kg mąki a nie 1,2 kg
    > tortowej
    > i tyle samo krupczatki
    >

    poprawiłem dane w przytoczonym przez Ciebie przepisie.

    A przy okazji przypomnę, że przez okres 5 min od wysłania wiadomości możemy ją sami edytować.

    Pozdrawiam,
    shiludek

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: nutella Data: 2005-01-29 23:14:44

    polecam ci mój przepis na pączki, jest sprawdzony, baardzo dobry (i to nie tylko moim zdaniem:DDD)

  • Autor: nutella Data: 2005-01-29 23:19:19

    wielkiezarcie.com/przepis6192

Przejdź do pełnej wersji serwisu