Dysponujecie może takimi?
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc przydało by się zrobić, a że nigdy nie robiłam, to bardzo proszę o jakieś przepisy.
Najlepiej takie żeby się szybko robiło(bo mam małego łobuziaka w domu:))
Składniki:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
10 żółtek
3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
2 szkl mleka
kostka masła
Żółtka ucieram z cukrem na biało,
drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną mąki -
zostawiam do wyrośnięcia
resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół godziny
generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie, takie
słodkawo - kwaśne
smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po jednej
stronie
drożdze rozrobić z ciepłym mlekiem mąką i odrobina cukru
wsypać dwie mąki razem , margarynę rozpuścić wbić 5 żółtek i jedno całe jajo
pozostały cukier wymieszać wlać to do mąki dodać drożdze i 3/4 puszki piwa wszystko razem wymieszać i odstawic do wyrosnięcia.po wyrośnięciu wykrawać szklanką nadziewac marmoladą,czym kto chce zlepic i odstawic do wyrośnięcia.nim skończysz ostatniego pączka pierwsze możesz już smażyc na głębokim tłuszczu.. są pyszne nie nabierają tłuszczu i nie pękają
życzę smacznego.
Dysponujecie może takimi?
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc przydało by się zrobić, a że nigdy nie robiłam, to bardzo proszę o jakieś przepisy.
Najlepiej takie żeby się szybko robiło(bo mam małego łobuziaka w domu:))
Paczki
Składniki:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
10 żółtek
3/4 szklanki cukru (gdy jest zbyt dużo cukru pączki będą się "palić")
2 szkl mleka
kostka masła
Żółtka ucieram z cukrem na biało,
drożdże podlewam ciepłym (nie gorącym!!) mlekiem i zasypuje odrobiną mąki -
zostawiam do wyrośnięcia
resztę mąki zalewam gorącym mlekiem
dodaje utarte żółtka i drożdże do mąki, wyrabiam
na koniec dodaje rozpuszczony ciepły tłuszcz - wyrabiam następne pół godziny
generalnie ciasto ma odstawać od rąk (jak zwykłe drożdżowe)
odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
pączki nadziewam wiśniami z syropu - moim zdaniem najlepsze nadzienie, takie
słodkawo - kwaśne
smażę na smalcu (tak, wiem - niezdrowe:)) z obu stron ok. 2,5 min po jednej
stronie
0,5 kg mąki krupczatki
0,5 kg mąki tortowej
15 dkg margaryny
10 dkg drożdzy
1 piwo
1,5 szkl mleka
10 dkg cukru
6 jaj
cukier waniliowy
drożdze rozrobić z ciepłym mlekiem mąką i odrobina cukru
wsypać dwie mąki razem , margarynę rozpuścić wbić 5 żółtek i jedno całe jajo
pozostały cukier wymieszać wlać to do mąki dodać drożdze i 3/4 puszki piwa wszystko razem wymieszać i odstawic do wyrosnięcia.po wyrośnięciu wykrawać szklanką nadziewac marmoladą,czym kto chce zlepic i odstawic do wyrośnięcia.nim skończysz ostatniego pączka pierwsze możesz już smażyc na głębokim tłuszczu.. są pyszne nie nabierają tłuszczu i nie pękają
życzę smacznego.
chodziło mmi o 0,5 kg mąki a nie 1,2 kg
tortowej
i tyle samo krupczatki
Użytkownik 1957 napisał w wiadomości:
> chodziło mmi o 0,5 kg mąki a nie 1,2 kg
> tortowej
> i tyle samo krupczatki
>
poprawiłem dane w przytoczonym przez Ciebie przepisie.
A przy okazji przypomnę, że przez okres 5 min od wysłania wiadomości możemy ją sami edytować.
Pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
polecam ci mój przepis na pączki, jest sprawdzony, baardzo dobry (i to nie tylko moim zdaniem:DDD)
wielkiezarcie.com/przepis6192