Szukam przepisów na ciasteczka,które nie miałaby w swoim skladnie mleka,ani masła (margaryny).Gdybyś ktos miał coś podobnego w swoich zbiorach,to chętnie skorzystam.
Chyba nie o to mi chodziło,bo w każdym przepisie jest masło,ale dzięki.
Dodam, że to o chodzi o dwuletnie dziecko,które najprawdopodobniej jest uczulone na produkty mleczne,a do tego bardoz lubi ciasteczka.
Bez masła, mleka i margaryny to moge polecic kokosanki, przepisy są w dziale ciasteczka. Skladniki to białko jaja, cukier i kokos.
Co do margaryny, to margaryna roślinna nie ma nic z mlekiem wspolnego wiec chyba mozesz z powodzeniem zastepowac masło?
Pozdrawiam,
emiloos
No wlasnie tu jest problem,ze margaryny tez nie mozna,bo okazuje sie,ze sa tam konserwanty,na ktore mala jest uczulona.Dzieki wszystkim za pomoc.
Pozdr.
proponowalabym Ci zamienic maslo lub margaryne na olej roslinny lub maslo orzechowe/ale trzeba sprawdzic skladniki gdyz niektore maja konserwanty/.Przy ciastach z bananami, marchwia czy cukinia nie powinno sie wyczuc roznicy w zamianie tluszczow. A moze sprobowalabys roznych "wariantow" z bezami, jedne moga byc z cukrem drugie z miodem itp. kolorowac sokami, zlepiac masa z owocow z dodatkiem cukru lub miodu /1/2 szklanki drobno pokrojonych owocow do tego 2 lyzki miodu,dobrze zmiksowac, blaszke wylozyc pergaminem i cieniutko rozesmarowac mase, upiec w piekarniku, bedzie troche lepkie, i tym mozesz "zlepiac" bezy lub inne ciastka, ta mase mozna zwijac w ruloniki i serwowac jako "cukierki"/.Powodzenia.
Nagrzac piekarnik do 165, wylozyc blaszke folia lub pergaminem i posmarowac olejem.
Ubic bialka, dodac powoli cukier ciagle ubijajac. Dodac wiorka, dokladnie wymieszac.Posypac dlonie cukrem i formowac ciastka/kulki/ o srednicy 2-2,5cm.Klasc ciastka na blache, posypac je troszke cukrem. Piec 16-18 min , az beda lekko brazowe. Ciastka powinne byc miekkie w srodku, wiec ich nie "przepiecz" za bardzo.Przeloz z blaszki i ostudz.Smacznego.
Dzięki.
Te ciasteczka to dla mojej bratanicy,ale to ja mam je upiec,więc szukam czegoś,co by było dobre i dziecku nie zaszkodziło.Wielkie dzieki.
Pozdrawiam.
Biszkopt: Ja robię tak: Tyle ile waży 1 jajko daję mąki, cukru pudru, 1 łyżka zimnej wody, proszek do pieczenia, szczypta soli. Najpierw ubijam białka, dodaję cukier, żółtka, sól, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Jedyny tłuszcz to ten do smarowania blachy (ja smaruję olejem na to kładę papier do pieczenia). Na jedna blaszkę zużywam zależnie 2 jajka jeżeli to ma być sernik na zimno, 4 jeżeli biszkopt ma być przecinany na pół. Nie próbowałam , ale myślę, że można z tego przepisu zrobić również biszkopciki.
Szukam przepisów na ciasteczka,które nie miałaby w swoim skladnie mleka,ani masła (margaryny).Gdybyś ktos miał coś podobnego w swoich zbiorach,to chętnie skorzystam.
nie znam, ale na stronie www.uczta.vege.pl napewno coś znajdziesz:))
Chyba nie o to mi chodziło,bo w każdym przepisie jest masło,ale dzięki.
Dodam, że to o chodzi o dwuletnie dziecko,które najprawdopodobniej jest uczulone na produkty mleczne,a do tego bardoz lubi ciasteczka.
Bez masła, mleka i margaryny to moge polecic kokosanki, przepisy są w dziale ciasteczka. Skladniki to białko jaja, cukier i kokos.
Co do margaryny, to margaryna roślinna nie ma nic z mlekiem wspolnego wiec chyba mozesz z powodzeniem zastepowac masło?
Pozdrawiam,
emiloos
No wlasnie tu jest problem,ze margaryny tez nie mozna,bo okazuje sie,ze sa tam konserwanty,na ktore mala jest uczulona.Dzieki wszystkim za pomoc.
Pozdr.
proponowalabym Ci zamienic maslo lub margaryne na olej roslinny lub maslo orzechowe/ale trzeba sprawdzic skladniki gdyz niektore maja konserwanty/.Przy ciastach z bananami, marchwia czy cukinia nie powinno sie wyczuc roznicy w zamianie tluszczow. A moze sprobowalabys roznych "wariantow" z bezami, jedne moga byc z cukrem drugie z miodem itp. kolorowac sokami, zlepiac masa z owocow z dodatkiem cukru lub miodu /1/2 szklanki drobno pokrojonych owocow do tego 2 lyzki miodu,dobrze zmiksowac, blaszke wylozyc pergaminem i cieniutko rozesmarowac mase, upiec w piekarniku, bedzie troche lepkie, i tym mozesz "zlepiac" bezy lub inne ciastka, ta mase mozna zwijac w ruloniki i serwowac jako "cukierki"/.Powodzenia.
kokosanki
2 bialek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki wiorek kokosowych
ekstra cukier do "wyrobu: ciastek
Nagrzac piekarnik do 165, wylozyc blaszke folia lub pergaminem i posmarowac olejem.
Ubic bialka, dodac powoli cukier ciagle ubijajac. Dodac wiorka, dokladnie wymieszac.Posypac dlonie cukrem i formowac ciastka/kulki/ o srednicy 2-2,5cm.Klasc ciastka na blache, posypac je troszke cukrem. Piec 16-18 min , az beda lekko brazowe. Ciastka powinne byc miekkie w srodku, wiec ich nie "przepiecz" za bardzo.Przeloz z blaszki i ostudz.Smacznego.
Dzięki.
Te ciasteczka to dla mojej bratanicy,ale to ja mam je upiec,więc szukam czegoś,co by było dobre i dziecku nie zaszkodziło.Wielkie dzieki.
Pozdrawiam.
Biszkopt: Ja robię tak: Tyle ile waży 1 jajko daję mąki, cukru pudru, 1 łyżka zimnej wody, proszek do pieczenia, szczypta soli. Najpierw ubijam białka, dodaję cukier, żółtka, sól, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Jedyny tłuszcz to ten do smarowania blachy (ja smaruję olejem na to kładę papier do pieczenia). Na jedna blaszkę zużywam zależnie 2 jajka jeżeli to ma być sernik na zimno, 4 jeżeli biszkopt ma być przecinany na pół. Nie próbowałam , ale myślę, że można z tego przepisu zrobić również biszkopciki.