Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Szukam przepisów na ciasteczka

• Autor: aska77 Data: 2005-01-29 13:41:39

Szukam przepisów na ciasteczka,które nie miałaby w swoim skladnie mleka,ani masła (margaryny).Gdybyś ktos miał coś podobnego w swoich zbiorach,to chętnie skorzystam.

• Autor: nutella Data: 2005-01-29 23:17:44

nie znam, ale na stronie www.uczta.vege.pl napewno coś znajdziesz:))

• Autor: aska77 Data: 2005-01-30 09:27:29

Chyba nie o to mi chodziło,bo w każdym przepisie jest masło,ale dzięki.
    Dodam, że to o chodzi o dwuletnie dziecko,które najprawdopodobniej jest uczulone na produkty mleczne,a do tego bardoz lubi ciasteczka.

• Autor: emiloos Data: 2005-01-31 11:04:11

Bez masła, mleka i margaryny to moge polecic kokosanki, przepisy są w dziale ciasteczka. Skladniki to białko jaja, cukier i kokos.
    Co do margaryny, to margaryna roślinna nie ma nic z mlekiem wspolnego wiec chyba mozesz z powodzeniem zastepowac masło?
    Pozdrawiam,
    emiloos

• Autor: aska77 Data: 2005-01-31 17:18:28

No wlasnie tu jest problem,ze margaryny tez nie mozna,bo okazuje sie,ze sa tam konserwanty,na ktore mala jest uczulona.Dzieki wszystkim za pomoc.
    Pozdr.

• Autor: krista Data: 2005-02-01 06:25:07

proponowalabym Ci zamienic maslo lub margaryne na olej roslinny lub maslo orzechowe/ale trzeba sprawdzic skladniki gdyz niektore maja konserwanty/.Przy ciastach z bananami, marchwia czy cukinia nie powinno sie wyczuc roznicy w zamianie tluszczow. A moze sprobowalabys roznych "wariantow" z bezami, jedne moga byc z cukrem drugie z miodem itp. kolorowac sokami, zlepiac masa z owocow z dodatkiem cukru lub miodu /1/2 szklanki drobno pokrojonych owocow do tego 2 lyzki miodu,dobrze zmiksowac, blaszke wylozyc pergaminem i cieniutko rozesmarowac mase, upiec w piekarniku, bedzie troche lepkie, i tym mozesz "zlepiac" bezy lub inne ciastka, ta mase mozna zwijac w ruloniki i serwowac jako "cukierki"/.Powodzenia.

• Autor: krista Data: 2005-02-01 06:52:52

kokosanki
    2 bialek
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki wiorek kokosowych
    ekstra cukier do "wyrobu: ciastek

Nagrzac piekarnik do 165, wylozyc blaszke folia lub pergaminem i posmarowac olejem.
    Ubic bialka, dodac powoli cukier ciagle ubijajac. Dodac wiorka, dokladnie wymieszac.Posypac dlonie cukrem i formowac ciastka/kulki/ o srednicy 2-2,5cm.Klasc ciastka na blache, posypac je troszke cukrem. Piec 16-18 min , az beda lekko brazowe. Ciastka powinne byc miekkie w srodku, wiec ich nie "przepiecz" za bardzo.Przeloz z blaszki i ostudz.Smacznego.

• Autor: aska77 Data: 2005-02-01 07:41:58

Dzięki.
    Te ciasteczka to dla mojej bratanicy,ale to ja mam je upiec,więc szukam czegoś,co by było dobre i dziecku nie zaszkodziło.Wielkie dzieki.
    Pozdrawiam.

• Autor: karioka Data: 2005-03-04 22:31:00

Biszkopt: Ja robię tak: Tyle ile waży 1 jajko daję mąki, cukru pudru, 1 łyżka zimnej wody, proszek do pieczenia, szczypta soli. Najpierw ubijam białka, dodaję cukier, żółtka, sól, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Jedyny tłuszcz to ten do smarowania blachy (ja smaruję olejem na to kładę papier do pieczenia). Na jedna blaszkę zużywam zależnie 2 jajka jeżeli to ma być sernik na zimno, 4 jeżeli biszkopt ma być przecinany na pół. Nie próbowałam , ale myślę, że można z tego przepisu zrobić również biszkopciki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu