Jadłam niedowno takie pyszne jajka. jajka były ugotowane, pokrojone drobniutko i wymieszane z czymś. były włożone do połówek skorupek (jajko ciete było wzdłuż) posypane bułką tarta i usmażone. czy ktoś mógłby mi podać z czym takie jajka mogą być wymieszane? i jak to się w ogóle robi? :) dziękuję za pomoc.
Tak właściwie to przygotowanie takich "Faszerowanych jajek" jest bardzo proste, poza 1-ną rzeczą !!! Tą rzeczą-czynnością jest przecięcie skorupek ugotowanych jajek !!!
Ale od początku:
-gotujemy jajka na twardo i studzimy,
-przecinamy jajka w skorupkach (używamy bardzo ostrego noża i staramy się nie uszkodzić skorupek - TRENING CZYNI MISTRZA !!!),
-ostrożnie wyjmujemy zawartośc skorupek,
-białko kroimy w drobniutką kosteczkę,
-żółtko kroimy, a i tak w trakcie mieszania się rozpadnie,
-wg uznania możemy dodac np: szyneczki lun łososia, a więc kroimy w drobniutką kosteczkę,
-ja dodaję odrobinę pietruszki, oczywiście drobno posiekanej, ale niektórzy dodają szczypiorku,
-wszystko mieszamy z odrobiną majonezu ( majonez ma jedynie skleić wszystkie składniki),
-dodajemy soli, pieprzu wg uznania,
-napełniamy skorupki,
-napełnione skorupki panierujemy w bułce tartej,
-smażymy na masełku,
-podajemy na ciepło, ale zimne też są dobre, smacznego !!!
Pozdrawiam!!!
Jadłam niedowno takie pyszne jajka. jajka były ugotowane, pokrojone drobniutko i wymieszane z czymś. były włożone do połówek skorupek (jajko ciete było wzdłuż) posypane bułką tarta i usmażone. czy ktoś mógłby mi podać z czym takie jajka mogą być wymieszane? i jak to się w ogóle robi? :) dziękuję za pomoc.
Tak właściwie to przygotowanie takich "Faszerowanych jajek" jest bardzo proste, poza 1-ną rzeczą !!! Tą rzeczą-czynnością jest przecięcie skorupek ugotowanych jajek !!!
Ale od początku:
-gotujemy jajka na twardo i studzimy,
-przecinamy jajka w skorupkach (używamy bardzo ostrego noża i staramy się nie uszkodzić skorupek - TRENING CZYNI MISTRZA !!!),
-ostrożnie wyjmujemy zawartośc skorupek,
-białko kroimy w drobniutką kosteczkę,
-żółtko kroimy, a i tak w trakcie mieszania się rozpadnie,
-wg uznania możemy dodac np: szyneczki lun łososia, a więc kroimy w drobniutką kosteczkę,
-ja dodaję odrobinę pietruszki, oczywiście drobno posiekanej, ale niektórzy dodają szczypiorku,
-wszystko mieszamy z odrobiną majonezu ( majonez ma jedynie skleić wszystkie składniki),
-dodajemy soli, pieprzu wg uznania,
-napełniamy skorupki,
-napełnione skorupki panierujemy w bułce tartej,
-smażymy na masełku,
-podajemy na ciepło, ale zimne też są dobre, smacznego !!!
Pozdrawiam!!!
dziekuję i zaraz sprawdzę.
Napisz jak się udaly "faszerowane jajka" ?
Ja faszeruję jajka ugotowanymi pieczarkami pokrojonymi w drobniutka kosteczke + jajko + szczypiorek+odrobina majonezu.