Forum

Kuchenne porady

Czy może mi ktoś doradzić?

  • Autor: fazix Data: 2005-01-29 18:26:51

    Jadłam niedowno takie pyszne jajka. jajka były ugotowane, pokrojone drobniutko i wymieszane z czymś. były włożone do połówek skorupek (jajko ciete było wzdłuż) posypane bułką tarta i usmażone. czy ktoś mógłby mi podać z czym takie jajka mogą być wymieszane? i jak to się w ogóle robi? :) dziękuję za pomoc.

  • Autor: Kwiryna Data: 2005-01-29 20:13:52

    Tak właściwie to przygotowanie takich "Faszerowanych jajek" jest bardzo proste, poza 1-ną rzeczą !!! Tą rzeczą-czynnością jest przecięcie skorupek ugotowanych jajek !!!
    Ale od początku:
    -gotujemy jajka na twardo i studzimy,
    -przecinamy jajka w skorupkach (używamy bardzo ostrego noża i staramy się nie uszkodzić skorupek - TRENING CZYNI MISTRZA !!!),
    -ostrożnie wyjmujemy zawartośc skorupek,
    -białko kroimy w drobniutką kosteczkę,
    -żółtko kroimy, a i tak w trakcie mieszania się rozpadnie,
    -wg uznania możemy dodac np: szyneczki lun łososia, a więc kroimy w drobniutką kosteczkę,
    -ja dodaję odrobinę pietruszki, oczywiście drobno posiekanej, ale niektórzy dodają szczypiorku,
    -wszystko mieszamy z odrobiną majonezu ( majonez ma jedynie skleić wszystkie składniki),
    -dodajemy soli, pieprzu wg uznania,
    -napełniamy skorupki,
    -napełnione skorupki panierujemy w bułce tartej,
    -smażymy na masełku,
    -podajemy na ciepło, ale zimne też są dobre, smacznego !!!
    Pozdrawiam!!!

  • Autor: fazix Data: 2005-01-29 20:37:06

    dziekuję i zaraz sprawdzę.

  • Autor: Kwiryna Data: 2005-01-30 14:09:46

    Napisz jak się udaly "faszerowane jajka" ?

  • Autor: emiloos Data: 2005-01-31 11:11:59

    Ja faszeruję jajka ugotowanymi pieczarkami pokrojonymi w drobniutka kosteczke + jajko + szczypiorek+odrobina majonezu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu