Niedawno jadłam kluski które wyglądały jak rolada pokrojona w plastry. Z tego co sie dowiedziałam, robi się je w ten sposób; z ciasta jak na kopytka (mnie bardziej wyglądało jak na śląskie) należy rozwałkować prostokąt i na to nałożyc masę ziemniaczaną taką jak na pyzy przyprawioną pikantnie. Zwinąć całość jak roladę, pokroic w plastry i ugotować. Ja jadłam polane skwareczkami-było pyszne. Czy ktoś z Forumowiczów zna dokładny przepis na coś takiego ?
nie robię wprawdzie roladek , ale osobno nadziewam takie ciasto, jak się uprzesz to możesz z tego przepisu zrobic roladę , zobacz sama: wielkiezarcie.com/przepis5917, pozdrawiam ,inka21
z tym ,że gotowane nie są tak pyszne
(probowalam), a smażone maja taką smakuśna chrupiącą skórkę i pyszny aromat, ale niech każdy robi jak chce - ważne żeby smakowalo, :)inka21
Niedawno jadłam kluski które wyglądały jak rolada pokrojona w plastry. Z tego co sie dowiedziałam, robi się je w ten sposób; z ciasta jak na kopytka (mnie bardziej wyglądało jak na śląskie) należy rozwałkować prostokąt i na to nałożyc masę ziemniaczaną taką jak na pyzy przyprawioną pikantnie. Zwinąć całość jak roladę, pokroic w plastry i ugotować. Ja jadłam polane skwareczkami-było pyszne. Czy ktoś z Forumowiczów zna dokładny przepis na coś takiego ?
pozdrawiam
nie robię wprawdzie roladek , ale osobno nadziewam takie ciasto, jak się uprzesz to możesz z tego przepisu zrobic roladę , zobacz sama: wielkiezarcie.com/przepis5917, pozdrawiam ,inka21
bardzo dziękuję za przepis, z pewnością go wykorzystam
pozdrawiam
Inka, czy koniecznie muszą być smażone te kluski? Można je ugotować? Pozdrawiam Alina
z tym ,że gotowane nie są tak pyszne
(probowalam), a smażone maja taką smakuśna chrupiącą skórkę i pyszny aromat, ale niech każdy robi jak chce - ważne żeby smakowalo, :)inka21
To coś przypomina mi góralskie żarcie, np. MOLOSY na różne sposoby.
ugotowane ziemniaki miesza się z mąką pszenną lub owsianą, dosala i smaży na patelni bez tłuszczu. Mozna jeść zimne i gorące. Mogą zastapić pieczywo.