Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na półgęsek

  • Autor: Animozja Data: 2005-02-01 11:46:03

    Prośba do zbieraczy staroci. Proszę się nie śmiac, ja naprawdę chcę zrobić...

    Pozdrawiam
    oleńka

  • Autor: 555 Data: 2005-02-01 16:24:31

    Półgeski litewskie:
    Składniki:
    1. Piersi gęsie - 5 szt. (ok. 6 kg),
    2. Sól - 0,25 kg,
    3. Saletra - szczypta,
    4. Kolendra - 0,02 kg
    5. Pieprz - 0,005 kg
    6. Ziele angielskie - szczypta,
    7. Liść laurowy - 3 szt.
    8. Goździki - kilka sztuk.
    Proces produkcji:
    Piersi gęsie ułożyć w dużym garnku, przesypać mieszanką soli i saletry oraz rozdrobnionymi przyprawami, przykryć talerzykiem lub innym denkiem, obciążyć i zostawić na 2 doby w pokojowej temperaturze.
    Po 2 dniach garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie ma pozostać przez 3 tygodnie, przekładając w tym czasie codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie.
    Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godz. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień.
    Półgęski litewskie można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok.
    W podobny sposób mozna też przygotować uda z dużych gęsi.

    źródło: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
    autor: Maxell

  • Autor: Animozja Data: 2005-02-02 11:20:59

    Dzięki, ale szukam tego trudniejszego - z gęsi usunąć kości nie uszkadzając skóry, przyprawić (czym?), zostawić do odleżenia (na ile?), po jakimś czasie zwinąć w roladę, zesznurować ciasno i uwędzić. Nie jestem pewna, czy z samych piersi coś takiego sie uda.

    pozdrawiam
    oleńka

  • Autor: 555 Data: 2005-02-02 22:15:29

    hmm.. no nie wiem..
    wszystkie przepisy, jakie widzialam mowily o piersiach wlasnie (pol gesi)..
    roznily sie tylko przyprawami (na Kaszubach doprawiano majerankiem i sola)..
    masz juz te ges? mozesz przeciez sprobowac na poczatek z piersiami.. :))

    pozdrawiam

  • Autor: Animozja Data: 2005-02-04 09:36:25

    Gęś mam, jeszcze przed . I chyba zrobię wg tego kaszubskiego przepisu, z samych piersi, choć korci mnie, żeby jednak zrolować całą. Może kiedy jeszcze trafię na odpowiedni przepis...

    Dzięki
    oleńka

Przejdź do pełnej wersji serwisu