Półgeski litewskie:
Składniki:
1. Piersi gęsie - 5 szt. (ok. 6 kg),
2. Sól - 0,25 kg,
3. Saletra - szczypta,
4. Kolendra - 0,02 kg
5. Pieprz - 0,005 kg
6. Ziele angielskie - szczypta,
7. Liść laurowy - 3 szt.
8. Goździki - kilka sztuk.
Proces produkcji:
Piersi gęsie ułożyć w dużym garnku, przesypać mieszanką soli i saletry oraz rozdrobnionymi przyprawami, przykryć talerzykiem lub innym denkiem, obciążyć i zostawić na 2 doby w pokojowej temperaturze.
Po 2 dniach garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie ma pozostać przez 3 tygodnie, przekładając w tym czasie codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie.
Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godz. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień.
Półgęski litewskie można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok.
W podobny sposób mozna też przygotować uda z dużych gęsi.
Dzięki, ale szukam tego trudniejszego - z gęsi usunąć kości nie uszkadzając skóry, przyprawić (czym?), zostawić do odleżenia (na ile?), po jakimś czasie zwinąć w roladę, zesznurować ciasno i uwędzić. Nie jestem pewna, czy z samych piersi coś takiego sie uda.
hmm.. no nie wiem..
wszystkie przepisy, jakie widzialam mowily o piersiach wlasnie (pol gesi)..
roznily sie tylko przyprawami (na Kaszubach doprawiano majerankiem i sola)..
masz juz te ges? mozesz przeciez sprobowac na poczatek z piersiami.. :))
Gęś mam, jeszcze przed . I chyba zrobię wg tego kaszubskiego przepisu, z samych piersi, choć korci mnie, żeby jednak zrolować całą. Może kiedy jeszcze trafię na odpowiedni przepis...
Prośba do zbieraczy staroci. Proszę się nie śmiac, ja naprawdę chcę zrobić...
Pozdrawiam
oleńka
Półgeski litewskie:
Składniki:
1. Piersi gęsie - 5 szt. (ok. 6 kg),
2. Sól - 0,25 kg,
3. Saletra - szczypta,
4. Kolendra - 0,02 kg
5. Pieprz - 0,005 kg
6. Ziele angielskie - szczypta,
7. Liść laurowy - 3 szt.
8. Goździki - kilka sztuk.
Proces produkcji:
Piersi gęsie ułożyć w dużym garnku, przesypać mieszanką soli i saletry oraz rozdrobnionymi przyprawami, przykryć talerzykiem lub innym denkiem, obciążyć i zostawić na 2 doby w pokojowej temperaturze.
Po 2 dniach garnek przenieść w chłodne miejsce, gdzie ma pozostać przez 3 tygodnie, przekładając w tym czasie codziennie kawałki gęsiny z wierzchu na spód i odwrotnie.
Po trzech tygodniach wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć do sucha, zawinąć w papier, opleść sznurkiem i zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godz. Następnie wędzić w chłodnym dymie przez tydzień.
Półgęski litewskie można przechowywać w odpowiednich warunkach przez rok.
W podobny sposób mozna też przygotować uda z dużych gęsi.
źródło: Wyrób wędlin sposobem domowym - przepisy, receptury
autor: Maxell
Dzięki, ale szukam tego trudniejszego - z gęsi usunąć kości nie uszkadzając skóry, przyprawić (czym?), zostawić do odleżenia (na ile?), po jakimś czasie zwinąć w roladę, zesznurować ciasno i uwędzić. Nie jestem pewna, czy z samych piersi coś takiego sie uda.
pozdrawiam
oleńka
hmm.. no nie wiem..
wszystkie przepisy, jakie widzialam mowily o piersiach wlasnie (pol gesi)..
roznily sie tylko przyprawami (na Kaszubach doprawiano majerankiem i sola)..
masz juz te ges? mozesz przeciez sprobowac na poczatek z piersiami.. :))
pozdrawiam
Gęś mam, jeszcze przed . I chyba zrobię wg tego kaszubskiego przepisu, z samych piersi, choć korci mnie, żeby jednak zrolować całą. Może kiedy jeszcze trafię na odpowiedni przepis...
Dzięki
oleńka