Cukier zrumienić na suchej patelni, tzn. przygotować karmel. Do zrumienionego cukru dodać, mieszając, zagotowaną wodę i rozmieszać z małą ilością mleka. Z pozostałej ilości mleka i mąki przygotować zawiesinę, połączyć z sosem i energicznie mieszając zagotować. Odstawić z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
sos karmelowy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 puszka mleka skondensowanego
10 dkg masla /podzielic na male kawalki i zmiekczyc/
2 lyzeczki ekstraktu wanili
Zmieszac cukier z woda w rondelku, postawic na "srednim" ogniu, mieszajac od czasu do czasu, doprowadzic do zawrzenia.Gotowc 10-14 min, az syrop nabierze koloru karmelowego.Zdjac z ognia. Dodac mleko, nastepnie maslo, malymi kawalkami, mieszac az sie rozpusci i dopiero dodac nastepny kawalek, mieszac ostroznie aby sie nie "zwarzylo".Nastepnie dodac wanilie i mieszac az bedzie jednolita masa. Mozna polac lody jak i wypieki. Smacznego.
Chce zrobic do lodow sos karmelowy , ale nie mam pojecia jak sie go robi ;/ Albo jakis inny sos.
Sos karmelowy
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki,
1 żółtko
Cukier zrumienić na suchej patelni, tzn. przygotować karmel. Do zrumienionego cukru dodać, mieszając, zagotowaną wodę i rozmieszać z małą ilością mleka. Z pozostałej ilości mleka i mąki przygotować zawiesinę, połączyć z sosem i energicznie mieszając zagotować. Odstawić z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Bahus
sos karmelowy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 puszka mleka skondensowanego
10 dkg masla /podzielic na male kawalki i zmiekczyc/
2 lyzeczki ekstraktu wanili
Zmieszac cukier z woda w rondelku, postawic na "srednim" ogniu, mieszajac od czasu do czasu, doprowadzic do zawrzenia.Gotowc 10-14 min, az syrop nabierze koloru karmelowego.Zdjac z ognia. Dodac mleko, nastepnie maslo, malymi kawalkami, mieszac az sie rozpusci i dopiero dodac nastepny kawalek, mieszac ostroznie aby sie nie "zwarzylo".Nastepnie dodac wanilie i mieszac az bedzie jednolita masa. Mozna polac lody jak i wypieki. Smacznego.
Dziekuje za przepisy :D Ide robic... mniammm :D