Znalazlem ostatnio przepis w wersji anglojęzycznej na zrobienie likieru migdałowego. Sa w nim 2 skladniki o ktorych wiem niewiele a nie chcioalbym popelnic bledow. Mianowice autorzy przepisu podaja aby dodac:
"glycerine" (gliceryna)
"food colouring /o odpowiednim kolorze/" (barwniki spozywcze)
Czy moglibyscie powiedziec mi nieco wiecej o tych dodatkach? (gdzie je mozna dostac lub jakie sa ich substytuty)?
Gliceryna jest dostępna w aptekach i sklepach zielarskich - "do użytku wewnętrznego", ale jako składnika potrawy jeszcze jej nie widziałam (człowiek uczy się przez całe życie).
Odnośnie barwników, to doczytaj, czy mają być w płynie, czy sypkie. Płynne są dostępne w spożywczakach, a o sypkich wiem, że istnieją, ale jeszcze ich nie widziałam. Poza kakao :)
Ale lepiej poczekaj na wypowiedź większego autorytetu kuchennego :)
Witam!
Znalazlem ostatnio przepis w wersji anglojęzycznej na zrobienie likieru migdałowego. Sa w nim 2 skladniki o ktorych wiem niewiele a nie chcioalbym popelnic bledow. Mianowice autorzy przepisu podaja aby dodac:
"glycerine" (gliceryna)
"food colouring /o odpowiednim kolorze/" (barwniki spozywcze)
Czy moglibyscie powiedziec mi nieco wiecej o tych dodatkach? (gdzie je mozna dostac lub jakie sa ich substytuty)?
Z gory dzieki.
Pozdrawiam
Dwight
Gliceryna jest dostępna w aptekach i sklepach zielarskich - "do użytku wewnętrznego", ale jako składnika potrawy jeszcze jej nie widziałam (człowiek uczy się przez całe życie).
Odnośnie barwników, to doczytaj, czy mają być w płynie, czy sypkie. Płynne są dostępne w spożywczakach, a o sypkich wiem, że istnieją, ale jeszcze ich nie widziałam. Poza kakao :)
Ale lepiej poczekaj na wypowiedź większego autorytetu kuchennego :)
pozdrawiam
A.
sproszkowany nagietek - nada kolor pomarańczowy, zaś kurkuma i szafran (w proszku) przebarwi na żółto, inka21