Forum

Kuchenne porady

2 skladniki do rozszyfrowania

  • Autor: Dwight Data: 2005-02-04 10:00:14

    Witam!

    Znalazlem ostatnio przepis w wersji anglojęzycznej na zrobienie likieru migdałowego. Sa w nim 2 skladniki o ktorych wiem niewiele a nie chcioalbym popelnic bledow. Mianowice autorzy przepisu podaja aby dodac:
    "glycerine" (gliceryna)
    "food colouring /o odpowiednim kolorze/" (barwniki spozywcze)

    Czy moglibyscie powiedziec mi nieco wiecej o tych dodatkach? (gdzie je mozna dostac lub jakie sa ich substytuty)?

    Z gory dzieki.
    Pozdrawiam
    Dwight

  • Autor: Animozja Data: 2005-02-04 10:32:53

    Gliceryna jest dostępna w aptekach i sklepach zielarskich - "do użytku wewnętrznego", ale jako składnika potrawy jeszcze jej nie widziałam (człowiek uczy się przez całe życie).

    Odnośnie barwników, to doczytaj, czy mają być w płynie, czy sypkie. Płynne są dostępne w spożywczakach, a o sypkich wiem, że istnieją, ale jeszcze ich nie widziałam. Poza kakao :)

    Ale lepiej poczekaj na wypowiedź większego autorytetu kuchennego :)

    pozdrawiam
    A.

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-04 15:57:17

    sproszkowany nagietek - nada kolor pomarańczowy, zaś kurkuma i szafran (w proszku) przebarwi na żółto, inka21

Przejdź do pełnej wersji serwisu