Forum

Kuchenne porady

ciasto z bialek

  • Autor: 555 Data: 2005-02-04 21:58:33

    no i po faworkach zostalo mi sporo bialek.. znalazlam przepis na ciasto z makiem, ale u mnie nie jedza ani maku, ani wiorkow kokosowych (odpadaja kokosanki), ani bezow..

    pomocy!!!

  • Autor: matyldusia Data: 2005-02-04 22:10:28

    no to zostaje zrobić "dietetyczny" biszkopt (naprawde zjadliwy, szczegolnie po faworkach). Można sypnąc kakao lub startej czekolady. Albo cynamonu (pycha). Albo wszystkiego po trochu

  • Autor: 555 Data: 2005-02-05 12:57:21

    poprosze bardzo ladnie o przepis lub chociaz jakies wskazowki :))

  • Autor: dorka Data: 2005-02-04 23:32:15

    Piąteczko, może ciasto na białkach z wiśniami Wkn
    wielkiezarcie.com/przepis3906
    Mam zamiar jutro się za niego wziąć.

    Pozdrawiam bardzo wieczornie
    Dorota

  • Autor: 555 Data: 2005-02-05 12:58:20

    wyglada bardzo bardzo apetycznie :))
    dziekuje za rade :))

  • Autor: kaswr Data: 2005-02-05 15:33:26

    Ostatnio znałazłam przepis na babke z białek, przyznam sie ze nie robiłam ale podaje:
    SKŁADNIKI:
    4 szkl. mąki krupczatki(ważne!)
    2 szkl. mleka słodkiego
    6 dkg drożdży
    1 szkl. cukru pudru
    1 margaryna
    10 dgk migdałów(lub rodzynek)
    1 szkl.surowych białek
    szczypta soli
    WYKONANIE:
    Mleko lekko podgżać dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki. Odstawiś do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać do mąki, razem z drożdżami i mlekiem, szczptę soli.Wyrobić jak ciasto drożdżowe.Dodać rodzynki lub migdały i rozpuszczoną margarynę(przestudzoną).Odstawić do wyrośnięcia. Jest to przepis na 2 babki. Piec 60 min. w 160 C. Na górę można zrobić kruszonkę. Ciasto można po upieczeniu przełożyć dżemem lub dowolną masą.

Przejdź do pełnej wersji serwisu