no i po faworkach zostalo mi sporo bialek.. znalazlam przepis na ciasto z makiem, ale u mnie nie jedza ani maku, ani wiorkow kokosowych (odpadaja kokosanki), ani bezow..
no to zostaje zrobić "dietetyczny" biszkopt (naprawde zjadliwy, szczegolnie po faworkach). Można sypnąc kakao lub startej czekolady. Albo cynamonu (pycha). Albo wszystkiego po trochu
Ostatnio znałazłam przepis na babke z białek, przyznam sie ze nie robiłam ale podaje:
SKŁADNIKI:
4 szkl. mąki krupczatki(ważne!)
2 szkl. mleka słodkiego
6 dkg drożdży
1 szkl. cukru pudru
1 margaryna
10 dgk migdałów(lub rodzynek)
1 szkl.surowych białek
szczypta soli
WYKONANIE:
Mleko lekko podgżać dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki. Odstawiś do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać do mąki, razem z drożdżami i mlekiem, szczptę soli.Wyrobić jak ciasto drożdżowe.Dodać rodzynki lub migdały i rozpuszczoną margarynę(przestudzoną).Odstawić do wyrośnięcia. Jest to przepis na 2 babki. Piec 60 min. w 160 C. Na górę można zrobić kruszonkę. Ciasto można po upieczeniu przełożyć dżemem lub dowolną masą.
no i po faworkach zostalo mi sporo bialek.. znalazlam przepis na ciasto z makiem, ale u mnie nie jedza ani maku, ani wiorkow kokosowych (odpadaja kokosanki), ani bezow..
pomocy!!!
no to zostaje zrobić "dietetyczny" biszkopt (naprawde zjadliwy, szczegolnie po faworkach). Można sypnąc kakao lub startej czekolady. Albo cynamonu (pycha). Albo wszystkiego po trochu
poprosze bardzo ladnie o przepis lub chociaz jakies wskazowki :))
Piąteczko, może ciasto na białkach z wiśniami Wkn
wielkiezarcie.com/przepis3906
Mam zamiar jutro się za niego wziąć.
Pozdrawiam bardzo wieczornie
Dorota
wyglada bardzo bardzo apetycznie :))
dziekuje za rade :))
Ostatnio znałazłam przepis na babke z białek, przyznam sie ze nie robiłam ale podaje:
SKŁADNIKI:
4 szkl. mąki krupczatki(ważne!)
2 szkl. mleka słodkiego
6 dkg drożdży
1 szkl. cukru pudru
1 margaryna
10 dgk migdałów(lub rodzynek)
1 szkl.surowych białek
szczypta soli
WYKONANIE:
Mleko lekko podgżać dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki. Odstawiś do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać do mąki, razem z drożdżami i mlekiem, szczptę soli.Wyrobić jak ciasto drożdżowe.Dodać rodzynki lub migdały i rozpuszczoną margarynę(przestudzoną).Odstawić do wyrośnięcia. Jest to przepis na 2 babki. Piec 60 min. w 160 C. Na górę można zrobić kruszonkę. Ciasto można po upieczeniu przełożyć dżemem lub dowolną masą.