Nie przepadam za mąką w kuchni, ale znalazłam takie przepisy w Internecie:
Pampuszki ziemniaczane
Składniki: Ziemniaki, szklanka mąki, 1 jajko, sól, olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę lub podusić, dodać jajko, mąkę, sól. Wyrobić ciasto, rozwałkować, żeby wyszedł placek o grubości 2cm. Pokroić w kwadraciki, smażyć na oleju na patelni. Smakują wyśmienicie polane śmietaną szczecinecka i posypane cukrem.
Pampuchy czeskie
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 40 dag mąki
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1 bułka kajzerka
- 4 dag masła
Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9926
W Wielkim Żarciu też znajdziesz pod hasłem: Pampuchy - Bułki na parze, autor - daxus
O czeskich nie słyszałam, ale u mnie w rodzinie tradycyjna potrawa to pampuszki z czosnkiem. Należy zrobić ciasto z ugotowanych, przepuszczonych przez maszynke ziemniaków, mąki, jajka, wody, rozrobionych drożdzy lekko osolonych. Wykrawa się bułki takie jak na knedle i ozstawia do urośnięcia. Nastepnie piecze w piekarniku do czasu ich lekkiego zrumieniena. Należy podawać z sosem: smietena połączona z poisekanym czosnkiem i skwarkami z przerośniętego boczku - osolona do smaku. Wszyscy za tym przepadamy :)
- 2 dag drożdży - 1 łyżeczka cukru - sól - 40 dag mąki - 3 jajka - 125 ml mleka - 1 bułka kajzerka - 4 dag masła
Wykonanie: Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki
Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły. Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 min. (ja gotuję 8 min.), ale żeby nie za długo bo opadną. Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym. Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.
Pampuchy z grzybami
]
Składniki;
•
Opakowanie gotowych klusek na parze/ lub własnoręcznie przygotowanych
•
Mrożone grzyby
•
0,2 l śmietanki słodkiej
•
0,2 l śmietany kwaśnej
•
olej do smażenia
•
Przyprawy: sól, pieprz, papryka
Etapy przygotowania
1.
Do szerokiego garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim szmatkę. Przymocować ją do uszek. Poukładać pampuchy i gotować na parze około 15 minut.
2.
Grzyby rozmrozić, a jeżeli są zamarznięte to wrzucić na 5 minut do wrzątku. Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić grzyby i smażyć na małym ogniu. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę.
3.
Kiedy grzyby puszczą sok, dodać słodką śmietanę. Dusić. Gdy grzyby zmiękną dodać kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż się rozgrzeje.
4.
Podawać z pampuchami. Można dla urozmaicenia smaku i koloru podawać z gotowanymi warzywami, najlepiej mieszanką: fasola, kalafior, marchewka.
Zrób według dowolnego z powyższych przepisów. A co znaczy "z serem"? Jadłem w Czechach pampuszki drożdżowe posypane rozkruszoną bryndzą i obficie polane stopioną słoniną (dużo skwarek). Może to to?
Czy ktoś słyszał o takiej potrawie i ma na nia przepis: pampuszki czeskie z serem?
Nie przepadam za mąką w kuchni, ale znalazłam takie przepisy w Internecie:
Pampuszki ziemniaczane
Składniki: Ziemniaki, szklanka mąki, 1 jajko, sól, olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę lub podusić, dodać jajko, mąkę, sól. Wyrobić ciasto, rozwałkować, żeby wyszedł placek o grubości 2cm. Pokroić w kwadraciki, smażyć na oleju na patelni. Smakują wyśmienicie polane śmietaną szczecinecka i posypane cukrem.
Pampuchy czeskie
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 40 dag mąki
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1 bułka kajzerka
- 4 dag masła
Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9926
W Wielkim Żarciu też znajdziesz pod hasłem: Pampuchy - Bułki na parze, autor - daxus
O czeskich nie słyszałam, ale u mnie w rodzinie tradycyjna potrawa to pampuszki z czosnkiem. Należy zrobić ciasto z ugotowanych, przepuszczonych przez maszynke ziemniaków, mąki, jajka, wody, rozrobionych drożdzy lekko osolonych. Wykrawa się bułki takie jak na knedle i ozstawia do urośnięcia. Nastepnie piecze w piekarniku do czasu ich lekkiego zrumieniena. Należy podawać z sosem: smietena połączona z poisekanym czosnkiem i skwarkami z przerośniętego boczku - osolona do smaku. Wszyscy za tym przepadamy :)
Pampuchy-czeskie kluchy drożdżowe
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 40 dag mąki
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 1 bułka kajzerka
- 4 dag masła
Wykonanie:
Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki
"Pampuchy na parze "
Składniki:
50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
4 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
1.5 szkl. mleka,
3 łyżki powideł,
6 dkg masła,
szczypta soli.
Wykonanie;
Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły. Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 min. (ja gotuję 8 min.), ale żeby nie za długo bo opadną. Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym. Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.
Pampuchy z grzybami
]
Składniki;
Etapy przygotowania
Zrób według dowolnego z powyższych przepisów. A co znaczy "z serem"? Jadłem w Czechach pampuszki drożdżowe posypane rozkruszoną bryndzą i obficie polane stopioną słoniną (dużo skwarek). Może to to?