Forum

Kuchenne porady

Pampuszki czeskie z serem?

  • Autor: Goewa Data: 2005-02-11 22:07:41

    Czy ktoś słyszał o takiej potrawie i ma na nia przepis: pampuszki czeskie z serem?

  • Autor: Jewka Data: 2005-02-20 20:04:30

    Nie przepadam za mąką w kuchni, ale znalazłam takie przepisy w Internecie:

    Pampuszki ziemniaczane
    Składniki: Ziemniaki, szklanka mąki, 1 jajko, sól, olej do smażenia
    Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę lub podusić, dodać jajko, mąkę, sól. Wyrobić ciasto, rozwałkować, żeby wyszedł placek o grubości 2cm. Pokroić w kwadraciki, smażyć na oleju na patelni. Smakują wyśmienicie polane śmietaną szczecinecka i posypane cukrem.

    Pampuchy czeskie
    Składniki:
    - 2 dag drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól
    - 40 dag mąki
    - 3 jajka
    - 125 ml mleka
    - 1 bułka kajzerka
    - 4 dag masła

    Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki
    http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9926

    W Wielkim Żarciu też znajdziesz pod hasłem: Pampuchy - Bułki na parze, autor - daxus

  • Autor: amelia_z Data: 2006-06-19 20:25:35

    O czeskich nie słyszałam, ale u mnie w rodzinie tradycyjna potrawa to pampuszki z czosnkiem. Należy zrobić ciasto z ugotowanych, przepuszczonych przez maszynke ziemniaków, mąki, jajka, wody, rozrobionych drożdzy lekko osolonych. Wykrawa się bułki takie jak na knedle i ozstawia do urośnięcia. Nastepnie piecze w piekarniku do czasu ich lekkiego zrumieniena. Należy podawać z sosem: smietena połączona z poisekanym czosnkiem i skwarkami z przerośniętego boczku - osolona do smaku. Wszyscy za tym przepadamy :)

  • Autor: aryt Data: 2006-06-19 22:21:05

     Pampuchy-czeskie kluchy drożdżowe

    Składniki:

    - 2 dag drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól
    - 40 dag mąki
    - 3 jajka
    - 125 ml mleka
    - 1 bułka kajzerka
    - 4 dag masła


     Wykonanie:
    Drożdże utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Wlej do mąki, dodaj jajka i mleko, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokrój w kostkę i przysmaż na maśle. Ostudź, dodaj do ciasta. Dobrze zagnieć. Z ciasta uformuj owalne knedle, odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż knedle zaczną puchnąć. W połowie gotowania odwróć knedle. Podawaj pokrojone na kromeczki

    "Pampuchy na parze "

     Składniki:
    50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
    4 dkg drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    2 jajka,
    1.5 szkl. mleka,
    3 łyżki powideł,
    6 dkg masła,
    szczypta soli.  
         
    Wykonanie; 

     Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku, wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły. Jeśli mamy wkładkę do garnka do gotowania na parze wkładamy do garnka z małą ilością wody, układamy pampuchy i przykrywamy innym garnkiem lub pokrywką albo można układać na sciereczce nałożonej na płaski garnek. Gdy woda zacznie sie gotować układamy pampuchy i przykrywamy miseczką lub pokrywką - wypukłą. Gotujemy ok. 6 do 8 min. (ja gotuję 8 min.), ale żeby nie za długo bo opadną. Podawać gorące polane śmietaną z małą ilością cukru lub z sosem truskawkowym. Można podawać pampuchy z różnymi sosami niesłodkimi, ale wtedy zwykle robi się je bez nadzienia.

    Pampuchy z grzybami 

    ]

    Składniki;



    Opakowanie gotowych klusek na parze/ lub własnoręcznie przygotowanych
      


    Mrożone grzyby
      


    0,2 l śmietanki słodkiej
      


    0,2 l śmietany kwaśnej
      


    olej do smażenia
      


    Przyprawy: sól, pieprz, papryka
      

    Etapy przygotowania

    1.

    Do szerokiego garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim szmatkę. Przymocować ją do uszek. Poukładać pampuchy i gotować na parze około 15 minut.
        
    2.

    Grzyby rozmrozić, a jeżeli są zamarznięte to wrzucić na 5 minut do wrzątku. Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić grzyby i smażyć na małym ogniu. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę.
        
    3.

    Kiedy grzyby puszczą sok, dodać słodką śmietanę. Dusić. Gdy grzyby zmiękną dodać kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż się rozgrzeje.
        
    4.

    Podawać z pampuchami. Można dla urozmaicenia smaku i koloru podawać z gotowanymi warzywami, najlepiej mieszanką: fasola, kalafior, marchewka.
      

  • Autor: Uretan Data: 2006-06-21 17:52:56

    Zrób według dowolnego z powyższych przepisów. A co znaczy "z serem"? Jadłem w Czechach pampuszki drożdżowe posypane rozkruszoną bryndzą i obficie polane stopioną słoniną (dużo skwarek). Może to to?

Przejdź do pełnej wersji serwisu