Pomóżcie: często w przepisach pojawia się informacja, żeby dać ileś tam slodkich migdalów i ileś tam gorzkich. Czym one różnią się od siebie? Jak je rozróżnić w sklepie? Czy może samemu trzeba je przygotować?
"Migdały
Jadalną częścią migdałowca są nasiona pozbawione twardej pestki, zwykle obrane z brązowej skórki. Nie są one orzechami, ale ich skład i smak są bardzo do siebie zbliżone. Są pożywne i sycące, bo zawierają sporo białka i tłuszczu. W sprzedaży dostępne są przede wszystkim migdały słodkie. Druga odmiana - gorzkie - ze względu na zawartość kwasu pruskiego (cyjanowodoru) nie trafiają do sklepów.
Z migdałów przygotowuje się marcepan - bardzo słodką i plastyczną masę z bardzo drobno zmielonych pestek, utartych z cukrem (w równych częściach) i odrobiną wody.
Migdały zawierają wiele składników mineralnych, witaminy E, PP i z grupy B. Migdały poprawiają stan włosów, cery, paznokci, wzrok oraz pamięć i koncentrację. Zmniejszają zagrożenie miażdżycą."
Pomóżcie: często w przepisach pojawia się informacja, żeby dać ileś tam slodkich migdalów i ileś tam gorzkich. Czym one różnią się od siebie? Jak je rozróżnić w sklepie? Czy może samemu trzeba je przygotować?
"Migdały
Jadalną częścią migdałowca są nasiona pozbawione twardej pestki, zwykle obrane z brązowej skórki. Nie są one orzechami, ale ich skład i smak są bardzo do siebie zbliżone. Są pożywne i sycące, bo zawierają sporo białka i tłuszczu. W sprzedaży dostępne są przede wszystkim migdały słodkie. Druga odmiana - gorzkie - ze względu na zawartość kwasu pruskiego (cyjanowodoru) nie trafiają do sklepów.
Z migdałów przygotowuje się marcepan - bardzo słodką i plastyczną masę z bardzo drobno zmielonych pestek, utartych z cukrem (w równych częściach) i odrobiną wody.
Migdały zawierają wiele składników mineralnych, witaminy E, PP i z grupy B. Migdały poprawiają stan włosów, cery, paznokci, wzrok oraz pamięć i koncentrację. Zmniejszają zagrożenie miażdżycą."
źródło: www.nestle.pl