Polecam Ci mój przepis (chociaż innych nie neguję).
2 Kg śledzi (swieże)
2 szklankli wody
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe soli
1 szklanka octu
ziele angielski
listek laurowy
pieprz (najlepiej kolorowy Kamisa)
Zalewę zagotowuje i studzę.W tym czasie czyszcze sledzie (obcinam łby, patrosze i dokładnie myję).Ostudzoną zalewą zalewam śledzie i wstawiam do lodówki min, na 24 godziny.Potem Sledzie filetuję tzn.obieram skórę i wyjmuję grzbiety z oścmi.Zawijam w małe ruloniki i warstwami kładę w naczyniu:warstwa śledzików,potem cebulkę pokrojoną w kostkę,olej,pieprz mielony i tak do końca.Odstawiam przynajmniej na 1 godzinę.Są naprawdę doskonałe.Szczerze poleca.
W moich przepisach jest jeszcze inny przepis na śledzie w zalewie octowej,robię je od kilku lat i mąż za nic nie chce zamienić na inne:).
Polecam:
1 kg śledzi (filetów śledziowych bez skórki)
2 cebule
1/2 szklanki oleju
Zalewa:
1/4 szklanki octu 10 %
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki goździków
1 i 1/2 szklanki wody
Śledzie moczyć w wodzie przez kilka godzin.Pokroić na małe kawałki.Ułożyć w misce.
Składniki zalewy zagotować.Wystudzić.Zalać pokrojone filety śledziowe.Odstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny.
Wyjąć z zalewy, układać wartwami śledzie, cebula.Zalać oliwą.Ponownie odstawić na 24 godziny.
Szukam przepisu na zalewę octową ,taką najzwyklejszą do śledzika w słoiku.Pomóżcie!!!
Dzięki , o taki właśnie mi chodziło!
a tak a propo to jakie śledzie dajesz do tej zalewy? w całości czy takie płaty matiasów?>
Polecam Ci mój przepis (chociaż innych nie neguję).
2 Kg śledzi (swieże)
2 szklankli wody
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe soli
1 szklanka octu
ziele angielski
listek laurowy
pieprz (najlepiej kolorowy Kamisa)
Zalewę zagotowuje i studzę.W tym czasie czyszcze sledzie (obcinam łby, patrosze i dokładnie myję).Ostudzoną zalewą zalewam śledzie i wstawiam do lodówki min, na 24 godziny.Potem Sledzie filetuję tzn.obieram skórę i wyjmuję grzbiety z oścmi.Zawijam w małe ruloniki i warstwami kładę w naczyniu:warstwa śledzików,potem cebulkę pokrojoną w kostkę,olej,pieprz mielony i tak do końca.Odstawiam przynajmniej na 1 godzinę.Są naprawdę doskonałe.Szczerze poleca.
W moich przepisach jest jeszcze inny przepis na śledzie w zalewie octowej,robię je od kilku lat i mąż za nic nie chce zamienić na inne:).
Polecam:
1 kg śledzi (filetów śledziowych bez skórki)
2 cebule
1/2 szklanki oleju
Zalewa:
1/4 szklanki octu 10 %
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki goździków
1 i 1/2 szklanki wody
Śledzie moczyć w wodzie przez kilka godzin.Pokroić na małe kawałki.Ułożyć w misce.
Składniki zalewy zagotować.Wystudzić.Zalać pokrojone filety śledziowe.Odstawić do lodówki na conajmniej 24 godziny.
Wyjąć z zalewy, układać wartwami śledzie, cebula.Zalać oliwą.Ponownie odstawić na 24 godziny.
Smacznego:).
Bardzo Wam dziewczyny dziękuję,wypróbuję wszystkie przepisy !!!
szukam przepisu na swieze sledzie smazone w zalewie octowej. kiedys to jadlam bardzo smakowalo ale nie wiem jak zrobic zalewe. moze ktos zna prapis