Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

chora trzustka

  • Autor: ira Data: 2005-02-17 14:50:21

    JAKĄ DIETĘ NALEŻY STOSOWAĆ PRZY CHOREJ TRZUSTCE

  • Autor: HCICK Data: 2005-02-17 18:36:37

    najlepiej zrobic tej osobie analizę pierwiastkową organizmu wtedy dowie się dokładnie co powinna jeść a czego unikać . polecam stronę www.biomol.pl tam są naprawdę rozwojowi doktorzy nauk medycznych z wojskowej akademii w Łodzi!

  • Autor: emiloos Data: 2005-02-18 10:08:03

    Tu znajdziesz potrzebne informacje co ci wolno a czego należy unikać przy chorej trzustce, m.in. tabela potraw dozowlonych i zabronionych:
    www.zielnik.gornyslask.pl - trzustka

    Pozdrawiam i życzę zdrowia,
    emiloos

  • Autor: suesun Data: 2005-03-15 15:02:14

    Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych

    Założenia:
    Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość
    kalorii, przewidzianą dla danej grupej ludności, jednak z ograniczeniem
    tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się
    spozywać 5 razy dziennie, o umiarkowanej objętości (bez przejadania się).
    Istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który
    jest trawiony przez soki trzustkowe. Najlepszą metodą przygotowania potraw
    jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub
    pergaminie. Najlepsza proporcja podstawowych składników odżywczych w
    całodziennej diecie powinna wynosić: białko - 65-90 g, tłuszcz - 40-50 g,
    węglowodany - 345 g. Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej
    tolerancji. Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E.

    Produkty dozwolone w diecie:

    a.. Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l
    dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i
    ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5%
    i 7,5% tłuszczu, kefir,
    b.. Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń,
    makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
    c.. Chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony
    chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z
    owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
    d.. Cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada,
    słodziki,
    e.. Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty,
    truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z
    wyżej wymienionych owoców,
    f.. Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa,
    liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup.
    Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chilli, czosnek, cebula, papryka
    słodka, wszystkie zioła,
    g.. Czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne,
    koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub
    niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
    h.. Cielęcina, chuda wołowina, polędwica, jagnięcina, flaki, wątroby,
    nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając,
    sarna, jeleń, dzik, konina,
    i.. Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach,
    cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
    j.. Chudy rosół na mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości
    tłuszczu,
    k.. Masła, margaryny miękkie, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy,
    kukurydziany), oliwa z oliwek,
    l.. Okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak. lin, kraby, raki, ryba w
    galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga,
    m.. Ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniali puree, kluski
    ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
    n.. Młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kiszona
    kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki,
    sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z
    cytryny, oberżyna, cukinia, koper włoski, brokuły,
    o.. Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do
    zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, białko kurze. Żółtko jest
    przeciwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.
    Produkty niedozwolone w diecie:

    a.. Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki serów, fromage, krówki,
    b.. Gruboziarniste produkty zbożowe, zarodki pszenne, nasiona słonecznika,
    nasiona sezamu, orzechy, migdały,
    c.. Świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu
    (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane,
    ptysie, sernik, kruszonka,
    d.. Słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
    e.. Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze
    skórą, awokado,
    f.. Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie
    sosy z esencji, majonez,
    g.. Mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol,
    h.. Tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno
    peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na
    tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,
    i.. Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso
    wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki,
    kaszanka,
    j.. Tłusty rosół, sosy masłowe, wywary z kości,
    k.. Smalec, łój, słonina, margaryny twarde,
    l.. Karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju,
    sardynki w oleju,
    m.. Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone
    ziemniaki,
    n.. Cebula, czosnek, kapusta biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja,
    o.. Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie,
    żółtka.

    Pozdrawiam serdecznie, zycząc zdrowia

Przejdź do pełnej wersji serwisu