Forum

Kuchenne porady

sery- pyszności

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-17 18:51:26

    moi drodzy postanowiłam wpisac dla smakoszy serow kilka pyszności serowych, głównie serów w marynatach i parę uwag na ten temat, nie wiem czy wam wiadomo ale jeżeli chodzi o sery w marynacie lub zalewie to należy przestrzegac kilku zasad, a mianowicie:przed włożeniem do zalewy ser powinien dojrzewac dobę w temperaturze pokojowej aby uzyskac swoj pelny aromat, jeśli marynujemy go w calosci to nie nalezy odkrawac skórki, robimy to wowczas gdy kroimy ser w kostkę, do marynowania stosuje się wylacznie pojemniki lub sloje szklane, szczelnie zamykane, ser powinien byc calkowicie zalany zalewą lub marynata -unikniecie w ten sposób zepsucia się produktu, przechowujemy slój z marynowanym serem w lodowce przez tydzień, po tym czasie jest prygotowany do spożycia, ponownie do przyrządzenia zalewy bądz marynaty można użyc tej samej oliwy, mozna ją jednak wykorzystac ze wzgledu na wspanialy aromat do przygotowania salatek i jarzyn, polecam wszystkim , wierzcie -warto spróbowac, inka21

  • Autor: marinik Data: 2005-02-18 09:55:21

    ineczko, a moglabys podac wiecej szczegolow dotyczacych gatunkow serow nadajacych sie do marynowania????
    W Twoich przepisach jest twardy owczy (oscypek jak rozumiem), brie i camebert, ale jakie jeszcze mozna marynowac? Bialy chyba sie nie nadaje. W sprzedazy widzialem tylko fete.

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-18 11:19:03

    , z oscypkami to jest tak: jest ich wiele gatunkow i nie maja nazwy, poprostu kupujesz i marynujesz i tyle, ponadto fajnie smakuje ementaler,niezla pieszczotą dla oka i podniebienia jest ser o nazwie texas , ser kozi ( też nie ma nazwy poprostu kozi ), gouda, jest w sklepie taki ser z orzechami ale nazwy nie pamiętam ,poznaje go wlaśnie po tej sporej ilosci orzechów- ale uwaga jest drogi, ponadto mazdamer też mi smakuje marynowany, no myśle że to zależy od ciebie jaki ser lubisz i na jaki cię stac, bo nie kazdy ma "łagodna" cenę, :) pozdrowka, inka21

  • Autor: kamaxyz Data: 2005-02-18 12:18:03

    Inuś 21
    a proszę Cię
    mniam mniam proszę - gdzie mam szukać!!!!!!!!
    a napisz ten przepis na marynowane serki!!!!!!!!
    - ja jako stara gospocha nie słyszałam o czymś takim!!!! proszę będę wdzięczna
    buziaki
    kamaxyz

  • Autor: 555 Data: 2005-02-18 16:25:23

    a ja czytalam Twoje przepisy, owszem smakowite, ale nie wszedzie napisalas, czy masz na mysli sery zolte, biale, topione czy jakies inne.. jesli mozesz to dopisz..

    pozdrawiam :))

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-18 20:40:17

    PIATECZKO czytaj uważnie , napisalm jakie są potrzebne sery w każdym przepisie jest wymieniony konkretny ser, a jeżeli pisze , ze "rożnych" to oznacza że ma ich byc 3-4 gatunki , a to juz zależy od ciebie jakie lubisz , natomiast o serach topionych nie mooże tu byc mowy:) inka21

  • Autor: 555 Data: 2005-02-18 20:50:49

    no wlasnie jak piszesz o roznych gatunkach, Inko, to masz na mysli np. rozne gatunki sera zoltego (np. ementaler, gouda, salami), czy rozne rodzaje serow (np. feta, zolty, bialy)..?
    bo w jednym przepisie to z tresci wynika to pierwsze rozwiazanie, ale w drugim juz nie i dlatego dopytuje.. :))

    pozdrawiam :))

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-19 09:12:46

    jezęli piszę" roznych serow ' to mam na myśli sery żółte, ale masz rację spojrzalam w te przepisy i doszląm do wniosku, ze nie każdy musi wiedziec,co miałam na myśli , dlategozastosowalam edycję przepisu i dopisłam co trzeba, pozdrawiam inka21

  • Autor: marinik Data: 2005-02-21 08:34:40

    he he - piateczki dotknela sedna problemu.
    a ja z przekory zamarynowalem w 2 roznych marynatach po pol kostki bialego - zobaczymy co wyjdzie.

  • Autor: marinik Data: 2005-02-24 14:00:31

    ha - skusilem sie. Ale skusilem sie w ostatnia sobote, kiedy sie okazalo, ze z mojego domowego kompa strony WZ otworzyc sie nie daje. wiec improwizacja byla pelna. postanowilem przetestowac zwykly bialy ser - pol kostki chudego i pol tlustego. oba zostaly pokrojone w kosteczki o wymiarach 2 x 2 x 1 cm.
    do chudego - marynata na bazie oliwy a do tlustego - na bazie wina.

    ta pierwsza:
    - peczek natki pietruszki,
    - skorka otarta z polowy cytryny,
    - sok z polowy cytryny,
    - zabek czosnku,
    - sol,
    - cukier,
    - oliwa.
    pokrojona natka z czosnkiem, skorka, sola i cukrem zostala utarta na miazge w makutrze. do tego dodany sok z cytryny i oliwa a potem kosteczki sera w tym zanurzone.

    Druga marynata:
    - starna polowa cebuli,
    - wino czerwone domowej roboty (troche slodkawe),
    - magia,
    - pieprz.
    skladniki wymieszane i kosteczki sera tym zalane.

    tygodnia nie wytrzymalo. wczoraj odbyklo sie testowanie, ktore zakonczylo sie zniknieciem calosci

  • Autor: aska77 Data: 2005-02-24 17:42:27

    A ja zrobiłam ostatnio fetę w zalewie z oliwy. I mam pytanie, do czego można ją jeszcze wykorzystać oprócz wyjadania ze słoika;).
    Pozdrawiam wszystkich wielbicieli serów:).
    Aśka

Przejdź do pełnej wersji serwisu