Wyciągnęłam dzisiaj wątek o regionalnych nazwach polskich. A może by stworzyć osobny dział z kuchnią regionalną - najpierw ogólnie, a potem, jak by było sporo przepisów z podziałem na regiony.
Jest wśród nas bardzo dużo Ślązaków ( z innych regionów też, ale ich kuchnia jest chyba najbardziej wyróżniająca) - może warto zapoznać się z potrawami, które tam nazywają się, zupełnie inaczej. a co gotuje się na Kaszubach?Na Podhalu? W kongesówce? a w Galicji? Ile z zaszłości historycznych zostało w naszej kuchni? Do przepisów już wpisanych po prostu dadać jeszcze jedną kategorię. A do tych zapisanych pod inną nazwą - na początku(w wykonaniu) dodać jej regionalną nazwę.
Co na to Pampas? I Bahus, Agulina, Shoffix i Wkn?Bo oni będą to wykonywać "fizycznie" a co Wy wszyscy o tym sądzicie?
a jak Ty to sobie w ogole wyobrazasz, bo nie do konca zalapalam..?
1. dodac do "kuchni polskiej" pod-dzial "regionalna"..? przeciez w koncu kazda potrawa jest z jakiegos regionu..?
2. podzielic "kuchnie polska" na pod-dzialy od nazw regionow..? to sie zrobi duuuze drzewko.. i tu pytanie: a dlaczego tylko "kuchnie polska", a nie np. francuska czy wloska (one tez sa silnie zroznicowane w zaleznosci od regionow)..?
ogolnie: nie wydaje mi sie, zeby to byl dobry pomysl, bo dodanie takiego dzialu nie wnosi niczego nowego..
Do końca nad tym się nie zastanawiałam - tak od strony technicznej.
Chodzi mi o osobny dział. Całkowicie. Pod kuchnia polską, jak przejrzałam po nazwach nie ma potraw z nazwami regionalnymi - a mi chodzi o takie. Wchodząc np. w kuchnię śląską od razu będzie wiadomo co się je na Śląsku. A przy okazji będziemy mieli okazję pielęgnowania tradycji, rozpowszechniania nazw regionalnych - w innych częściach kraju się tego nie wie.
I powiedzmy przepis pochodzi z kuchni śląskiej (uczepiłam się jej bo najprościej) - i nawet jeżeli jest zapisany pod inną niż regionalna nazwa i jeżeli już figuruje w dziale mięsa, zapiekanki lub inne może jeszcze dodatkowo się pojawić w kuchni regionalej. Kategorię przepisu zawsze ustala wpisujący.
Bo jeżeli kiedyś najdzie mnie ochota zrobić przyjęcie po śląsku wejdę w przepisy w dział kuchnia ślaska i już wszystko będzie jasne.
hmmmm idea może i jest ale w kategorii książek z przepisami jest moim zdaniem nierealna a nawet powiem niebezpieczna.
Dosyć niedawno toczyła się zawzięta dyskusja pod pewnym przepisem i zagorzali "kibice śląska" ostro pogrywali i z dobrej piłki mecz lichym się stał.
Proponuję regionalizmy pozostawić na boisku forum.
Jest podobno rewelacyjna książeczka kucharska (niedawno wydana) Hanny Szymanderskiej traktująca jedynie o regionalizmach polskich. Nie pamiętam niestety tytułu, ale autorka na pewno ta. Z pewnością koplania wiedzy - pewnie też da się kupic via internet, gdziekolwiek mieszkasz.
Życzę powodzenia
Kuchnia polska nasza cena: 111 zł , Hanna Szymanderska, Świat Książki
Październik 2004 - Wielki kulinarny atlas, podzielony na regiony od Kaszub i Pomorza przez Warmię i Mazury, Wielkopolskę, Kujawy, Kurpie, Mazowsze, Podlasie i Lubelszczyznę, Małopolskę, Śląsk i Podhale. Autorka pre-zentuje przepisy zarówno wykorzystywane od pokoleń, jak i zupełnie nowe. Opatrzona słownikiem nazw...
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/351397
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów (lux) nasza cena: 91,5 zł , Hanna Szymanderska, Rea
Czerwiec 2004 - Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek...
Wyciągnęłam dzisiaj wątek o regionalnych nazwach polskich. A może by stworzyć osobny dział z kuchnią regionalną - najpierw ogólnie, a potem, jak by było sporo przepisów z podziałem na regiony.
Jest wśród nas bardzo dużo Ślązaków ( z innych regionów też, ale ich kuchnia jest chyba najbardziej wyróżniająca) - może warto zapoznać się z potrawami, które tam nazywają się, zupełnie inaczej. a co gotuje się na Kaszubach?Na Podhalu? W kongesówce? a w Galicji? Ile z zaszłości historycznych zostało w naszej kuchni? Do przepisów już wpisanych po prostu dadać jeszcze jedną kategorię. A do tych zapisanych pod inną nazwą - na początku(w wykonaniu) dodać jej regionalną nazwę.
Co na to Pampas? I Bahus, Agulina, Shoffix i Wkn?Bo oni będą to wykonywać "fizycznie" a co Wy wszyscy o tym sądzicie?
a jak Ty to sobie w ogole wyobrazasz, bo nie do konca zalapalam..?
1. dodac do "kuchni polskiej" pod-dzial "regionalna"..? przeciez w koncu kazda potrawa jest z jakiegos regionu..?
2. podzielic "kuchnie polska" na pod-dzialy od nazw regionow..? to sie zrobi duuuze drzewko.. i tu pytanie: a dlaczego tylko "kuchnie polska", a nie np. francuska czy wloska (one tez sa silnie zroznicowane w zaleznosci od regionow)..?
ogolnie: nie wydaje mi sie, zeby to byl dobry pomysl, bo dodanie takiego dzialu nie wnosi niczego nowego..
pozdrawiam
Do końca nad tym się nie zastanawiałam - tak od strony technicznej.
Chodzi mi o osobny dział. Całkowicie. Pod kuchnia polską, jak przejrzałam po nazwach nie ma potraw z nazwami regionalnymi - a mi chodzi o takie. Wchodząc np. w kuchnię śląską od razu będzie wiadomo co się je na Śląsku. A przy okazji będziemy mieli okazję pielęgnowania tradycji, rozpowszechniania nazw regionalnych - w innych częściach kraju się tego nie wie.
I powiedzmy przepis pochodzi z kuchni śląskiej (uczepiłam się jej bo najprościej) - i nawet jeżeli jest zapisany pod inną niż regionalna nazwa i jeżeli już figuruje w dziale mięsa, zapiekanki lub inne może jeszcze dodatkowo się pojawić w kuchni regionalej. Kategorię przepisu zawsze ustala wpisujący.
Bo jeżeli kiedyś najdzie mnie ochota zrobić przyjęcie po śląsku wejdę w przepisy w dział kuchnia ślaska i już wszystko będzie jasne.
hmmmm idea może i jest ale w kategorii książek z przepisami jest moim zdaniem nierealna a nawet powiem niebezpieczna.
Dosyć niedawno toczyła się zawzięta dyskusja pod pewnym przepisem i zagorzali "kibice śląska" ostro pogrywali i z dobrej piłki mecz lichym się stał.
Proponuję regionalizmy pozostawić na boisku forum.
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
może i racja!
Wycofuję się, choć z miłą chęcią poznałabym potrawy kuchni regionalnych pod ich nazwami.
Jest podobno rewelacyjna książeczka kucharska (niedawno wydana) Hanny Szymanderskiej traktująca jedynie o regionalizmach polskich. Nie pamiętam niestety tytułu, ale autorka na pewno ta. Z pewnością koplania wiedzy - pewnie też da się kupic via internet, gdziekolwiek mieszkasz.
Życzę powodzenia
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/385647
Kuchnia polska nasza cena: 111 zł , Hanna Szymanderska, Świat Książki
Październik 2004 - Wielki kulinarny atlas, podzielony na regiony od Kaszub i Pomorza przez Warmię i Mazury, Wielkopolskę, Kujawy, Kurpie, Mazowsze, Podlasie i Lubelszczyznę, Małopolskę, Śląsk i Podhale. Autorka pre-zentuje przepisy zarówno wykorzystywane od pokoleń, jak i zupełnie nowe. Opatrzona słownikiem nazw...
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/351397
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów (lux) nasza cena: 91,5 zł , Hanna Szymanderska, Rea
Czerwiec 2004 - Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek...