Forum

Kuchenne porady

pasztety- co wy na to?

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-19 11:07:58

    sluchajcie mam pytanie : czy chcecie abym wpisala przepisy na pasztety ( pieczone naturalnie), bo nie wiem, czy się mam produkowac, napiszcie co wy o tym sądzicie prosze ,inka21

  • Autor: ekkore Data: 2005-02-19 13:27:54

    oczywiście!!! Te domowe są najlepsze!

  • Autor: AtagaO Data: 2005-02-19 13:40:37

    Ja jestem tu nowa i nie zabardzo umię sie poruszać na tym forum jeszcze, ale byłabym chetna na pyszny pasztet swojej roboty.

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-19 15:09:36

    ok, wpisywac bedę a wlaściwie juz zaczęlam, inka21

  • Autor: renataz36 Data: 2005-02-19 17:21:01

    Super Inka zaraz będę podglądać, mam nadzieje, że znajde coś prostego i niezbyt drogiego. Moje 3 facety juz wybrzydzają na kupną wędlinę, a ileż można jeść ser żółty???.
    Pozdrawiam

  • Autor: bahus Data: 2005-02-20 14:07:14

    Inka, powiem krótko...uwielbiam pasztety, a te domowe najbardziej...a więc do roboty :))))))))
    Bahus

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-29 17:49:49

    Chetnie podzielę się z Wami przepisem na domowy pasztet smarowny w słoiku ,który mozna przechowywac w lodówce nawet kilka miesięcy.
    0,60 kg mięsa wprz/np z łopatki ,karkówki lub inne mogą być skrawki róznych mięs/
    0,60 kg mięsa woł /z karkówki,rozbratla,łopatki lub inne drobne wołowe/
    0,70 kg boczku lub podgardla ze skórą
    0,20 kg kaszy manny
    0,15 kg cebuli
    0,25 kg watróbki wprz lub drobiowej
    1 litr wody
    1 szt gałka muszkat lub 1/3 łyż mielonej/całą gałkę zetrzec na tarce/
    1 listek laurowy,kilka ziarek ziela ang
    pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostroznie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalana.
    Wszystkie mięsa i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mieso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wołowina będzie nieco twardsza ale to nie przeszkadza.Wyjac mieso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę jeden raz,wyłozyć w duze naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać goracy rosól jesli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ watróbkę zmiksować z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktail /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się sciąć/.Tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urzadzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całowość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj ok 0,30-050 l,nalezy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włozyć do lodówki.
    Wazne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone nalezy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania .
    Przepis długi ale szybko się robi a pasztet jest naprawde smaczny , dzieci go bardfzo lubią.Rodzaj mięsa mozna zmieniać /w poz 1 i 2/ zachowac nalezy proporcje .

  • Autor: ewa44 Data: 2005-02-20 14:36:30

    Jak najbardziej! Ja tez postaram się napisać w tym tygodniu przepis na pasztet jak stwierdzę po upieczeniu że jest o.k. Ale i tak chętnie skorzystam z innego przepisu.Pozdrawiam

  • Autor: milosnik Data: 2005-02-21 02:58:17

    Super pomysl juz od dawna szukalem dobrego przepisu.

  • Autor: shoffix Data: 2005-02-23 17:37:16

    Użytkownik Maka__ napisał w wiadomości:
    > bo narazie nie bardzo wiem, gdzie ten przepis wpisać na wkl)

    witaj!
    przepis mozesz podać na forum, np. w tym wątku albo przytoczyć go zakładając własną książkę z przepisami (po prawej stronie w MENU >> wybierasz "Dodaj przepis" >> wypełnij poszczególne pola >> zaznacz grupę do jakiej należy przepis >> zatwierdź wprowadzony przepis poprzez guzik "Zapisz". Pamiętaj, że jeżeli nie zaznaczysz opcji "udostępniony", przepis nie będzie widziany przez innych użytkowników!)
    Możesz też skorzystać z tego linka aby wprowadzić przepis do swojej książki na WZ.

    pozdrawiam,
    shiludek

           \/
    
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: milosnik Data: 2005-03-03 03:29:28

    Juz sie ucieszylem i poprosilem E-mailem o ten dobry przepis i nici szkoda moze ktos ma jakis sprawdzony i smaczy?

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-03 12:59:29

    milosnik a kogo prosileś o fajny przepis ? bo chyba nie mnie - ja niczego nie dostałam na pocztę , jeżeli chcesz przepis napisz od kogo i jaki koniecznie napisz o jaki ci przepis chodzi ,a napewno nikt cię nie zlekceważy i otrzymasz to ,co chcesz , inka21

  • Autor: milosnik Data: 2005-03-04 02:59:39

    Nie nie napewno nie Ciebie.
    Ale dzieki za pocieche inka21.
    Pisalem ta prosbe do Maki_ ale jak do dzisiaj cisza, byc moze ma jakies klopoty lub ja jestem troche niecierpliwy.
    Pisala ze chetnie sie podzieli dobrym przepisem.
    Pozdrawiam wszystkich na WZ!!!

  • Autor: zosia-k Data: 2005-03-07 14:48:29

    Ja mogę podzielić się swoim przepisem na pasztet drobiowy.Ugotować kurczaka ,kawałek boczku 0.5 kg wątróbke 0,5 kg .To wszystko zmielić przez maszynke do mięsa,2 duże cebule pokroic i podsmażyć na oleju,wszystko razem wymieszać dodając sól,pieprz,gałkę muszkatułową,czosnek 2 jaka.Wyrobiony pasztet włożyć do formy i piec około 40 min. SMACZNEGO!!!!

  • Autor: jolus Data: 2005-03-07 15:30:47

    pasztet Zosi jest naprawde pyszny , jadłam go i polecam wszystkim

  • Autor: smakosia Data: 2005-12-28 15:34:26

    Ja też potwierdzam - jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Zrobiłam na święta.

  • Autor: milosnik Data: 2005-03-08 03:12:57

    Dzeki serdeczne Zosia
    Wyprubuje jeszcze w tym tygodniu.

  • Autor: Lussi Data: 2005-12-22 10:59:53

    Pyszny pasztecik paluchy lizac wyprobowalam jakis czas temu a teraz na swieta bede piekla :)

  • Autor: sawmeggi@op.pl Data: 2007-11-28 15:50:29

    Zosiu. czy cebule tez mielimy czy tylko podspazamy i mieszamy z mieskiem??

  • Autor: jasia Data: 2007-11-28 15:59:26

    Napisz pytanie jako komentarz - http://wielkiezarcie.com/przepis8333.html
    pozdrawiam jasia

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-28 19:16:43

    ja tylko podsmażałam (drobno pokrojoną) i dodałam do zmielonego mięsa.

  • Autor: MAŁA MI Data: 2007-11-28 18:27:08

    Troche odejde od  tematu ale po przeczytanie tego posta uświadomiłam sobie że wpisujac swoje przepisy nie dałam flagi udostepniony. szybko się poprawiam. Pozdrawiam Małgosia

  • Autor: gabi Data: 2005-06-29 20:28:30

    Jak dla mnie to wpisz wszystkie przepisy jakie masz.Wlasnie mam ochote robic w domu dla swoich dziewczynek domowy pasztet.One uwielbiaja pasztety na kanapkach.Pychota!

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-29 21:25:21

    Polecam pasztet nie pieczony ale gotowany,smarowny w słoiku ,jest naprawdę znakomity i mozesz go przchować dłuzej ,właśnie dziś podałam przepis na forum.Pozdrawiam

  • Autor: klarax Data: 2005-06-30 00:04:52

    a zahaczyłaś okienko "udostępniony"? bo jakoś tego pasztetu nie ma w spisie...

  • Autor: marinik Data: 2005-06-30 09:08:56

    na forum klarax - NA FORUM - tutaj - wyzej - w pozycji nr 7.

  • Autor: klarax Data: 2005-06-30 09:33:33

    stary człowiek, to ślepy

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-30 10:50:31

    już myslałam ,że faktycznie wykonałam cos nie tak ,wpiszę ten pasztet w receptury,wczoraj buszowałam po Waszej witrynie i napawałam się ilością ciekawych informacji .Niedawno Was odkryłam i chciałam zostawić slad swojej bytności ,mam nadzieję ,ze komuś się przyda .Pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2005-06-30 11:02:04

    Halszka - nie zostawiaj sladu, ani sladow tylko lepiej zostan z nami
    :)))))))))

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-30 11:48:16

    Dziękuję,jestem z Wami i niech tak zostanie,trochę się jeszcze gubię ale moja miłość do patelni ,mięska z racji zawodu a nade wszystko ukochania dobrego jedzonka pokona wszelkie trudności .Do miłego

  • Autor: lajan Data: 2005-12-28 15:40:16

    Halszka, w Urzędzie adres dostała,
    na WŻ skierowanie pobrała.
    Pomysłów i przepisów ma wiele,
    niejedno obsłużyć może wesele.
    Z ciekawości po witrynie buszowała,
    w przepisach zasmakowała.I została.
    Więc wszystkie Żarłoczki Cię witają,
    o pozostanie z nami zapraszają.
    Miłośniczka dobrego jedzenia,
    będziesz tu miała wiele do powiedzenia.
    Ustaw więc swoje kuchenne przyprawy
    i przyłącz się do Nas  do wspólnej zabawy.
    Wszyscy jak w rodzinie w sobie to mamy.
    z dobrego przepisu wnet skorzystamy.

  • Autor: zigi Data: 2005-12-22 17:28:33

    uwielbiam pasztety i Twoje przepisy droga inko21 i sądzę ze to wspaniały pomysł.Serdecznie pozdrawiam

  • Autor: inka21 Data: 2005-12-28 13:00:59

    dziękuje i pozdrawiam:)

  • Autor: smakosia Data: 2005-12-28 15:36:23

    Polecam PASZTET POPISOWY KEMPOLA - jest super!

Przejdź do pełnej wersji serwisu