kostka margaryny,
1,5 szkl. cukru,
0,25 szkl. wody,
4 duże łyżki kakao,
torebka cukru waniliowego,
0,5 szkl. czerwonego wina,
4 jajka,
torebka proszku do pieczenia,
2 szkl. mąki pszennej
aromat
W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier, wodę i kakao, a nastepnie zagotować. Po ostudzeniu dodać cukier waniliowy, wino, żółtka, proszek do pieczenia, makę, aromat. Wszystko razem miksować ok.7-10 min. Potem ubić pianę z białek. Te dwie masy razem połączyć i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do formy i włożyc do gorącego piekarnika. Piec w temp. 170-200 st. przez ok. 40-50 min. Do ciasta mozna także dodać bakalie .
Nie potrafię powiedzieć skąd mam przepis i na razie tego ciasta nie piekłam. Pozdrawiam.
Nie pamietam dokladnie,czy to sie tak nazywalo,ale wiem,ze byl jakis alkohol i piana z bialek.I to wszystko :-( Moze ktos wie,o co mi chodzi?
wydaje mi się że chodzi o pijaka występującego jako cycki murzynki , jezyki teściowej sa takie w przepisach jeszcze chyba pod innymi nazwami
Pijany Murzyn
kostka margaryny,
1,5 szkl. cukru,
0,25 szkl. wody,
4 duże łyżki kakao,
torebka cukru waniliowego,
0,5 szkl. czerwonego wina,
4 jajka,
torebka proszku do pieczenia,
2 szkl. mąki pszennej
aromat
W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier, wodę i kakao, a nastepnie zagotować. Po ostudzeniu dodać cukier waniliowy, wino, żółtka, proszek do pieczenia, makę, aromat. Wszystko razem miksować ok.7-10 min. Potem ubić pianę z białek. Te dwie masy razem połączyć i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do formy i włożyc do gorącego piekarnika. Piec w temp. 170-200 st. przez ok. 40-50 min. Do ciasta mozna także dodać bakalie .
Nie potrafię powiedzieć skąd mam przepis i na razie tego ciasta nie piekłam. Pozdrawiam.