Forum

Kuchenne porady

ciasta kruche

• Autor: inka21 Data: 2005-02-21 10:01:39

Podstawowa zasadą stosowaną przy pieczeniu ciast kruchych jest jednakowa temteratura wszystkich skladnikow do ciasta- maja byc bardzo zimne. Mąkę lączyc należy w 1/3 jej miary z mąką ziemniaczaną- otrzymacie wtedy wyjątkowo kruchy produkt, mąkę przesiewa się na stolnice ( jeżeli łączymy 2 maki przesiewamy je razem) .tłuszcz przetrzymywany do ostatniej chwili w lodowce kroimy nożem w kostke i łączymy z przesianą mąką ,teraz dodajemy jaja, cukier (najlepiej gdyby to był cukier puder) i sol , ewentualnie cukier waniliowy. Do ciasta aby bylo pulchne a przy tym wyjatkowo kruche ja dodaję kieliszeczek wodki, lub można dodac łyżeczkę octu( smak się nie zmienia w cieście), No to pora na zagniatanie- najpewniejszym sposobem zagniatania jest posiekanie wszystkich skladnikow nożem ,tak dlugo ,aż powstanie ciasto- otrzymujemy tu gwarancję,że nie zostanie ono ogrzane niepotrzebnie przez dłonie. Teraz ciasto odstawiamy do lodówki na przeleżakowanie na jakieś 30 minut do 1 godziny wcześniej formując kule i owijając ją w folię spozywczą.
    Mozna zastosowac drugi wariant zagniatania- jest nim zarobienie ciasta mikserem ,lub robotem kuchennym, ALE: po pierwsze skladniki ciasta muszą miec temperaturę pokojową i po zarobieniu mikserem ciast MUSI powędrowac na 4 godziny do lodówki aby się solidnie oziębic.( pamietajcie o zrobieniu z ciasta kuli i owinięciu jej w folię) Ponieważ kruche ciasto uwielbia niskie temperatury, to można je z powodzeniem zamrażac, jednak przy rozmrożeniu należy wychwycic ten moment ,aby ciasta nie rozmrozic zbyt mocno i aby nie stalo się ono zbyt ogrzane, ponieważ trudno się je wtedy walkuje i ciasto rozplywa się w formie podczas pieczenia.po czasie leżakowania w lodówce na malej ilosci podsypanej mąką stolnicy należy rozwalkowac ciasto( nie uzywajcie dużej ilości mąki do podsypywania- sprzyja ona twardnięciu braku puszystości i lamliwości ciasta), ja stosuję następujący trik: zamiast do podsypania maką stolnicy uzywam cukru pudru ( i jest ok), Ciasto mozna tez rozwałkowac wkladając je pomiędzy 2 kawalki folii spozywczej lub duże woreczki. po przełożeniu na formę jeżeli nie obciążamy ciasta żadnymi skladnikami (serem lub makiem ) nalezy wykrojonym na ksztalt formy papierem do pieczenia nakryc ciasto( ja je wczesniej nakluwam widelcem) i wysypac na papier groch, fasolę lub np. soczewicę ok. 1/2 kg wagi roslin strączkowych - ważne jest aby obciążyc ciasto - sprzyja to nie powstawaniu wybrzuszeń w cieście po czasie jaki minie dla upieczenia spodu należy ostrożnie zdjąc papier z grochem i spod udekorowac np. owowcami i zapiekac dalej wg czasu podanego w przepisie ; jeżeli od razu dajemy na wierzch np.ser( w przypadku sernika) to nie potrzebne nam obciązenie . Pamiętajcie aby ciasto kruche natychmiast piec po przelożeniu go do formy. , ponieważ źle znosi ono czekanie! inka21

• Autor: Tapsia Data: 2005-02-22 08:57:10

dziękuję bardzo za tę informację.Głupio się przyznać,ale mimo,że jestem wytrawną kucharką nigdy nie udało mi sie zrobić ciasta kruchego,które byłoby kruchę.Przypyszczam,że nie stosowanie tych niby prostych (ale trzeba je znać) trików dawało zawsze tak marny efekt.Wielkie dzięki.Teraz z drożdżówek chyba sie przestawię na kruche babeczki.Ineczko, nie wiem czy już Ci to mówiłam,że JESTES WIELKA!!!!!!

• Autor: inka21 Data: 2005-02-22 09:18:51

Tapsiu no co ty ja mam tylko metr 56 , wcale nie jestem wielka:)he he , ale chętnie dzielę się moja wiedzą z wami i licze na to ,że podzielicie sie swoją ze mną , pozdrawiam wszystkich żarlocznych, inka21

• Autor: klio Data: 2005-02-23 09:13:43

Inka!!!
    Ja twoje porady to wydrukuje i powiesze na lodówce

O ile z biszkoptem sobie już radze to do kruchych i półkruchych ciast dalej mam uprzedzenie (najwiecej zakalców). Dzięki wielkie za to, że piszesz takie wskazówki !!!
    Poskładam je sobie i zrobie "Kulinarną Biblie"

Klio
    ~(*_*)~

Przejdź do pełnej wersji serwisu