Ja jestem w posiadaniu sprawdzonego przepisu na mazurek ,który pieke od lat,a oto składniki:
3 ugotowane na twardo żółtka /tak na twardo nie pomyłka/ 15 dag masła ekstra,30dag mąki krupczatki,10dag cukru pudru,1 cukier waniliowy,1 cytryna,bakalie /orzechy włoskie pokrojone grubo,figi suszone,daktyle,morele suszone,rodzynki,owoce kandyzowane/1\2 szklanki rumu.
1 słoik konfitury ja uzywam morelowej
POLEWA: 1 żółtko,1 całe jajko,50gmigdałów zmielonych,30g bułki tartej,7dag cukru pudru,7 dag masła roztopionego.
Mąkę przesiac,dodać masło,cukier puder,cukier waniliowy ,połączyć wyrabiając nożem ,dodać żółtka ugotowane,które zetrzeć należy na tarce /jarzynówce/ i szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię spżywczą i dać do lodówki na ok.30-35 min.Kawałek ciasta odciąc,resztę po wyciągnieciu z lodówki rozwałkowac na prostokąt i dac na brytfankę w kształcie prostokąta,z odciętej reszty ciasta zrobić wałeczki 4 i ułożyć na ciescie ,zrobić poprostu takie bandy wkoło ciasta innymi słowy ramki,na cieście prostokątnym posmarowac miejsca wałków czyli ramek białkiem.Na wałeczkach zrobić ozdobne xxxx krzyżyki nożem lub radełkiem,a ciasto nakłuć widelcem i piec w tem.200 st.przez 50-60 min.W międzyczasie wszystkie bakalie pokrojone zalać rumem,po upieczeniu ciacha ciasto posmarowac konfiturą i wysypać na nie bakalie odcedzone z rumu,wykonac polewę :jajka i cukier puder oraz cukier waniliowy,sok z 1\2 cytryny,masło ostudzone mikserem ubić dodac migdaly i bułkę tartą ,powstanie krem ,który nalezy wylać na bakalie i ciacho włożyć jeszcze raz do piekarnika ale tym razem na 30-40 min.w tem.180 st.PYCHA polecam lola
Proszę o przepis na dobrego mazurka, bo już dwa razy robiłam i wyszedł "betonowy", można nim głowę rozbić a nie jeść.
Pozdrawiam
Kaśka
Ja jestem w posiadaniu sprawdzonego przepisu na mazurek ,który pieke od lat,a oto składniki:
3 ugotowane na twardo żółtka /tak na twardo nie pomyłka/ 15 dag masła ekstra,30dag mąki krupczatki,10dag cukru pudru,1 cukier waniliowy,1 cytryna,bakalie /orzechy włoskie pokrojone grubo,figi suszone,daktyle,morele suszone,rodzynki,owoce kandyzowane/1\2 szklanki rumu.
1 słoik konfitury ja uzywam morelowej
POLEWA: 1 żółtko,1 całe jajko,50gmigdałów zmielonych,30g bułki tartej,7dag cukru pudru,7 dag masła roztopionego.
Mąkę przesiac,dodać masło,cukier puder,cukier waniliowy ,połączyć wyrabiając nożem ,dodać żółtka ugotowane,które zetrzeć należy na tarce /jarzynówce/ i szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię spżywczą i dać do lodówki na ok.30-35 min.Kawałek ciasta odciąc,resztę po wyciągnieciu z lodówki rozwałkowac na prostokąt i dac na brytfankę w kształcie prostokąta,z odciętej reszty ciasta zrobić wałeczki 4 i ułożyć na ciescie ,zrobić poprostu takie bandy wkoło ciasta innymi słowy ramki,na cieście prostokątnym posmarowac miejsca wałków czyli ramek białkiem.Na wałeczkach zrobić ozdobne xxxx krzyżyki nożem lub radełkiem,a ciasto nakłuć widelcem i piec w tem.200 st.przez 50-60 min.W międzyczasie wszystkie bakalie pokrojone zalać rumem,po upieczeniu ciacha ciasto posmarowac konfiturą i wysypać na nie bakalie odcedzone z rumu,wykonac polewę :jajka i cukier puder oraz cukier waniliowy,sok z 1\2 cytryny,masło ostudzone mikserem ubić dodac migdaly i bułkę tartą ,powstanie krem ,który nalezy wylać na bakalie i ciacho włożyć jeszcze raz do piekarnika ale tym razem na 30-40 min.w tem.180 st.PYCHA polecam lola
A jeszcze jedno można podwoić składniki na dużą brytfankę ja robie z pojedynczej porcji na tradycyjną forme prostokątną .
fajny przepis seruś, dodam do ulubionych, ja swój wpisze jutro , inka21