Forum

Kuchenne porady

Jak się obiera orzechy wloskie?

  • Autor: Liluet Data: 2005-02-23 14:41:53

    Jak w tytule. Migdaly już wiem jak, ale chyba nikt wloskich ręcznie nie skubie?

  • Autor: ekkore Data: 2005-02-23 15:07:45

    chodzi ci o łupki czy o skórkę?
    Łupki dziadkiem do orzechów, młotkiem, drzwiami, butem,śrubokrętem (byle nie z krzyżakiem. Można i zębami, ale może się skończyć wymianą szczęki.
    Natomiast skórki - szczerze mówiąc nigdy nie zdejmowałam, zawsze albo mieliłam albo kroiłam drobno, ale w całości. Co więcej nie spotkałam przepisu (a przynajmniej nie pamiętam, który zalecałby rozskórkowywanie orzechów)

  • Autor: Liluet Data: 2005-02-23 16:43:26

    Ja się spotkalam z kilkoma takimi przepisami: 100 g orzechów wloskich bez skórki. To nie wiem jak to rozumieć

  • Autor: 555 Data: 2005-02-23 17:51:11

    no nie spotkalam sie z nikim, kto jadlby orzechy w skorupkach i podejrzewam, ze w Twoim przepisie rowniez nie chodzi o skorupke tylko wlasnie te ciemna skorke.. mozna ulatwic sobie obieranie oparzajac orzechy wrzatkiem..

    pozdrawiam

  • Autor: shoffix Data: 2005-02-23 17:56:12

    tak jak podpowiada 555 - sparz wrzątkiem - nawet dwukrotnie mozesz, przez jakies dwie min) - obieranie sie ułatwi.

    pozdrawiam,
    shiludek

           \/
    
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-24 09:08:05

    najprościej obiera się skorkę (nie skorupkę) z orzechow wloskich wkladając je na wylozoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiając do piekarnika na 10 minut zagrzanego do 150*- potem wystarczy w dloniach potrzec orzechy , a skórka zaczyna sie sypac:), inka21

  • Autor: seruś Data: 2005-02-24 10:11:23

    A to dlaczego przeszkadza niektórym skórka na orzeszkach? wystarczy łupinki w taki czy inny sposób rozbić ,a orzeszki zmielic lub pokroić,zwłaszcza jak są suszone ,bo ze swierzych trzeba usunąć skórke bo jest gorzka pozdrawiam

  • Autor: emiloos Data: 2005-02-24 10:37:19

    Bo jak się obieze skorke z ozecha to nie scypie w język...

  • Autor: Mizka Data: 2005-02-24 16:23:13

    Sparz orzechy wrzątkiem i jużbedzie z górki. tak jest o wiele łatwiej. Innej metody nie znam.

  • Autor: ladna_sukienka Data: 2013-09-25 12:52:24

    Jak w tytule. Migdaly już wiem jak, ale chyba nikt wloskich ręcznie nie
    skubie?

    Jak orzechy włoskie są prosto z drzewa, to skórkę obiera  się bardzo łatwo, jest dosyć wilgotna. A jak podeschną, to wrzątkiem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu