chodzi ci o łupki czy o skórkę?
Łupki dziadkiem do orzechów, młotkiem, drzwiami, butem,śrubokrętem (byle nie z krzyżakiem. Można i zębami, ale może się skończyć wymianą szczęki.
Natomiast skórki - szczerze mówiąc nigdy nie zdejmowałam, zawsze albo mieliłam albo kroiłam drobno, ale w całości. Co więcej nie spotkałam przepisu (a przynajmniej nie pamiętam, który zalecałby rozskórkowywanie orzechów)
no nie spotkalam sie z nikim, kto jadlby orzechy w skorupkach i podejrzewam, ze w Twoim przepisie rowniez nie chodzi o skorupke tylko wlasnie te ciemna skorke.. mozna ulatwic sobie obieranie oparzajac orzechy wrzatkiem..
najprościej obiera się skorkę (nie skorupkę) z orzechow wloskich wkladając je na wylozoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiając do piekarnika na 10 minut zagrzanego do 150*- potem wystarczy w dloniach potrzec orzechy , a skórka zaczyna sie sypac:), inka21
A to dlaczego przeszkadza niektórym skórka na orzeszkach? wystarczy łupinki w taki czy inny sposób rozbić ,a orzeszki zmielic lub pokroić,zwłaszcza jak są suszone ,bo ze swierzych trzeba usunąć skórke bo jest gorzka pozdrawiam
Jak w tytule. Migdaly już wiem jak, ale chyba nikt wloskich ręcznie nie skubie?
chodzi ci o łupki czy o skórkę?
Łupki dziadkiem do orzechów, młotkiem, drzwiami, butem,śrubokrętem (byle nie z krzyżakiem. Można i zębami, ale może się skończyć wymianą szczęki.
Natomiast skórki - szczerze mówiąc nigdy nie zdejmowałam, zawsze albo mieliłam albo kroiłam drobno, ale w całości. Co więcej nie spotkałam przepisu (a przynajmniej nie pamiętam, który zalecałby rozskórkowywanie orzechów)
Ja się spotkalam z kilkoma takimi przepisami: 100 g orzechów wloskich bez skórki. To nie wiem jak to rozumieć
no nie spotkalam sie z nikim, kto jadlby orzechy w skorupkach i podejrzewam, ze w Twoim przepisie rowniez nie chodzi o skorupke tylko wlasnie te ciemna skorke.. mozna ulatwic sobie obieranie oparzajac orzechy wrzatkiem..
pozdrawiam
tak jak podpowiada 555 - sparz wrzątkiem - nawet dwukrotnie mozesz, przez jakies dwie min) - obieranie sie ułatwi.
pozdrawiam,
shiludek
najprościej obiera się skorkę (nie skorupkę) z orzechow wloskich wkladając je na wylozoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiając do piekarnika na 10 minut zagrzanego do 150*- potem wystarczy w dloniach potrzec orzechy , a skórka zaczyna sie sypac:), inka21
A to dlaczego przeszkadza niektórym skórka na orzeszkach? wystarczy łupinki w taki czy inny sposób rozbić ,a orzeszki zmielic lub pokroić,zwłaszcza jak są suszone ,bo ze swierzych trzeba usunąć skórke bo jest gorzka pozdrawiam
Bo jak się obieze skorke z ozecha to nie scypie w język...
Sparz orzechy wrzątkiem i jużbedzie z górki. tak jest o wiele łatwiej. Innej metody nie znam.
Jak w tytule. Migdaly już wiem jak, ale chyba nikt wloskich ręcznie nie
Jak orzechy włoskie są prosto z drzewa, to skórkę obiera się bardzo łatwo, jest dosyć wilgotna. A jak podeschną, to wrzątkiem.skubie?