Witam. Może to i nie ta pora roku, ale podzielcie sie za mną jak przyrządzić piersi kurczaka na grilu. Napiszcie też jak grilować (tzn. czy na tacce owiniętej folią aluminiową itp.) pozdrawiam.
To zależy czy cały, czy kawałki. Ja osobiście wolę w kawałkach np. udka lub piersi. Najlepszy kurczak jest gdy może nasiąknąć dymem, tak jak mięso wędzone. Najprościej to posypać solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami i położyć na grillu, czekac aż mięsko bedzie gotowe. Można też wczesniej mięso pomoczyc w marynatach np. w miodowej ( jeśli mnie pamieć nie myli to trochę oliwy, ocet, łyzka miodu, przyprawy) żeby wiedzieć dokładniej musiałbym sprawdzić. Mięso zmarynaty miodowej grillowane ma piękny złocisty kolor, wspaniały zapach i wyśmienity smak.
Witam. Może to i nie ta pora roku, ale podzielcie sie za mną jak przyrządzić piersi kurczaka na grilu. Napiszcie też jak grilować (tzn. czy na tacce owiniętej folią aluminiową itp.) pozdrawiam.
To zależy czy cały, czy kawałki. Ja osobiście wolę w kawałkach np. udka lub piersi. Najlepszy kurczak jest gdy może nasiąknąć dymem, tak jak mięso wędzone. Najprościej to posypać solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami i położyć na grillu, czekac aż mięsko bedzie gotowe. Można też wczesniej mięso pomoczyc w marynatach np. w miodowej ( jeśli mnie pamieć nie myli to trochę oliwy, ocet, łyzka miodu, przyprawy) żeby wiedzieć dokładniej musiałbym sprawdzić. Mięso zmarynaty miodowej grillowane ma piękny złocisty kolor, wspaniały zapach i wyśmienity smak.
raczej chodzi mi piersi w całości, ale marynata jest ciekawa....
Może ktoś zna przepis na inne marynaty?Pozdrawiam.