Forum

Kuchenne porady

marynowane pieczarki....

• Autor: agee Data: 2005-02-24 13:45:00

Jak robi sie marynowane pieczarki (w całości).Podajcie mi proszę proporcje zalewy...Dzięki.pozdrawiam.

• Autor: alman Data: 2005-02-24 21:00:01

Ja robie grzyby tak:
    łagodne: 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% i ok.1/2szkl.cukru
    ostre : 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% i cukier do smaku
    Grzyby gotuje z dodatkiem soli, cebule sparzam. Do zalewy dodaje przyprawy - pieprz, ziele ang. lisc laurowy. Na gotujaca zalewe daje cebule/sparzona/ i grzyby /ugotowane/ i zagotowuje. Gorace nakladam do słoikowi, zakrecam i odwracam, pozostawiam do ostygniecia. Ladnie wyglada, jezeli doda sie marchew ugotowana i pokrojona w plasterki, ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam.

• Autor: agee Data: 2005-02-25 11:33:50

ale pieczarki najpierw gotuję w całości? I dopiero porem do słoików......Dobrze rozumiem?Pozdrawiam.

• Autor: alman Data: 2005-02-25 19:46:26

Tak, dobrze zrozumialas. Pozdrawiam.

• Autor: alman Data: 2005-02-25 19:53:46

Podalam w przepisie, ze na gotujaca zalewe wrzucamy grzyby ugotowane i cebule sparzona. A do sloikow wkladamy grzyby z cebulka /zalecane tez plasterki ugotowanej marchewki/ razem z goraca zalewa. Aha, jeszcze jedna uwaga - sloiki napelniamy calkowicie /po same brzegi/, natychmiast zakrecamy i odwracamy.

• Autor: Kawa Data: 2006-09-14 12:40:36

Użytkownik agee napisał w wiadomości:
    > Jak robi sie marynowane pieczarki (w całości).Podajcie mi proszę proporcje
    > zalewy...Dzięki.pozdrawiam.
    witam, przeczytane przepisy na marynowane grzyby wg mnie zawieraja za duzo octu, zalewa jest b. ostra ja uzywam na 3 szkl. wody 12/ szkl. octu
    i sa dobre, łagodniejsze
    pozdrawiam

• Autor: Sweetya Data: 2006-09-15 15:47:17

zależy co kto lubi;)
    Ty jesteś zwolenniczką łagodnych,ktoś inny woli ostrzejsze.
    Ja ostatnio robiłam grzybki w occie i proporcja 3szkl. wody na 1 szkl. octu była jak dla mnie za słaba.

Przejdź do pełnej wersji serwisu