Forum

Kuchenne porady

Czy ktoś ma przepis na ciasto o nazwie"Hawana"

• Autor: dosia23 Data: 2005-02-24 20:11:27

Czy ktoś ma przepis na ciasto o nazwie"Hawana"ciasto kupiłam kiedyś w cukierni ale nie mogłam się go najeść byłam nim zachwycona.Skład ciasta to biszkopt na biszkopcie pyszny krem z ananasami i na górze kokos lekko zapiekany.
    Proszę o przepis jeżeli ktoś ma.Pozdrawiam Dosia23.

• Autor: Tapsia Data: 2005-02-24 23:14:35

Dosiu! Mam przepis na ciasto które przypomina mi składem takie,które Ty opisujesz.Nie wiem czy o to ci chodziło,ale na wszelki wypadek podaję:
    Biszkopt:
    3-4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i mąkę z proszkiem.Piec na blaszce okolo 30 minut w 180 stopniach.

Place kokosowy

5 białek ubić z 1 szklanką cukru dodać ok.20-25 dkg wiórków kokosowych.Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (blaszka taka sama jak do biszkoptu) i na nią wyłożyć masę kokosową.Piec w temp. około 100 stopni aż przeschnie.

Masa.

3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 paczki cukru waniliowego
    1 kostka masła
    w 1 szklance mleka rozrobić 1 łyżkę mąki zwykłej + 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka dodać mleko z mąką.Powstanie budyń,który po ostudzeniu ukręcić z masłem.Do tej masy dodajemy pokrojony w kostkę ananas.
    Przekładamy w następujący sposób: biszkopt na to masa na koniec wystudzony kokos.
    Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa lub wodą z cytryną.
    Ciasto troche pracochłonne ale zapewniam,że warte tego zachodu.
    Mam nadzieję,że jeżeli nie jest to nawet "Hawana" to również będzie smakował Tobie i Twoim gościom.

Przejdź do pełnej wersji serwisu