dzień dobry Żarłoczki,
mam trzy pytanka bardzo dla mnie ostatnio ważne:
1. po otwarciu torebeczki z przyprawami - w czym je przechowujecie?! zaczynam się zaopatrywać w coraz większą ilość różnawych przypraw i wydaje mi sie, że im dłużej będą leżeć otwarte ( w zagiętej tylko torebeczce) to stracą wiele na wartości... ja zazwyczaj używam tylko szczypty do danego dania, więc dużo mi zostaje..
czy ktoś z was ma pomysł na "opakowanie" zastępcze ?
2. do czego używacie curry ? czy można dać do gotującego się ryżu ?
3. czym różni się pieprz cayenne od zwykłego ?
Miłego dnia. Kropcia
Ja przyprawy wszystkie włącznie z ziolami przechowuję w słoiczkach takich fikuśnych po chrzanie z Rolnika,jest to niewielki słoiczek z nakrętką kulistą ,którą się nie zakręca lecz wkłada bo zakończenie jest z plastiku,te słoiczki opisuję ładnie ,słoik sam w sobie jest bardzo dekoracyjny więc można go wyeksponować na pułce,ja dużo z rodzinką spożywam chrzanu i słoiczków jest sporo,chrzan nie jest drogi kosztuje ok.2,20,-i przechowywane przyprawy nie wietrzeją,czyli nie tracą walorów smakowych.
Pytasz o przyprawę Carry,ja jej używam do sosu,który polecił mi Asiolek do posmarowania pizzy przed pieczeniem,3 łyżki koncentratu pomidorowego,2-3 ząbków zmiażdżonego czosnku,troszkę soli,1-2 łyżeczek Carry,1-2 łyżeczek papryki ostrej i słodkiej wymieszać całość i posmarować pizze,carry można dodawać do kurczaka,do potraw indyjskich,
a pieprz cayenne jest rudo-czerwony używam go do mies smażonych i drobiu,no a czarny to wiadomo....Pozdrawiam lola
dziekuję Myszki!
ale czy mogę carry wsypać do wody z ryżem w trakcie gotowania? czy to mi nada smak ryżowi ? czy tylko już posypać danie np. kurczaka w trakcie smażenia?
Curry, w przeciwieństwie do większosci przypraw należy dawać do potrawy przed lub na samym początku gotowania - musi się pogotować, podusić, posmażyć. Ja jeżeli robie kurczaka lub indyka po prostu posypuję (nie jestem zwolenniczką gotowych przypraw mieszanych)i wcieram. Jak chwilę poleży to do smażenia.
Ryżu z curry nie robiłam - ale na pewno jak dodasz do wody ryż zmieni ci kolor (chyba, że dasz niewielka szczyptę)na żółty. No i będzie pasować do potraw z drobiem, chińskich, chinduskich (jakoś do wieprzowiny czy wołowiny curry mi nie pasuje.
Do sałatek daję tych, które mają w sobie kurczaka i ananasa.
a ja myślałam że taka oryginalna jestem z tymi słoiczkami
po chrzanie na przyprawy bardzo dobrze się sprawdzają i w dodatku ladnie
wyglądają z różnokolorowymi przyprawami
Hej Kropeczko...
odpowiedzi:
1. przyprawy - w słoiczkach po musztardach Kamis, moja mama w słoiczkach po chrzanie, takich jak seruś używa
2. curry - używam do sałatek z kukurydzą, ryżem, ananasem i czosnkiem, do kurczaka gotowanego, do gulaszku "indyjskiego"
3. pieprz cayenski - jest bardziej ostry od zwykłego czarnego
Pozdrawiam,
emiloos
Ja wszystkie przyparwy od lat przechowuję również w słoiczkach po musztradzie Kamisa.Może dlatego,że własnie najwięcej przypraw używam tej firmy.Co do innych pytań - nie jestem w stanie nic więcej dodać.Moi przedmówcy wyczrpali tema.Buziaczki
dzień dobry Żarłoczki,
mam trzy pytanka bardzo dla mnie ostatnio ważne:
1. po otwarciu torebeczki z przyprawami - w czym je przechowujecie?! zaczynam się zaopatrywać w coraz większą ilość różnawych przypraw i wydaje mi sie, że im dłużej będą leżeć otwarte ( w zagiętej tylko torebeczce) to stracą wiele na wartości... ja zazwyczaj używam tylko szczypty do danego dania, więc dużo mi zostaje..
czy ktoś z was ma pomysł na "opakowanie" zastępcze ?
2. do czego używacie curry ? czy można dać do gotującego się ryżu ?
3. czym różni się pieprz cayenne od zwykłego ?
Miłego dnia. Kropcia
Ja przyprawy wszystkie włącznie z ziolami przechowuję w słoiczkach takich fikuśnych po chrzanie z Rolnika,jest to niewielki słoiczek z nakrętką kulistą ,którą się nie zakręca lecz wkłada bo zakończenie jest z plastiku,te słoiczki opisuję ładnie ,słoik sam w sobie jest bardzo dekoracyjny więc można go wyeksponować na pułce,ja dużo z rodzinką spożywam chrzanu i słoiczków jest sporo,chrzan nie jest drogi kosztuje ok.2,20,-i przechowywane przyprawy nie wietrzeją,czyli nie tracą walorów smakowych.
Pytasz o przyprawę Carry,ja jej używam do sosu,który polecił mi Asiolek do posmarowania pizzy przed pieczeniem,3 łyżki koncentratu pomidorowego,2-3 ząbków zmiażdżonego czosnku,troszkę soli,1-2 łyżeczek Carry,1-2 łyżeczek papryki ostrej i słodkiej wymieszać całość i posmarować pizze,carry można dodawać do kurczaka,do potraw indyjskich,
a pieprz cayenne jest rudo-czerwony używam go do mies smażonych i drobiu,no a czarny to wiadomo....Pozdrawiam lola
dziekuję Myszki!
ale czy mogę carry wsypać do wody z ryżem w trakcie gotowania? czy to mi nada smak ryżowi ? czy tylko już posypać danie np. kurczaka w trakcie smażenia?
Curry, w przeciwieństwie do większosci przypraw należy dawać do potrawy przed lub na samym początku gotowania - musi się pogotować, podusić, posmażyć. Ja jeżeli robie kurczaka lub indyka po prostu posypuję (nie jestem zwolenniczką gotowych przypraw mieszanych)i wcieram. Jak chwilę poleży to do smażenia.
Ryżu z curry nie robiłam - ale na pewno jak dodasz do wody ryż zmieni ci kolor (chyba, że dasz niewielka szczyptę)na żółty. No i będzie pasować do potraw z drobiem, chińskich, chinduskich (jakoś do wieprzowiny czy wołowiny curry mi nie pasuje.
Do sałatek daję tych, które mają w sobie kurczaka i ananasa.
a ja myślałam że taka oryginalna jestem z tymi słoiczkami
po chrzanie na przyprawy bardzo dobrze się sprawdzają i w dodatku ladnie
wyglądają z różnokolorowymi przyprawami
no to seruś napisała prawie wszystko!
Hej Kropeczko...
odpowiedzi:
1. przyprawy - w słoiczkach po musztardach Kamis, moja mama w słoiczkach po chrzanie, takich jak seruś używa
2. curry - używam do sałatek z kukurydzą, ryżem, ananasem i czosnkiem, do kurczaka gotowanego, do gulaszku "indyjskiego"
3. pieprz cayenski - jest bardziej ostry od zwykłego czarnego
Pozdrawiam,
emiloos
Ja wszystkie przyparwy od lat przechowuję również w słoiczkach po musztradzie Kamisa.Może dlatego,że własnie najwięcej przypraw używam tej firmy.Co do innych pytań - nie jestem w stanie nic więcej dodać.Moi przedmówcy wyczrpali tema.Buziaczki