To zalezy co lubisz...? U nas zapewne będą królować rolady albo gulasz wołowy z kaszą i surówka z kapuchy pekińskiej albo kiszonej.
Przepis na dobry farsz do pierogów z mięchem:
50 dkg mięcha (biodrówka, łopadka itp najlepsze z rosołu albo z dnia wcześniejszego z pieczeni)
2 czerstwe bułki kajzerki rozmoczone w mleku
1 duża cebula
sól, pieprz
Mięcho ugotować w rosole z dodatkiem warzyw, magi i soli. Przemielić przez maszynkę razem z wyciśniętymi rozmoczonymi kajzerkami. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, zeszklić na smalcu ze skwarkami na złoto i dodać do farszu. Wymieszać. Przyprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Pierogi polewać smalcem ze skwarkami... pycha...
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> To zalezy co lubisz...? U nas zapewne będą królować rolady albo gulasz wołowy
> z kaszą i surówka z kapuchy pekińskiej albo kiszonej.
Witam i z góry dziękuję za przepis na pierogi. A co do tego co lubię to chyba ciężko określić. Wszystko co dobre stąd mój post na temat propozycji niedzielnego obiadku. Wszelkie propozycje z każdej kuchni świata mile widziane. :)
W tą niedzielę będę robić pieczeń z karkówki, do tego houskove knedliki i jakaś surówka. Zup nie robię, bo nie mają wzięcia (a dla mnie dwa dania za dużo). Ale do tego zestawu proponowałabym zupę czosnkową.
Mięsny farsz do pierogów - ugotować odpowiednią ilość mięsa z włoszczyzną w osolonej wodzie (na wywarze potem zrobić zupę. Zmielić wystudzone warzywa i mięso przez maszynkę (uważać na ilosć selera i pora - bo nadają intensywny zapach i smak)Doprawić przyprawami do smaku, Jeżeli farsz wyjdzie za suchy dolać odrobinę wywaru, jeżeli za wodnisty przesuszyć na patelni. Można dodać jajo, ale nie ma potrzeby
Witam wszystkich smacznie przed weekendem:)
Czy ktoś może polecić jakiś swój ulubiony pomysł na niedzielne 2 danie?:) A może ktoś poleci przepis na farsz do pierogów z mięskiem?:)
Ślicznie dziękuję z góry.
AggusiA
To zalezy co lubisz...? U nas zapewne będą królować rolady albo gulasz wołowy z kaszą i surówka z kapuchy pekińskiej albo kiszonej.
Przepis na dobry farsz do pierogów z mięchem:
50 dkg mięcha (biodrówka, łopadka itp najlepsze z rosołu albo z dnia wcześniejszego z pieczeni)
2 czerstwe bułki kajzerki rozmoczone w mleku
1 duża cebula
sól, pieprz
Mięcho ugotować w rosole z dodatkiem warzyw, magi i soli. Przemielić przez maszynkę razem z wyciśniętymi rozmoczonymi kajzerkami. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, zeszklić na smalcu ze skwarkami na złoto i dodać do farszu. Wymieszać. Przyprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Pierogi polewać smalcem ze skwarkami... pycha...
Pozdrawiam,
emiloos
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> To zalezy co lubisz...? U nas zapewne będą królować rolady albo gulasz wołowy
> z kaszą i surówka z kapuchy pekińskiej albo kiszonej.
Witam i z góry dziękuję za przepis na pierogi. A co do tego co lubię to chyba ciężko określić. Wszystko co dobre stąd mój post na temat propozycji niedzielnego obiadku. Wszelkie propozycje z każdej kuchni świata mile widziane. :)
Pozdrawiam
AggusiA
witaj ja polecam pyszny przepis7981, potem: przepis6276, razem z: , do tego: przepis6982, po czym po malej przerwie lub spacerze: przepis6285, a do niej: przepis7635 lub bez pieczenia: przepis6051, to tyle , inka21
W tą niedzielę będę robić pieczeń z karkówki, do tego houskove knedliki i jakaś surówka. Zup nie robię, bo nie mają wzięcia (a dla mnie dwa dania za dużo). Ale do tego zestawu proponowałabym zupę czosnkową.
Mięsny farsz do pierogów - ugotować odpowiednią ilość mięsa z włoszczyzną w osolonej wodzie (na wywarze potem zrobić zupę. Zmielić wystudzone warzywa i mięso przez maszynkę (uważać na ilosć selera i pora - bo nadają intensywny zapach i smak)Doprawić przyprawami do smaku, Jeżeli farsz wyjdzie za suchy dolać odrobinę wywaru, jeżeli za wodnisty przesuszyć na patelni. Można dodać jajo, ale nie ma potrzeby
tradycyjny sląski obiadek-kluski szare,roladka wołowa i zasmażana kapustka.wszystkie przepisy znajdziesz w przepisach!!!!
no i rosół z makaronikiem!!!! zapomniałam.