Forum

Kuchenne porady

madzinko dla ciebie biszkopcik

  • Autor: inka21 Data: 2005-02-26 09:06:48

    madzinko napisałaś ,że masz klopoty z wykonaniem super biszkoptu, więc pomyslalam,że mogę ci pomoc, dlatego postanowilam ci podac przepis na moje ciacho: przepis6098, zobacz ,zapoznaj się z wykonaniem- jeżeli zrobisz tak, jak podałam biszkopt nie ma prawa nie udac się , tylko niczego nie zmieniaj ani w proporcjach, ani w czynnościach wykonania go. Wyrasta tak wysoki ,że można ciąc go na 3 warstwy i jest bardzo pulchny i mięciutki. Jeżeli się zdecydujesz go zrobic napisz jak ci się udal, :)inka21

  • Autor: halinkaaa Data: 2005-02-26 19:49:30

    Znam bardziej prosty przepis na biszkopt. Radzę skorzystać a nie pożałujesz.W mojej rodzinie wszyscy tak robią od lat i nikt nie narzeka.Jest pewna zasada: na każde 5 dkg jajka bierzemy 3 dkg cukru i 3 dkg mąki tortowej. Na duży biszkopt biorę 8 jaj ważę i wtedy dziełę wagę przez 5 a wynik mnożę przez 3 (np 40 dkg jaj : 5 x 3 = 24 dkg ) Wychodzi że potrzeba po 24 dkg cukru(nie koniecznie puder) i mąki.Oddzielam starannie do miski białka i mikserem ubijam na sztywno ,potem dodaję po troszkę cukru i po 1 żółtku cały czas ubijając mikserem aż do wyczerpania tych skladników.Potem do mąki dodaję szczyptę proszku do pieczenia(mniej niż pół łyżeczki) to tylko aby troszeczkę spulchnić.Mąkę wymieszaną z proszkiem dodaję po trochu do masy jajecznej i lekko mieszam łyżką.Gotowe do wylania na wcześniej wysmarowaną i obsypaną bułką tartą tortownicę.Piec w 180 stop. około 50 min(to zależy od kuchenki).Biszkopt powinien być pulchny ,lekko brązowy o naturalnym smaku i zapachu.Wspaniały na torty.Jeżeli chcę mieć ciemne krążki to do tego ciasta można dodać 2 łyżki kakao ale zmniejszyć o 2 łyżki mąki.Przed dodaniem do masy jajecznej mąkę i kakao najlepiej razem przesiać aby się razem wymieszały.SMACZNEGO !!!!

  • Autor: madzina Data: 2005-02-27 11:39:10

    Dziękuję!!! Ineczko21 i Halinko pięknie za przepis , na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji.Pozdrowienia !!! madzina

Przejdź do pełnej wersji serwisu