Forum

Kuchenne porady

Jak samemu zrobić TORTELLINI !!!

  • Autor: Tojka Data: 2005-02-26 19:48:39


    Czy ktoś zna dobry przepis na pierożki Tortellini.
    Bardzo proszę o pomoc. Kupne są dosyć drogie, a i wybór farszy też jest
    dosyć ograniczony. Pozdrawiam.

  • Autor: klarax Data: 2005-02-27 02:45:26

    Ciasto:
    200g mąki, 3 jajka, sól, 1 łyżeczka oliwy (do zielonego ciasta 250g. ugotowanego, przetartego szpinaku)
    Farsz:
    1. 1 mała cebula, 2 marchewki, 1 gałązka seleru naciowego - drobno pokroić i udusić na patelni z 45g masła.
    Do miękkich jarzyn dodać 15g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów oraz 1/2kg mielonej wołowiny.
    3-4 minuty mieszając podsmażyć. Podlać 125 ml Marsali (albo inne słodkie wino) i gotując zredukować płyn.
    2 łyżeczki potrójnego przecieru pomidorowego rozprowadzic małą ilościa wody od grzybów, dodać.
    Przykryć i gotować na najmniejszym gazie, od czasu do czasu mieszając, 1 godzinę.

    2. 60 g drobno pokrojonego boczku wędzonego podsmażyć w łyżce oliwy, dodać posiekaną cebulę i ją zeszklić.
    Do tego dodać 150g mielonej cielęciny, 20 minut gotować na średnim ogniu. Następnie dodać 250g gotowanego, posiekanego szpinaku.
    Ostudzić i wymieszać z 1 jajkiem, 30g startego parmezanu, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

    3. 1kg ugotowanego, posiekanego szpinaku, 90g masła, 250g ricotta (czyli prawie nasz domowy twaróg), gałka, sól, pieprz

    Ricottę można samemu zrobić: jogurt albo kwaśną śmietane zmieszać z 2 litrami pełnego mleka i 1/4 l. maślanki, zagotować i gotować ok. 5 minut, aż sie mleko zetnie.
    Odcedzić w gęstym sicie (kiedyś były do tego dobre pieluchy).

    Aha, tortellini po sklejeniu owija się, podobnie jak kołduny, wokół palca i skleja oba końce.

Przejdź do pełnej wersji serwisu