Forum

Kuchenne porady

"Przysmak gajowego" czyli pycha śledzie

  • Autor: emiloos Data: 2005-03-02 16:26:56

    Witajcie. Szukam przepisu na sałatkę śledziową "Przysmak gajowego". Są do kupienia w sklepach rybnych ale troszkę sporo kosztują, a są pycha... Chciałabym je zrobić sama i podać na imprezce która się teraz szykuje ale nie bardzo wiem jak je zrobić. Może ktoś z Was dysponuje przepisikiem? W skład tej sałatki na pewno wchodzą grzyby, jałowiec, sparzona cebula i jakieś zioła... Sałatka jest pyyyycha.... Pomóżcie....

    Pozdrawiam,
    emiloos

  • Autor: bazylia Data: 2005-03-14 20:41:54

  • Autor: Joanna-61 Data: 2005-03-19 20:50:46

    Wydaje mi się, że do przepisu na leśne śledzie wdarł się chochlik drukarski - w jednej pozycji jest napisane 4 łyżki oleju, a w następnej - 2 łyżki oleju, tylko jakoś nie widzę do tego oleju zastosowania - myślę, że chodziło o jakiś inny składnik

  • Autor: dorka Data: 2005-03-19 22:32:03

    Próbowałam toto zrobić w sposób następujący:
    grzyby ugotowałam, jak do pierogów z kapustą i grzybami, pocięłam na drobno, wywar spod grzybów przecedziłam
    cebulę pociachałam w półkrążki, sparzyłam
    ziarna jałowca rozgniotłam nożem, znaczy się płaską jego częścią
    z ziół majeranek, tymianek, roztarte, rzecz jasna
    śledzie w zgrabne kawałki pocięłam, ułożyłam na przemian ze sparzoną cebulą, zalałam mieszaniną oleju, wywaru spod grzybów i ziół.
    Smaczne było po paru dniach leżakowania w lodówce, choć nie tak, jak kupowane.
    Aha, jeszcze zakwasić trzeba koniecznie.
    Nie umiem Ci powiedzieć ile grzybów dałam, jakoś tak "na oko".

    Pozdrówki
    Dorota

  • Autor: stokropa Data: 2005-03-25 22:52:57

    W skladzie na opakowaniu jest jeszcze koncentrat pomidorowy. Uwielbiam te sledzie i zawsze je kupuje jak odwiedzam rybny.

  • Autor: emiloos Data: 2005-03-21 10:00:25

    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeszcze nie robiłam ale na święta będą jak znalazł.

Przejdź do pełnej wersji serwisu