Forum

Kuchenne porady

jak zrobić dobrą surówkę z kapusty

  • Autor: gosiawy Data: 2005-03-06 15:59:59

    Robię surówkę z kapusty na różne sposoby i zawsze "coś" jej brakuje. Dodaje sok z cytryny, sól, pieprz, olej i i tak nie uzyskuję smaku jak kupiona przeze mnie w naszym sklepie garmażeryjnym. Może ktoś mi napisze co jeszcze dodać, żeby miała taki ostry smak i nie czuć było samej kapuchy?

  • Autor: 555 Data: 2005-03-06 18:15:43

    chrzan :))

  • Autor: jaga_2006 Data: 2005-03-06 18:36:11

    a cukier? czy dodajesz?

  • Autor: inka21 Data: 2005-03-06 20:17:08

    cukier koniecznie, poza tym jablko polecam , zobacz ja wpisalam na surowkę z bialej kapusty przepis, inka21

  • Autor: Ana2005 Data: 2005-03-06 20:44:20

    To zalezy co chcesz miec w surowce oprocz kapusty. Jezeli tradycyjna cole-slaw, to tylko marchewka, majonez , sol, cukier i kilka kropli octu (soku z cytryny). Obowiazkowym dodatkiem sa nasiona selera (celery seeds), one nadadza ta nutke, ktorej Ci berakuje. Inna wersja ktora lubimy jest surowka wielowarzywna- kapusta, marchew, jablko, por, seler korzeniowy, kawalek pietruszki i ogorki kiszone (starte na tarce-grube oczka), do tego dodaje troche oleju, sol, cukier i jak malo kwasne cytryne, kiedys dodawalam ziola do salatek chyba firmy Kamis, ale teraz nie mam do nich dostepu, niestety.

  • Autor: emiloos Data: 2005-03-07 07:41:16

    1. Jabłko, sól, pieprz, cukier, 1/2 kapuchy białej, marchewka, śmietana.
    Kapustę białą scierasz na tarce na dużych oczkach, scierasz jabłko, marchewkę. Dodajesz sól, pieprz, cukier i śmietanę i masz kapustkę jak w sklepie. Pycha.
    2. Możesz do tego samego ww przepisu dodać chrzan.
    3. Polecam także przyprawę do sałatek firmy Prymat lub troszkę octu.
    4. Jak chcesz naprawdę pikantnej surówki to polecam przepis7256, surówka z kapusty czerwonej z chrzanem.
    5. Kiedy robisz kapustę poszatkuj ją bardzo drobno, posól i na pół godzinki ją zostaw do zmięknięcia bez żadnych innych dodatków. Możesz troszkę ją pomiętosić czyli wygnieść.
    6. Możesz połączyć w surówce czerwoną kapustę z białą, ciekawie wygląda i jest bardzo pyszna. Wykonanie wg pkt 1.

    Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów bowiem surówka z kapustki jest moją ulubioną
    emiloos

  • Autor: alman Data: 2005-03-07 09:44:52

    I jeszcze odrobina oleju /ale naprawde odrobina/ i koniecznie drobniutko posiekana natka pietruszki.

  • Autor: gosiawy Data: 2005-03-14 11:37:15

    Dzięki... będę robić wg Twoich zaleceń. Pozdrawiam

  • Autor: Kwiryna Data: 2005-03-07 10:48:02

    Wg mnie powinnaś znaleźć właściwą dla swojego smaku proporcje między solą i cukrem. Albo zapomiałaś napisć o cukrze albo nie dodajesz , a cukier jest istotny.
    Powodzernia.

  • Autor: gosiawy Data: 2005-03-14 11:34:56

    Dodawałam cukier tylko w małych ilościach.Pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-09 09:06:51

    Dokładnie - rozchodzi się o cukier. Przynajmniej do kiszonej kapusty. Kiedyś nie dawałam, bo kto to słyszał słodzić kapustę. I w żaden sposób moja surówka nie chciała przypominać tej co jadłam u rodziny. Aż któregoś dnia podpatrzyłam - piewsze co to przerażenie, ale w smaku rewelacja.

  • Autor: almad Data: 2005-03-10 12:13:02

    A ile tego cukru? U mnie w domu jak usłyszą, że daję cukier do surówki to jej już nie jedzą. To samo jest z owocami do mięsa. A ja tak lubię schab ze śliwkami albo kaczkę z jabłkami i niestety nie robię tego. Pozdrawiam Alina

  • Autor: shoffix Data: 2005-03-10 14:08:51

    Użytkownik almad napisał w wiadomości:
    > A ile tego cukru?

    cukru około łyżeczki - to tak na smak.

    pozdrawiam,
    shiludek

           \/
    
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: kumik Data: 2005-03-10 18:08:23

    Najlepiej smakuje surówka zrobiona nie przez siebie.

  • Autor: gosiawy Data: 2005-03-14 11:32:49

    I tu się z tobą zgadzam........

  • Autor: Słodka Niunia Data: 2005-03-14 21:54:31

    Surówka z białej kapusty naprostsza jest taka: posiekana kapusta (sparzona wrzątkiem na sitku), drobno pokrojona cebula i starta na grubej tarce marchewka. Do tego majonez (ja używam kieleckiego), pieprz, sól, szczypta cukru, ewentualnie odrobina śmietany. To jest Colesław. Mozna ją jeszcze wzbogacić (nie teraz, bo nie sezon - pokrojoną zieloną papryką).
    Natomiast surówkę z kiszonej kapusty robię tak (nie było jeszcze takiego, co by się nie zachwycał): pokroić kapustę (ta kupna jest zazwyczaj niestarannnie poszatkowana), cebulę, zetrzeć na tarce marchewkę i jabłko (soczyste, najlepsze będzie takie pół-słodkie, ale nie kwaśne!). Dodać oleju (coby to razem połączył), pieprzu (ja daję też trochę pieprzu cayenne) i cukru (chyba że jabłko było słodkie). Wymieszać, na wierzchu udekorować ociupiną natki pietruszki i ...surówka znika! Nie wyobrażam sobie np. smażonej ryby bez takiej surówki! Smacznego! pozdrawiam

  • Autor: viki Data: 2005-05-29 23:00:24

    Nie każdy colesław ma cebule.

Przejdź do pełnej wersji serwisu