Forum

Kuchenne porady

Problemy z pieczywkiem

  • Autor: Misiaq Data: 2005-03-06 18:33:52

    Od dłuższego czasu sama próbuje piec sobie chlebki i bułeczki-ale jestem zwolenniczką ciemnego pieczywa z ziarenkami. Niestety na tym polu odnosze same porażki!! Moje pieczywko sie kruszy albo jest gumowe ;( Białe pieczywo wychodzi mi pyszne o dziwo. Sama juz nie wiem czy to wina przepisu czy wykonania.Być może wy mi coś poradzicie bo na samą myśl że mam jeść te gnioty sklepowe robi mi się słabo...

  • Autor: Misiaq Data: 2005-03-07 18:26:55

    Ostatnio piekłam wg nastepujacego przepisu:

    0,5 kg maki typ 1850-2000
    50 dag drozdzy
    1 lyzeczka cukru
    0,5 szkl mleka
    0,5 szkl smietany 12%
    6 lyzek oliwy
    ziarenka (siemie lniane slonecznik itp)
    piec w 200 stopniach przez 30 minut

    No i wyszly mi miekkie na wierzchu i rozwalajace sie po upieczeniu.

  • Autor: Misiaq Data: 2005-03-08 17:36:15

    Wielkie dzieki za pomoc, sprobuje zrobic wszystko jeszce raz tak jak radzisz. Acha a co ze smietana, ktora jest w przepisie-mam dodawac czy nie?
    Jesli to nie problem to bardzo bym byla wdzieczna za jakis wyprobowany przepis na chlebus. Pozdrawiam goraco i jeszcze raz dziekuje

  • Autor: Misiaq Data: 2005-03-09 10:48:37

    Bardzo bardzo dziekuje dzisiaj w ramach experymentu zajme sie chlebusiem z bialej maki :) Dam znac co mi wyjdzie i czy czegos przypadkiem nie sknoce

  • Autor: Misiaq Data: 2005-03-09 14:54:43

    Hihihi no i mi wyszedl pyyyszny chlebus - dodalam troche otrab do maki i pokrojona drobno cebulke. Dziekuje ci bardzo za przepis

Przejdź do pełnej wersji serwisu