Dla mnie 1 kg jabłek na szarlotkę to mało - daję 1,5 kg. Jabłka miksuję - wtedy masa jabłkowa jest jednolita albo kroję w malutkie kawałki - ale tu może się zdażyć, że w trakcie pieczenia nie rozgotują się. Jeżeli są mocno soczyste dosypuję bułkę tartą 1-2 łyżki(ilość dobieram w zależności od jabłek)- w smaku nie jest tak wyczuwalana jak mąka ziemniaczana. nie slodzę jabłek - cukru wystarczy z ciasta (jeżeli jednak masz ochotę na dosładzanie musisz się liczyć z dodatkowym sokiem)
Polecam przepis7605
Do niedawna jablka na szarlotke zawsze scieralam na grubych oczkach, ale kiedys nie chcialomi sie scierac i po prostu pokroilam je w drobna kosteczke. Efekt byl bardzo dobry i teraz zawsze juz tak robie. Cukru nie dodaje w ogole, jedynie na wylozone jablka daje cynamon /dosc sporo/. Pyszny jest tez placek z jablkami, jezeli na jablka wylozy sie ugotowany budyn, a dopiero na niego druga warstwe ciasta.
co i ile na 1 kg jabłuszek dodać , aby owocki były zwarte i trzymały się całości w cieście. dzięki za podpowiedzi pozdrawiam mm35
Dla mnie 1 kg jabłek na szarlotkę to mało - daję 1,5 kg. Jabłka miksuję - wtedy masa jabłkowa jest jednolita albo kroję w malutkie kawałki - ale tu może się zdażyć, że w trakcie pieczenia nie rozgotują się. Jeżeli są mocno soczyste dosypuję bułkę tartą 1-2 łyżki(ilość dobieram w zależności od jabłek)- w smaku nie jest tak wyczuwalana jak mąka ziemniaczana. nie slodzę jabłek - cukru wystarczy z ciasta (jeżeli jednak masz ochotę na dosładzanie musisz się liczyć z dodatkowym sokiem)
Polecam przepis7605
Do niedawna jablka na szarlotke zawsze scieralam na grubych oczkach, ale kiedys nie chcialomi sie scierac i po prostu pokroilam je w drobna kosteczke. Efekt byl bardzo dobry i teraz zawsze juz tak robie. Cukru nie dodaje w ogole, jedynie na wylozone jablka daje cynamon /dosc sporo/. Pyszny jest tez placek z jablkami, jezeli na jablka wylozy sie ugotowany budyn, a dopiero na niego druga warstwe ciasta.