Forum

Kuchenne porady

pytanie dotyczy jabłecznika..

  • Autor: mm35 Data: 2005-03-06 19:27:06

    co i ile na 1 kg jabłuszek dodać , aby owocki były zwarte i trzymały się całości w cieście. dzięki za podpowiedzi pozdrawiam mm35

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-06 20:04:35

    Dla mnie 1 kg jabłek na szarlotkę to mało - daję 1,5 kg. Jabłka miksuję - wtedy masa jabłkowa jest jednolita albo kroję w malutkie kawałki - ale tu może się zdażyć, że w trakcie pieczenia nie rozgotują się. Jeżeli są mocno soczyste dosypuję bułkę tartą 1-2 łyżki(ilość dobieram w zależności od jabłek)- w smaku nie jest tak wyczuwalana jak mąka ziemniaczana. nie slodzę jabłek - cukru wystarczy z ciasta (jeżeli jednak masz ochotę na dosładzanie musisz się liczyć z dodatkowym sokiem)
    Polecam przepis7605

  • Autor: alman Data: 2005-03-07 08:24:18

    Do niedawna jablka na szarlotke zawsze scieralam na grubych oczkach, ale kiedys nie chcialomi sie scierac i po prostu pokroilam je w drobna kosteczke. Efekt byl bardzo dobry i teraz zawsze juz tak robie. Cukru nie dodaje w ogole, jedynie na wylozone jablka daje cynamon /dosc sporo/. Pyszny jest tez placek z jablkami, jezeli na jablka wylozy sie ugotowany budyn, a dopiero na niego druga warstwe ciasta.

Przejdź do pełnej wersji serwisu