Forum

Kuchenne porady

jak to z piekarnikiem bywało

• Autor: Duniasza Data: 2005-03-06 22:40:19

Większośc osób pewnie ma nowoczesne piekarniki ze stopniami, poziomami, regulacją grzeniem z góry , boku i inne. A ja mam najzwyklejszy piekarnik gazowy starego typu, który od spodu ciasto przypala, ale z tym problemem poradziłam sobie dokładając nad palenisko dodatkową blachę. Bardzo proszę jeśli podajecie przepisy piszcie w jakim piekarniku ciasto było pieczone, bo z doświadczenia wiem, że niektórych ciast nie mam szans przyrządzić (np. klasyczne serniki). A może podpowiecie, które z już podanych przepisów na niedzielne słodkości nadadzą się dla mnie?

Duniasza

• Autor: emiloos Data: 2005-03-07 07:24:24

He he zgadzam się na całej linii bo też dysponuję takim piekarnikiem...
    emiloos

• Autor: ekkore Data: 2005-03-09 09:03:05

Gazowy piekarnik byl w domu u mojej mamy (i jest nadal). Wzbudzał we mnie przerażenie - szczególnie moment zapalania gazu- bałam się, że mi wybuchnie. Za wielu okazji na gazie piec nie miałam, bo z domu wyemigrowałam zaraz po maturze (a wtedy człek jakoś do kuchni się nie garnie). Ale moja mama piecze w nim wszystko - łącznie z sernikami. Blaszkę wykłada folią aluminiową, ustawia wyżej, a w trakcie pieczenia obraca ciasto, aby się obie połówki przypiekły równomiernie. Naprawdę rzadko sie jej przypieka- chyba, że zapomni. Rewelacyjnie wychodzi murzynek (ciasto do W-zetki), którego ja w moim elektrycznym piekarniku nie mogę upiec, zawsze jest twardawe i niskie - i ona piecze na oko a ja dokładnie z przepisu.

• Autor: g.paula Data: 2005-03-22 22:52:26

Błagam nic mi o gazowym piekarniku nie mów! Mój najstarszy raczej nie jest choć ma już swoje 4-5 latek. W nim nie da sie upiec ciasta! Przypala je od spodu a góre zostawia surową. Nic tylko ciasto buch! do kosza na śmieci. Nie wiem kompletnie co z tym zrobić! On obrzydził mi robienie ciasto do końca życia ;( ;(

• Autor: emiloos Data: 2005-03-24 12:06:09

W niedzielę piekłam w moim staruszku pierwszy raz babkę drożdżową.
    Mam taką małą formę \_||_/ ok 20 cm średnicy, wstawiłam ją do drugiej formy
    (takiej |____|) i wstawiłam to wszystko do lekko nagrzanego piekarnika gazowego.
    Piekłam ją ok 35 minut doprowadzając temperaturę do 190 st. C i starając się jej nie przekroczyć.
    Wyszła rewelacyjna baba. Nie wiem jak z większą formą wychodzi i czy się upiecze ale TA babka wyszła świetna.
    Nic się nie przypaliło a z wierzchu była świetnie rumiana.
    Pozdrawiam,
    emiloos

Przejdź do pełnej wersji serwisu