POMOOOOOOCYYYYYYY !!!!!!!!
Moja przygoda z tandoori zaczela sie juz ladnych pare lat temu, kiedy bedac na kolacji z pewnym moim partnerem biznesowym (a bylo to w restauracji serwujacej smakolyki kuchni Indii) mialem okazje skosztowac kurczaka tandoori. Pyszne to bylo, a partner - Holender powiedzial, ze zna na to przepis. Wrocil do siebie i tak jak obiecal przeslal przepis, z ktorego wynikalo, ze nalezy zastosowac przyprawe tandoori. Ubawilem sie, bo skad te przyprawe niby mialem wziac. Dawno to bylo, teraz jest juz lepiej, zdarza sie, ze w specjalistycznych sklepach da sie te przyprawe nabyc, a co za tym idzie - i kurczaka tandoori zrobic.
Mam jednak do Was pytanie - moze podzielicie sie wiedza o znanych Wam recepturach na przygotowanie we wlasnym zakresie mieszanki Tandoori Masala, tudziez Garam Masala.
Ja zdobylem nastepujace przepisy:
1. Garam Masala:
- 2 łyżki - mielony kumin
- 2 łyżki - mielone nasiona kolendry
- 2 łyżeczki - mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka - mielony kardamon
- 1 łyżeczka - mielony imbir
- 1/8 łyżeczki - mielony cynamon
- 1/8 łyżeczka - mielone goździki
- 1/8 łyżeczki - utarta gałka muszkatułowa.
POMOOOOOOCYYYYYYY !!!!!!!!
Moja przygoda z tandoori zaczela sie juz ladnych pare lat temu, kiedy bedac na kolacji z pewnym moim partnerem biznesowym (a bylo to w restauracji serwujacej smakolyki kuchni Indii) mialem okazje skosztowac kurczaka tandoori. Pyszne to bylo, a partner - Holender powiedzial, ze zna na to przepis. Wrocil do siebie i tak jak obiecal przeslal przepis, z ktorego wynikalo, ze nalezy zastosowac przyprawe tandoori. Ubawilem sie, bo skad te przyprawe niby mialem wziac. Dawno to bylo, teraz jest juz lepiej, zdarza sie, ze w specjalistycznych sklepach da sie te przyprawe nabyc, a co za tym idzie - i kurczaka tandoori zrobic.
Mam jednak do Was pytanie - moze podzielicie sie wiedza o znanych Wam recepturach na przygotowanie we wlasnym zakresie mieszanki Tandoori Masala, tudziez Garam Masala.
Ja zdobylem nastepujace przepisy:
1. Garam Masala:
- 2 łyżki - mielony kumin
- 2 łyżki - mielone nasiona kolendry
- 2 łyżeczki - mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka - mielony kardamon
- 1 łyżeczka - mielony imbir
- 1/8 łyżeczki - mielony cynamon
- 1/8 łyżeczka - mielone goździki
- 1/8 łyżeczki - utarta gałka muszkatułowa.
2. Garam Masala:
- 6 lyzek pieprzu,
- 5 lyzek kminu rzymskiego,
- 1 3/4 lyzki cynamonu,
- 1 1/2 lyzki gozdzikow,
- 1 lyzeczka galki muszkatolowej,
- 2 1/2 lyzki nasion kardamonu,
- 6 lyzek kolendry,
- 2 lyzki rozkri\uszonych lisci laurowych
Tandoori Masala:
- 1 lyzka posiekanego swiezego imbiru,
- 1 lyzeczka kuminu,
- 1/2 lyzeczki kardamonu,
- 1/2 lyzeczki ostrej papryki,
- 1 lyzka slodkiej papryki
Przepis powielony, ale gdy zabierałam sie do wpisywania Twojego wpisu jeszcze nie było.
Witam, ja znalazłam coś takiego.
Garam Masala:
3 łyzki nasion czarnego kardamonu
3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm
łyżka gozdzików
1/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu
1/2 szklanki ziaren kminku Zeera
1/2 szklanki ziaren kolendry
Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 minuty na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając ogrzewać przez 2-3 minuty. Ostudzić, włożyć do młynka zemleć. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Kminek Zeera(zwany kminem rzymskim) można kupić w sklepach z żywnością indyjską.
Mam nadzieje że przepis zadowoli. Serdecznie pozdrawiam Baśka.
Biblioteczka Poradnika Domowego 5/96
garam masala ths.gardenweb.com/forums/load/vegex/msg1015215928615
garam masala www.sweetbabymedia.com
tandoori masala www.sweetbabymedia.com