Forum

Kuchenne porady

Garam Masala / Tandoori Masala

  • Autor: marinik Data: 2005-03-08 21:44:54

    POMOOOOOOCYYYYYYY !!!!!!!!
    Moja przygoda z tandoori zaczela sie juz ladnych pare lat temu, kiedy bedac na kolacji z pewnym moim partnerem biznesowym (a bylo to w restauracji serwujacej smakolyki kuchni Indii) mialem okazje skosztowac kurczaka tandoori. Pyszne to bylo, a partner - Holender powiedzial, ze zna na to przepis. Wrocil do siebie i tak jak obiecal przeslal przepis, z ktorego wynikalo, ze nalezy zastosowac przyprawe tandoori. Ubawilem sie, bo skad te przyprawe niby mialem wziac. Dawno to bylo, teraz jest juz lepiej, zdarza sie, ze w specjalistycznych sklepach da sie te przyprawe nabyc, a co za tym idzie - i kurczaka tandoori zrobic.
    Mam jednak do Was pytanie - moze podzielicie sie wiedza o znanych Wam recepturach na przygotowanie we wlasnym zakresie mieszanki Tandoori Masala, tudziez Garam Masala.
    Ja zdobylem nastepujace przepisy:
    1. Garam Masala:
    - 2 łyżki - mielony kumin
    - 2 łyżki - mielone nasiona kolendry
    - 2 łyżeczki - mielony czarny pieprz
    - 1 łyżeczka - mielony kardamon
    - 1 łyżeczka - mielony imbir
    - 1/8 łyżeczki - mielony cynamon
    - 1/8 łyżeczka - mielone goździki
    - 1/8 łyżeczki - utarta gałka muszkatułowa.

    2. Garam Masala:
    - 6 lyzek pieprzu,
    - 5 lyzek kminu rzymskiego,
    - 1 3/4 lyzki cynamonu,
    - 1 1/2 lyzki gozdzikow,
    - 1 lyzeczka galki muszkatolowej,
    - 2 1/2 lyzki nasion kardamonu,
    - 6 lyzek kolendry,
    - 2 lyzki rozkri\uszonych lisci laurowych

    Tandoori Masala:
    - 1 lyzka posiekanego swiezego imbiru,
    - 1 lyzeczka kuminu,
    - 1/2 lyzeczki kardamonu,
    - 1/2 lyzeczki ostrej papryki,
    - 1 lyzka slodkiej papryki

  • Autor: barbarka42 Data: 2005-03-08 22:35:24

    Przepis powielony, ale gdy zabierałam sie do wpisywania Twojego wpisu jeszcze nie było.

  • Autor: barbarka42 Data: 2005-03-08 22:29:35

    Witam, ja znalazłam coś takiego.
    Garam Masala:
    3 łyzki nasion czarnego kardamonu
    3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm
    łyżka gozdzików
    1/4 szklanki ziaren czarnego pieprzu
    1/2 szklanki ziaren kminku Zeera
    1/2 szklanki ziaren kolendry
    Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 minuty na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając ogrzewać przez 2-3 minuty. Ostudzić, włożyć do młynka zemleć. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Kminek Zeera(zwany kminem rzymskim) można kupić w sklepach z żywnością indyjską.
    Mam nadzieje że przepis zadowoli. Serdecznie pozdrawiam Baśka.
    Biblioteczka Poradnika Domowego 5/96

  • Autor: krista Data: 2005-03-10 04:34:24

    garam masala ths.gardenweb.com/forums/load/vegex/msg1015215928615
    garam masala www.sweetbabymedia.com
    tandoori masala www.sweetbabymedia.com

Przejdź do pełnej wersji serwisu