Zrob to w mikrofalowce!!! 1 szkl ryzu , 2 niepelne szkl wody, lyzeczka oliwy i lyzeczka soli. Mikrofalowac przykryty na pelnej mocy 5 minut, a nastepnie 16 minut na 60% mocy. Potem tylko lekko przemieszac i gotowe. pycha, zawsze tak go robie.
dobrym sposobem jest metoda tradycyjna.
Wsypać do garnka ryż. dodać trochę soli trochę oleju lub innego tłuszczu,zalać wodą do przykrycia ryżu i na małym gazie gotować mieszając aż do wchłonięcia się wody.Potem zawinąć w gazety, koce i w piernaty!!!!!!Po paru godzinach (to jest ten minus) ryż jest super.Każde ziarenko odskakuje od ziarenka.Jest to dobra metoda dla chodzących do pracy.Po powrocie ryż jest dogotowany i ciepły.
Ja gotuje ryż w prosty sposób.
Biore maly woreczek skladam na jak
najmniejszy,biore igliczke i robie
w tym woreczku dziurki nie zaduze
by ryz nie wylatywal.
zawiazuje woreczek na koncu, aby bylo
jak najwiecej woreczka.
wkladam do gotujacej wody i gotuje
10-15 minut.
Potem wyciagam delikatnie woreczek na
cedzak ,rozcinam woreczek i juz mam
ryz gotowy.POLECAM JEST SZYBKIE
Najprostszym sposobem jest po ugotowaniu ryżu przelanie go gorącą wodą. Zawsze tak robię. Ryż wsypujemy do gotującej sie wody. Sposób polegajacy na wsypanie ryżu do zimnej wody i zagotowaniu jest dobry do gołąbków.
Do teflonowego garnka nalej łyzkę oliwy i wsyp 1 szkankę ryżu. Trzymaj na małym ogniu,mieszając aż ryż zacznie przybierać bialy kolor.Nastepnie dodaj 2 szklanki gorącej wody.Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 min.Po ugotowaniu kazde ziarenko masz oddzielnie.Pychotka!!
Zrob to w mikrofalowce!!! 1 szkl ryzu , 2 niepelne szkl wody, lyzeczka oliwy i lyzeczka soli. Mikrofalowac przykryty na pelnej mocy 5 minut, a nastepnie 16 minut na 60% mocy. Potem tylko lekko przemieszac i gotowe. pycha, zawsze tak go robie.
dobrym sposobem jest metoda tradycyjna.
Wsypać do garnka ryż. dodać trochę soli trochę oleju lub innego tłuszczu,zalać wodą do przykrycia ryżu i na małym gazie gotować mieszając aż do wchłonięcia się wody.Potem zawinąć w gazety, koce i w piernaty!!!!!!Po paru godzinach (to jest ten minus) ryż jest super.Każde ziarenko odskakuje od ziarenka.Jest to dobra metoda dla chodzących do pracy.Po powrocie ryż jest dogotowany i ciepły.
A najlepszy jest ryż paraboiled. Nigdy mi się nie "rozkwiatkował".
Ja gotuje ryż w prosty sposób.
Biore maly woreczek skladam na jak
najmniejszy,biore igliczke i robie
w tym woreczku dziurki nie zaduze
by ryz nie wylatywal.
zawiazuje woreczek na koncu, aby bylo
jak najwiecej woreczka.
wkladam do gotujacej wody i gotuje
10-15 minut.
Potem wyciagam delikatnie woreczek na
cedzak ,rozcinam woreczek i juz mam
ryz gotowy.POLECAM JEST SZYBKIE
Rzeczywiście ten rodzaj ryżu jest cenowo równy ze zwykłym i się nie klei. Polecam Cenos - 1,90 pln za 4*120g woreczki.
emiloos
Najprostszym sposobem jest po ugotowaniu ryżu przelanie go gorącą wodą. Zawsze tak robię. Ryż wsypujemy do gotującej sie wody. Sposób polegajacy na wsypanie ryżu do zimnej wody i zagotowaniu jest dobry do gołąbków.