Forum

Kuchenne porady

jeśli chcesz ugotować ryż na sypko.....

• Autor: madziorek Data: 2005-03-10 00:22:04

Do teflonowego garnka nalej łyzkę oliwy i wsyp 1 szkankę ryżu. Trzymaj na małym ogniu,mieszając aż ryż zacznie przybierać bialy kolor.Nastepnie dodaj 2 szklanki gorącej wody.Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 min.Po ugotowaniu kazde ziarenko masz oddzielnie.Pychotka!!

• Autor: Ana2005 Data: 2005-03-10 02:30:25

Zrob to w mikrofalowce!!! 1 szkl ryzu , 2 niepelne szkl wody, lyzeczka oliwy i lyzeczka soli. Mikrofalowac przykryty na pelnej mocy 5 minut, a nastepnie 16 minut na 60% mocy. Potem tylko lekko przemieszac i gotowe. pycha, zawsze tak go robie.

• Autor: Tapsia Data: 2005-03-10 08:00:42

dobrym sposobem jest metoda tradycyjna.
    Wsypać do garnka ryż. dodać trochę soli trochę oleju lub innego tłuszczu,zalać wodą do przykrycia ryżu i na małym gazie gotować mieszając aż do wchłonięcia się wody.Potem zawinąć w gazety, koce i w piernaty!!!!!!Po paru godzinach (to jest ten minus) ryż jest super.Każde ziarenko odskakuje od ziarenka.Jest to dobra metoda dla chodzących do pracy.Po powrocie ryż jest dogotowany i ciepły.

• Autor: mexyk Data: 2005-03-10 21:10:48

A najlepszy jest ryż paraboiled. Nigdy mi się nie "rozkwiatkował".

• Autor: polka Data: 2005-07-07 22:12:27

Ja gotuje ryż w prosty sposób.
    Biore maly woreczek skladam na jak
    najmniejszy,biore igliczke i robie
    w tym woreczku dziurki nie zaduze
    by ryz nie wylatywal.
    zawiazuje woreczek na koncu, aby bylo
    jak najwiecej woreczka.
    wkladam do gotujacej wody i gotuje
    10-15 minut.
    Potem wyciagam delikatnie woreczek na
    cedzak ,rozcinam woreczek i juz mam
    ryz gotowy.POLECAM JEST SZYBKIE

• Autor: emiloos Data: 2005-08-19 09:22:05

Rzeczywiście ten rodzaj ryżu jest cenowo równy ze zwykłym i się nie klei. Polecam Cenos - 1,90 pln za 4*120g woreczki.

emiloos

• Autor: KasiaPaczesna Data: 2005-08-18 19:43:32

Najprostszym sposobem jest po ugotowaniu ryżu przelanie go gorącą wodą. Zawsze tak robię. Ryż wsypujemy do gotującej sie wody. Sposób polegajacy na wsypanie ryżu do zimnej wody i zagotowaniu jest dobry do gołąbków.

Przejdź do pełnej wersji serwisu